Life&style 28. rujna 2018.

Ove namirnice radije nikad nemoj jesti zajedno

Instagram @haileybieber.

Ujutro tost s marmeladom, navečer sočni burger s ledenim pivom – zvuči slasno? No ono slasno zvuči može biti štetno za naše tijelo. Pokušaj izbjegavati ove kombinacije namirnica

To da postoje neke namirnice koje ni u kom slučaju ne treba kombinirati – jer im se okusi jednostavno ne slažu, to je jasna stvar. No, neke se božanstveno slažu, jedemo ih cijeli život, a zapravo djeluju loše na naš organizam. Otkrivamo koje su to i kako pronaći bolju kombinaciju.

1. Salata i bezmasni dressing 

Ova kombinacija zvuči malokalorijski, ali i sprječava tijelo da iskoristi vrijedne vitamine iz salate. Mnoge namirnice (na primjer, mrkva) trebaju masnoću da tijelo može "izvući" i iskoristi vitamine iz njih. 

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

2. Bijeli kruh i marmelada 

Za mnoge je klasičan doručak i dobar početak dana kruh s marmeladom. Međutim, ta kombinacija spada među one koje treba izbjegavati. Jednostavni ugljikohidrati – koji se nalaze i u marmeladi i kruhu – lansirat će naglo tvoj šećer u krvi u visine, pa ih jednako toliko brzo i strmoglaviti. Posljedice? Napad gladi i umora. Alternativa za bijeli kruh je integralni – dulje će nas zasititi. 

Možda vas zanima... Ovo je bitno: Što moraš jesti ako većinu dana provodiš sjedeći? Rubrika Life&style Life&style

3. Hambururger i pivo 

Na prvi pogled - savršena kombinacija. Međutim, to nije tako. Tijelo najprije razgrađuje alkohol, a potom masnoće, pa masnoće direktno završe u bokovima ili na trbuhu. A spora i mukotrpna probava s kojim se tijelo pritom bori nije ni baš neki ugodan osjećaj. Alternativa za pivo je (OMG!) čaša vode. 

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

4. Leća i crno vino 

Uživaš u jelima s lećom ili sojom te pijuckaš crno vino? Kod ove kombinacije sprječava se apsorpcija željeza u organizam. Kako bi se povećala apsorpcija željeza, preporučuje se kombinacija namirnica bogatih vitaminom C (npr. sok od limuna) s namirnicama bogatim željezom. 

Možda vas zanima... Loša probava? Ovih 10 namirnica pomažu kod zatvora Rubrika Life&style Life&style

5. Alkohol i kofein 

Mnogi vjeruju da kava (ili neki drugi napitak koji sadrži kofein) pomaže kod mamurluka. To nije točno! Kofein ublažava sedativno djelovanje alkohola, ali pogoršava rad mozga. Osjećamo se manje pijano nego što doista jesmo – što nije dobro, osobito ako moraš voziti automobil. Radije popij vodu ili čaj. 

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

6. Crni čaj i mlijeko 

Ono što je za Engleze obavezno, za tijelo je kombinacija koja nema nikakvih dobrih zdravstvenih učinaka. Dapače, mlijeko smanjuje protuupalno djelovanje crnog čaja. Mliječne bjelančevine vežu na sebe antioksidanse te tako sprječavaju njihovu apsorpciju. Kofein iz čaja pak sprječava apsorpciju kalcija. Radije stavi malo soka od limuna u čaj – kako bi tijelo bolje iskoristilo antioksidanse. 

7. Rajčice i krastavci 

Ove namirnice omiljene su u salatama, ali radije ih nemoj konzumirati zajedno. Istraživanja su pokazala da kombinacija te dvije sorte povrća može poremetiti biokemijske reakcije u tijelu. Što može dovesti do toga da se te namirnice ne probave do kraja. 

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

Komentari 0