Life&style

5 namirnica koje zimi poboljšavaju raspoloženje

Manjak vitamina D u ovo zimsko vrijeme može uzrokovati loše raspoloženje. Stoga otkrivamo koje namirnice ti mogu pomoći protiv toga

U tmurne i hladne zimske dane sklone smo osjećati se loše. Često je uzrok tome premalo vitamina D u tijelu. Za razliku od ljeta, kad nas sunce opskrbljuje s dovoljno D vitamina, u hladno godišnje doba moramo se same opskrbiti – i to putem prehrane. Kako bi nam to uspjelo i kako bismo se i po zimi osjećale dobro, u našoj kuhinji trebamo češće koristiti ovih pet namirnica… 

Jaja 

Doduše, jaja sadrže puno vitamina i minerala, ali vitamin D nalazi se jedino u žumancu. Dakle, nemoj izbjegavati žumanca ako si na dijeti i paziš na kalorije. Naravno, nemoj odmah smazati 10 jaja – budi umjerena i povremeno ih konzumiraj. 

via GIPHY

Malomasno mlijeko 

Osim što kravlje mlijeko sadrži puno kalcija, bogato je i D vitaminom. Jedna šalica sadrži oko šestinu preporučene dnevne količine. 

via GIPHY

Možda vas zanima Ako osjećaš glad za ovih 5 namirnica, tijelo ti želi nešto važno poručiti Rubrika Life&style Life&style

Losos 

Osim što je losos ukusan, ta je riba i vitaminska D-bomba. Sa 85 grama kuhanog lososa pokrivena je gotovo kompletna dnevna doza D vitamina. 

via GIPHY

Gljive 

Gljive su bogate D vitaminom, premda količina može varirati od sorte do sorte. Preporučuje se zimi svakako uvrstiti gljive na meni. 

Možda vas zanima Što je nordijska prehrana i zašto je sve popularnija Rubrika Life&style Life&style

Sok od naranče 

Naravno da je svježe iscijeđeni sok od naranče bolji, ali dnevne potrebe D vitamina pokrit ćeš i s kupovnim sokom od naranče. U takvim je sokovima otprilike trećina potrebne dnevne doze po šalici. 

via GIPHY

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0