Life&style

Koji vitamini su ženama životno važni s 30 godina, a koji s 40 i 50?

  • Vidimo reklame za sve te dodatke prehrani koji donose zdravlje i blagostanje, ali koje doista trebamo? 
  • "Godine rađanja" zahtjevaju više folne kiseline, a starija dob da "nahranimo" kosti
  • Snažne menstruacije mogu dovesti do manjka željeza u organizmu

Na pitanje treba li uzimati vitaminske dodatke prehrani, ovisi o više faktora, a jedan od njih je i dob. Naime potreba našeg tijela mijenjaju se s godinama tako da nema jedinstvenog odgovora. Uz napomenu da je uvijek bolje sve potrebne nutrijente dobivati iz hrane, evo orijentira kad posegnuti za kojim vitaminskim dodatkom.

 

Tinejdžerske godine: vitamin D i kalcij

To su godine usredotočene na dobivanje dovoljno vitamina D i kalcija, kažu stručnjaci. Potreban nam je kalcij za rast kostiju i mišića, ali se ne apsorbira bez vitamina D. To su godine izgradnje kostiju i za dječake i djevojčice, a ako ne izgradiš dovoljno kosti, bit ćeš sklona krhkim kostima kasnije u životu. Djevojke i tinejdžerice trebale bi dobiti 600 međunarodnih jedinica (IU) vitamina D po danu i 1300 mg kalcija dnevno, tvrde stručnjaci. Naravno, uvijek je najbolje dobiti hranjive tvari iz hrane koju jedemo. 

Tvoje 20-te: kako se hraniš?

Još uvijek želiš uzimati kalcij i vitamin D u 20-ima, kažu stručnjaci. Možda ćeš u ovoj dobi trebati i druge vitamine ili minerale, ovisno o prehrani. Na primjer, vegani često trebaju dodatni B12, jer se ti vitamini uglavnom nalaze u proizvodima životinjskog podrijetla. Hrana je uvijek bolja od dodataka prehrani jer, ako uzimaš dodatke, izvlačiš tek jednu hranjivu tvar. Hrana sadrži vitamine, minerale i vlakna. 

20-e i 30-e: možda ti nedostaje željeza? 

Za mnoge žene to su “godine rađanja“. Ako planiraš zatrudnjeti, počni uzimati prenatalni vitamin s folnom kiselinom i B-kompleksom. Folna kiselina smanjuje rizik od defekta neuralne cijevi ploda, a drugi vitamini B pomažu zdravoj trudnoći. Uzimanje ovih vitamina može smanjiti rizik za autizam kod beba. Žene s teškim menstrualnim ciklusima također trebaju dodatno uzimati željezo, kažu stručnjaci. I ne zaboravi kalcij i vitamin D.

Još 30-ih: omega-3 masne kiseline čuvaju srce

Neki stručnjaci preporučuju protuupalne omega-3 masne kiseline koje pomažu u smanjenju rizika od bolesti srca. Preporučuje se jesti masnu ribu (kao što je skuša ili losos) najmanje dva puta tjedno za optimalno zdravlje srca. 

 | Autor:

Tvoje 40-e: vitamin D postaje ključan

Vitamin D postaje još važniji u četrdesetim godinama, kažu stručnjaci. Niska razina vitamina D povezana je s nizom bolesti - od raka i autoimunih stanja pa sve do dijabetesa i pretilosti - a rizici imaju tendenciju povećanja s godinama. Provjeri razinu vitamina D u krvi kako bi vidjela kakvo je stanje. To vrijedi za muškarce i žene u četvrtom desetljeću života. Gotovo je nemoguće dobiti svu potrebnu količinu vitamina D od hrane i gotovo nitko od nas ne dobiva dovoljno sunca u eri kreme za sunčanje, tako da će možda biti potrebni suplementi. I kalcij je važan. I ne zaboravi svoje omega-3, jer rizik od bolesti srca raste s godinama kod muškaraca i žena. 

