Life&style

10 stvari koje trebamo napraviti za svoje zdravlje prije nego što napunimo 40 godina

  • S 40 nismo ni blizu starosti, a ako se do tih godina držiš određenih stvari i brineš o tijelu, još, dugo, dugo ćeš ostati zdrava
  • Ne, ne moraš manijakalno vježbati, upute su vlo lake, poput više spavaj, jedi manje slano...
  • Pogledaj kojih sve 10 stvari će ti poboljšati život prije, ali i nakon 40-og rođendana

Ako brineš o svom zdravlju, paziš na prehranu i vježbaš, osjećat ćeš se puno mlađom. Stoga je najbolje pripremiti se prije 40. rođendana i imati na umu sljedeće stvari kako bi i u kasnijoj dobi bila zdrava i u formi.

1. Neka ti san bude prioritet

Tvoje tijelo treba san - idealno je sedam do devet sati dnevno svatko ima drukčije potrebe, ali spavati manje od 7 sati na noć nije dobro. Nedostatak sna je nezdrav, a također čini da izgledaš starije nego što jesi. 

via GIPHY

2. Nemoj preskakati obroke

Oni koji preskoče obroke, kasnije će se boriti sa napadajima gladi. Bolje je pravilno jesti tri puta dnevno i preskočiti međuobroke. Ne bi trebala propustiti doručak.

3. Jedi manje prerađenih namirnica

Visoke razine šećera, masti i soli koje se nalaze u prerađenoj hrani nisu dobre za tvoje zdravlje ili figuru. Počni odmah smanjivati konzumaciju brze hrane i sl. te to zamijeni svježim proizvodima.

via GIPHY

4. Jedi manje soli

Nažalost, sol se ne nalazi tek u tvojoj posudi sa začinima. Sva industrijski proizvedena hrana sadrži sol. I to poprilične količine soli. Međutim, našem organizmu treba nam tek pola žličice dnevno. Previše soli može dovesti do visokog krvnog tlaka i problema sa srcem.

Možda vas zanima 5 dobrih razloga zašto je imati 40 godina bolje od 30, bez zezancije Rubrika Life&style Life&style

5. Vježbaj

Što si starija, vježbanje postaje sve važnije. Održava te u formi, tako da možeš još jako dugo živjeti i postati doista stara! ne moraš odjednom početi joggirati ili se baviti alpinizmom. Bit će dovoljne žustre šetnje, možda nordijsko hodanja, a vikendom izlet u prirodu - pješice! Na primjer, uspon na obližnje brdo. I treninzi snage su osobito dobri za jačanje tijela. Bučice u ruke i nekoliko trbušnjaka i čučnjeva dok gledaš televiziju već će učiniti razliku!

via GIPHY

6. Nemoj biti predugo na suncu

Tužno, ali istinito: s godinama se povećava rizik od razvoja raka kože od previše izlaganja suncu. Koristi kremu za sunčanje i radije leži u hladu! Logično je da posjet solariju također nije dobra ideja.

7. Izbjegavaj prekomjernu konzumaciju alkohola

Alkohol je oduvijek bio otrov za tijelo, ali što si starija, teže se rješavaš štete. Stoga drži konzumaciju alkohola u granicama. Mnogi preporučuju čašu crnog vina dnevno i ni kapljicu više.

via GIPHY

8. Nauči prepoznati signale upozorenja koje ti šalje tijelo

Ako osjetiš bol ili primijetiš promjene na tijelu, nemoj to zanemariti. Shvati te signale ozbiljno i provjeri ih – uglavnom nema nekog ozbiljnog problema, ali… Također važno: nemoj lagati svom liječniku. Samo ti želi pomoći.

Možda vas zanima 20 rečenica koje vjerojatno nikada nećemo izgovoriti nakon što prijeđemo 40-u! Rubrika Life&style Life&style

9. Baci oko na zdravstvenu povijest svoje obitelji

Sviđalo ti se to ili ne, tvoji geni utječu na tvoje zdravlje. Stoga bi se trebala upoznati sa zdravstvenom povijesti svoje obitelji i obavijestiti svog liječnika o mogućim nasljednim bolestima.

10. Čuvaj zdravlje prevencijom

Naziv „prevencija“ govori sve: ako se sada pobrineš za zdravlje, kasnije nećeš doživjeti gadna iznenađenja. 

 

Pogledaj video: Znaš li da si genijalna?

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0