Ako žudiš za nekom određenom prehrambenom namirnicom, to se ne događa bez razloga. Pogledaj što se krije iza toga…
Sigurno ti je poznat osjećaj kad odjednom osjetiš glad i želju za nekom određenom hranom – svejedno radi li se o čokoladi, pizzi ili komadu mesa. Ponekad jednostavno „moramo“ pojesti jelo za kojim čeznemo. Ali, jesi li se ikada pitala zašto je tako?
Naše tijelo je vrlo kompleksan mehanizam i često nam daje signale i „nešto nam želi reći“. To se događa i kod napada gladi povezanih s baš nekom specifičnom namirnicom…
1. Crveno meso
Ako ti se odjednom sve više i više jede crveno meso, to može biti znak da ti tijelo treba više željeza. To se često događa kad izgubiš puno krvi – na primjer, kod jake menstruacije. Ako ne želiš popraviti razinu željeza s mesom, možeš jesti koštice bundeve, leću, grašak, kvinoju ili zobene pahuljice.
2. Pomfrit
Ako imaš neutaživu želju za pomfritom, obično je riječ o soli. Može se raditi i o nedostatku kalcija, magnezija i cinka, ali može značiti i da inače konzumiraš previše natrija – pa ti treba sve više i više. Ako smanjiš konzumaciju natrija (na primjer, jedeš manje salame, sira, maslina pa i soli u jelima), želja za solju će nestati.
3. Sir
Ako ti tijelo žudi za sirom, to je znak da nemaš dovoljno masnoće - poput omega-3 masnih kiselina. Ako si stalno željna sira, na meniju bi ti trebale biti sljedeće namirnice: losos, lanene sjemenke i orasi.
4. Slatkiši
Kod slatkiša je slično kao i kod soli: što više jedeš, veća je potreba „za još“. Slatkiši sadrže šećer koji će naglo podići količinu šećera u krvi. Nakon toga se naglo poveća razina inzulina, a šećer padne. A onda tijelo počne tražiti još šećera. Kako bi se prekinuo taj krug, jednostavno trebaš jesti manje šećera.
5. Tjestenina
Tjestenina sadrži puno ugljikohidrata. A oni se u tijelu ponašaju kao i šećer. Dakle, ubrzo nakon konzumacije tjestenine podigne se šećer u krvi do neba, a onda ubrzo slijedi napadaj gladi. Ako baš moraš jesti tjesteninu, jedi je s puno bjelančevina. One će te zasititi na dulje vrijeme te spriječiti nagli pad šećera.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.