Life&style

Nedostatak ovih 5 važnih tvari u organizmu odmah se vidi - prepoznaj simptome

  • Ako se ne hranimo dovoljno raznoliko, našem će tijelu nedostajati nekih nutrijenata
  • Osim što će to s vremenom loše utjecati na naše zdravlje, djelovat će i na naš izgled
  • Kako znati da ti nedostaje jod, željezo, vitamin B12, vitamin C ili biotin

Gotovo da nema procesa u našem tijelu u kojem ne sudjeluju vitamini, minerali i drugi mikroelementi. Stoga su nam nužno potrebni – katkad u vrlo malim količinama, ali bez njih ne možemo. Zato kronični nedostatak samo jednog od njih narušava metabolizam. Često se taj nedostatak vrlo brzo „vidi“, odnosno osjeti jer dolazi do katkad doslovno vidljivih, fizičkih promjena na tijelu, a katkad ono počinje lošije funkcionirati. Na primjer, krinično smo umorni, patimo od glavobolja, probava se poremeti i slično. Srećom, vrlo ćeš brzo vidjeti da ti nedostaje neki od ovih pet važnih elemenata pa možeš sukladno tome reagirati. Evo kako ćeš prepoznati simptome... 

Možda vas zanima Kako napraviti hlad na balkonu ili terasi? Za ove prijedloge nećeš morati izdvojiti pola plaće Rubrika Life&style Life&style

1. Nedostaje ti jod 

Jod se najvećim dijelom ugrađuje u hormone štitnjače. Iako nam je potreban u malim količinama, jod je esencijalan za naš organizam koji bez njega jednostavno ne može funkcionirati. Pravilan rad štitne žlijezde izravno povezujemo s uzimanjem i apsorpcijom joda. Ako konzumiraš namirnice koje sadrže premalo joda, to će se vidjeti na tvojim očima, odnosno oko njih. Ako su duže vremena stalno natečene, to može biti znak nedostatka joda. Drugi simptomi su umor, suha koža, gubitak kose, debljanje. Što pomaže protiv toga?

Najbolji izvori joda u prehrani su namirnice iz mora: riba, plodovi mora, alge i morske trave. Joda ima i u jajima, mesu, mlijeku i mliječnim proizvodima, gljivama, pšeničnim klicama, lisnatom povrću, mahunarkama, cikli, bobičastom voću.  

2. Nedostaje ti vitamin B12 

Vitamin B12 naziv je za skupinu spojeva topivih u vodi koji su važni za metabolizam aminokiselina, proteina i masti te zdrav živčani sustav. Vitamin B12 ili kobalamin podržava energiju, štiti živčane i moždane stanice, stimulira proizvodnju serotonina, pridonosi stvaranju crvenih krvnih stanica, podržava imunološki sustav. Nedostatak vitamina B12 vidljiv je na koži, a simptomi mogu biti i konstipacija i gubitak teka. Ako je duže vremena tvoja koža bljeđa nego inače, pomoći će ti određene namirnice - izvor vitamina B12 je hrana životinjskog podrijetla, odnosno, meso, jetra, riba, škampi, školjkaši i jaja. 

3. Nedostaje ti željezo 

Željezo u hrani važno je za pravilno funkcioniranje našeg organizma jer radi manjka željeza u krvi nastaje anemija. Namirnice životinjskog podrijetla, poput mesa i ribe, značajan su izvor željeza u našoj prehrani. U njima je željezo u obliku koji organizam lako apsorbira. Nasuprot tome, povrće kao što su kelj i blitva sadrže željezo u obliku koje je lošije iskoristivo. Stoga je za apsorpciju željeza važna raznolika prehrana, prisutnost i mesa, i povrća, i voća, i ribe i cjelovitih žitarica. Na primjer, vitamin C pomaže da se to "lošije" željezo ipak apsorbira. Blijedi ten i usne znak su nedostatka željeza. Općenito nedostatak željeza loše utječe na opće zdravstveno stanje, a rezultat je kronični umor. Najbolje ćeš si pomoći konzumacijom školjki, leće i mesa. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ordinare una Sashi Finlandese è sempre un ottima idea😍 #boccadibacco

A post shared by BoccadiBacco (@boccadibacco_) on

4. Vitamin C 

Vitamin C je životno važan. Djeluje kao antioksidans, neophodan je u sintezi kolagena, ima ključnu ulogu u jačanju imuniteta, utječe na čvrstoću naših zglobova i kostiju, pomaže pri apsorpciji željeza. Naše tijelo ne može samo proizvesti taj vitamin, niti ga pohraniti ako ga konzumiramo u većim količinama Stoga je jako važno stalno ga unositi u tijelo prehranom – preporučuje se jesti špinat, papriku, agrume i razno drugo povrće i voće. Nedostatak vitamina C izaziva krvarenje desni i klimanje zuba. Umor i lako zadobivanje modrica isto su rani znaci nedostatka vitamina C u prehrani.

5. Biotin 

Biotin ili vitamin B7 važan je dio skupine vitamin B kompleksa potrebnih za održavanje zdravog metabolizama, živaca te zdrave probavne i kardiovaskularne funkcije. Suhi i lomljivi nokti rezultat su nedostatka biotina. Drugi simptomi su perutanje kože, osip, akne. A taj vitamin nalazi se (između ostaloga) u jajima, orašastim plodovima, cjelovitim žitaricama, bananama, siru, lososu, kvascu, cvjetači, avokadu, mahunarkama, bobičastom voću, ribi, rajčicama, gljivama. Oprez: vitamin se otapa u vodi – stoga se preporučuje kod kuhanja koristiti što je manje moguće vode. 

 

Photo: Instagram@tarteliere

Komentari 0