Life&style

5 znakova na tvojoj koži koji mogu ukazati da ti nedostaje vitamina D

  • Vitamin D je iznimno važan radi očuvanja našeg zdravlja i osiguranja optimalnog rada organizma
  • Također, bitna je sastavnica održavanja zdravog, svježeg i blistavog izgleda naše kože
  • Upravo se na našem licu može uvidjeti patimo li od nedostatka Vitamina D, a simptome saznaj u nastavku

Posljednjih tjedana u medijskom smo prostoru učestalo imali priliku čuti o važnosti vitamina D za optimalno funkcioniranje organizma. Nedostatak vitamina D se još naziva i hipovitaminoza D, a njezini simptomi su: depresija, kroničan umor, gubitak tjelesne težine, dijabetes, bolesti srca i osteoporoza. Nedostatak ili smanjeno stvaranje vitamina D nastaje u prvom redu zbog nedovoljnog izlaganja suncu tijekom duljih razdoblja te nedovoljnog unošenja hranom.

Možda vas zanima Vitamin C je jako važan, ali evo zašto liječnici preporučuju da ga ne uzimaš kroz tablete Rubrika Life&style Life&style

Tijekom tamnijih, hladnijih mjeseci broj osoba koja pate od nedostatka ovog vitamina znatno je veći, a ne pomaže nam ni činjenica da smo ove godine puno vremena proveli zatvoreni u svojim kućama. Ipak, prije nego na svoju ruku kreneš uzimati pripravke i dodatke prehrani koji obiluju vitaminom D važno se konzultirati sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

Vitamin D je iznimno važan i za održavanje zdravlja kože, a upravo na njoj se mogu primijetiti prvi znakovi koji ukazuju na njegov nedostak u tvom organizmu. Liječnica Clare Morrison je za portal Red otkrila 5 znakova kože koji sugeriraju nedostatak vitamina D, a mi ti ih otkrivamo u nastavku:

Možda vas zanima Koji vitamini su ženama životno važni s 30 godina, a koji s 40 i 50? Rubrika Life&style Life&style


1. Bezizražajan ten

Kao i svim organima i koži su potrebni vitalni vitamini da bi pravilno funkcionirala, a vitamin D je jedan od njih. On se primarno sintetizira u koži koja je izložena UV svjetlu, a ako se to ne postiže, koriste se određena prehrana i dodaci. Bezizražajan ten može biti znak nedostatka vitamina D. Tvoj ten može djelovati sivo, koža postati opuštena i bez gipkosti, a s vremenom se mogu pojaviti i tamni podočnjaci koji sugeriraju kako je koži potreban vitamin D kako bi se stanice pravilno obnovile i ostale zdrave.

2. Prištići

Vitamin D može smanjiti upalu na koži, što znači da uspješno pomaže u borbi protiv akni i rozacee. Smanjena koncentracija ovog vitamina mogla bi pridonijeti značajnom pogoršanju izgleda tena te pojavi neželjenih prištića.

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

3. Bore

Vitamin D djeluje kao antioksidans, što znači da može pomoći protiv pojave tankih linija i bora. Ovaj vitamin pomaže tvom tijelu u borbi protiv slobodnih radikala za koje se smatra da uzrokuju linije na našoj koži te su zaslužni za starenje propadanje kože koje dolazi s godinama. Nedostatak vitalnih izvora vitamina D moglo bi značiti da naše bore postaju mnogo dublje i izraženije, a veća je i vjerojatnost da će se pojaviti nove.

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

Možda vas zanima Nedostatak ovih 5 važnih tvari u organizmu odmah se vidi - prepoznaj simptome Rubrika Life&style Life&style

4. Suha koža

Jedan prepoznatljiv znak nedostatka vitamina D je suha koža koja uzrokuje svrbež, a pojavljuje se na cijelom licu. Pritom su posebno osjetljiva područja poput obraza, brade i čela. U nekim teškim slučajevima oni s manjkom  vitamina D mogu razviti ekcem, a smatra se kako je uzrok tome disfunkcija imunološkog sustava. Studije su pokazale da vitamin D može biti učinkovit u svom liječenju bez obzira dolazi li on izravnim sunčevim svjetlom, suplementom ili lokalnom primjenom na koži.

5. Znojenje

Nedostatak vitamina D može uzrokovati učestalo i pretjerano znojenje po cijelom tijelu. Iz ovog nije isključeno ni lici pa pretjerano znojenje može uzrokovati suhu i nadraženu kožu te potaknuti razvoj prištića.

Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0