50-e: čuvaj kosti kakve imaš

Tvoja potreba za kalcijem je 1.200 mg tijekom petog desetljeća, a vitamin D je još uvijek bitan kako bi pomogao tvom tijelu da apsorbira taj važan mineral. Sada umjesto izgradnje kostiju čuvaš kosti koje već imaš. Važno je razgovarati s liječnikom o potrebama za kalcijem i vitaminom D – kod žena je veći rizik za osteoporozu nego kod muškaraca. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🌎So you buy organic broccoli, switched to soy milk lattes and natural deodorant but what about your makeup? Sure it's cruelty free and you always check it doesn't contain parabens but what about that packaging, is it plastic? Where does that end up because you know there's no AWAY🤔 When I suddenly realized my makeup kit was choc full of little plastic tubes, pots, applicators and all sorts😫 I thought "that's it, I'm beat" But then I remembered the cake mascara I used to carry as a mua ☝️Wait a second. Packaged in a tin - not plastic ✔ Refillable cake - zero waste ✔ • There must be more ways to package makeup than plastic? So off I went down the rabbit hole we call the world wide web🤓 • Pop over to the blog and read all about the most wonderful Earth friendly make up brands on the planet🌍 And don't worry, if you've heard that doing sustainable is for the rich💲I have found PLENTY of affordable options for everyone ✊ 🔗in stories DRESS by @selfportrait from @armoire #zerowastemakeup #circulareconomy #ethicalbeauty #noplastic #plasticfreeoceans #veganmakeup #organicmakeup #crueltyfreebeauty #crueltyfreemakeup #sustainablebrands #lowimpactliving

A post shared by M I C H E L L E | T Y L E R (@mt.sustainability) on

Još 50-ih: počinje menopauza

Žene možda ulaze u menopauzu tijekom ovog desetljeća, a određeni prirodni lijekovi mogu pomoći u smanjenju znakova i simptoma menopauze.

Tvoje 60-te: još kalcija, molim

Kalcij i vitamin D su sve važniji kako postaješ starija. Pobrini se da dobivaš sve što trebaš od hrane ili dodataka prehrani. Razgovaraj sa svojim liječnikom o prehrani kako bi vidjela jesu li ti potrebni neki drugi vitamini - kako i što jedemo može se mijenjati s godinama. Zdravlje srca je također važno, zato se pobrini da dobiješ dovoljno omega-3, savjetuju liječnici. 

70-te: tijelo sve teže proizvodi vitamin B

Osim kalcija i vitamina D, možda će ti trebati dodatnih vitamina B12. Što si starija, tvom tijelu je teže napraviti i koristiti B12, a možda će biti potrebni i dodaci.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sunnies to love 💚 @toleyewear

A post shared by Grece Ghanem (@greceghanem) on

Tvoje 80-te: sve što već uzimaš, samo više

Suplement vitamina B12 može biti važan i tijekom osamdesetih godina, tvrde liječnici. I dalje drži korak s kalcijem, vitaminom D i omega-3 tijekom 80-ih godina, i pazi da obavijestiš svog liječnika o bilo kakvim promjenama u svojoj prehrani ili režimu lijekova. 

90 i više: bravo, curo!

Što god radila, vjerojatno funkcionira! Nastavi i provjeri što stogodišnjaci doista jedu kako bi živjela još dulje.

Riječ opreza

Bez obzira na tvoju dob ili stadij života, sjeti se da „više nije bolje“ – također vrijedi i kada su u pitanju vitamini i minerali, upozoravaju stručnjaci. Ako uzimaš previše vitamina, to može biti otrovno, a u drugim ćeš ga slučajevima izlučiti u mokraći.

Možda vas zanima Ovaj trik s maskom za lice nas je oduševio - od sad ćeš je pametnije koristiti Rubrika Beauty Beauty
Photo: None

Komentari 0