Life&style

Kako napraviti hlad na balkonu ili terasi? Za ove prijedloge nećeš morati izdvojiti pola plaće

  • S dolaskom toplih ljetnih dana imamo veću potrebu boraviti na otvorenom i uživati u čistom zraku, no u tome nas nerijetko ometa jako sunce 
  • Pravi spas od vrućina i savršeno mjesto za opuštanje od svakodnevnog stresa krije se u našem domu, točnije - na terasi ili balkonu 
  • Donosimo savjete uz koje ćeš stvoriti kutak pun hladovine i bezbrižno uživati u svom omiljenom osvježavajućem ljetnom piću

Ljeto je u punom jeku, a to znači samo jedno - moramo se zaštiti od sunca! Ljetne vrućine i sparina uvelike utječu na naš boravak na otvorenom - što zbog nepodnošljivo visokih temperatura, što zbog štetnog djelovanja UV zraka na našu kožu. Ipak, to nas ne treba spriječiti da ljeti uživamo na vlastitom balkonu ili terasi. Nakon napornog radnog dana ne postoji ništa ljepše od pijuckanja omiljenog napitka u svojoj maloj oazi, zar ne? 

To je razlog više zbog kojeg u svom domu trebaš stvoriti pravi mali sjenoviti kutak pun hladovine, u kojem ćeš bezbrižno i opušteno uživati i tijekom najtoplijih ljetnih dana. Donosimo nekoliko rješenja pomoću kojih tijekom cijelog dana možeš osigurati hlad na balkonu ili terasi, a pritom ne moraš potrošiti mnogo novca. Zaštitu od sunca možeš odabrati ovisno o atmosferi koju želiš stvoriti i ovisno o dimenzijama prostora. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Igra na sigurno

Rješenje s kojim nikako nećeš pogriješiti na balkonu ili manjoj terasi zasigurno je tenda. Možeš birati između onih na ručno ili motorizirano otvaranje. Prednost tende s mehanizam upravljanja je to što je po potrebi možeš jednostavno otvarati i zatvarati daljinskim upravljačem, no imaj na umu da se mehanizam može pokvariti, što iziskuje dodatne troškove. Također možeš napraviti improviziranu tendu. Za to će ti trebati velika tkanina, poput plahte ili presvlake od naslonjača, koju s jedne strane trebaš privezati za balkon, a s druge strane pričvrstiti za zid.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Nepogrešivi klasik

Najpopularniji način zaštite od sunca već godinama nedvojbeno su suncobrani. Njihova je najveća prednost cjenovna pristupačnost. Osim toga, vrlo su praktični zbog lakoće premještanja s jednog mjesta na drugo, kao i skladištenja. Dostupni su u različitim oblicima i dimenzijama, pa nerijetko imaju i estetsku ulogu u vanjskom prostoru. Iako stvaraju hlad, neki suncobrani ne osiguravaju zaštitu od UV zraka, pa je poželjno izabrati one kvalitetnije prilikom kupnje. Još jedna u nizu prednosti suncobrana je njegova dugotrajnost - mogu potrajati godinama. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Boho šik

A ako tvoj balkon ili terasa odišu boho stilom, idealno rješenje za stvaranje hlada su vrtni baldahini. Osim što imaju estetsku ulogu u prostoru, pomoći će ti stvoriti željeni hlad. Još jedna velika prednost baldahina je zaštita od komaraca kad padne večer. Zbog toga su baldahini zapravo funkcionalni tijekom svakog boravka na balkonu ili terasi. Osim baldahina, možeš staviti lagane zavjese ili paravane, koji će spriječiti prodiranje sunčevih zraka na tvoj balkon ili terasu. Vizualno efektan učinak postići ćeš ako umjesto jedne velike zavjese staviš nekoliko manjih. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Urbana džungla

Gradski život i okruženost betonom mogu nas otuđiti od prirode, što nikako ne želimo! U tom slučaju možemo svoj balkon ili terasu pretvoriti u urbanu džunglu. To ćemo postići odabirom prirodnih materijala, poput različitog bilja, prirodnoga kamena i drvenih elemenata. U stvaranju hlada pomoći će ti vrtna ograda od bambusove trske. Savršeno će se uklopiti u ovaj stil uređenja, a neće previše zatvoriti prostor. Ne samo da će spriječiti prodiranje sunčevih zraka nego će te štititi i od neželjenih pogleda i osigurati ti željenu privatnost. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Zelena oaza

S biljkama nikad ne možeš pretjerati na balkonu ili na terasi. Osim što podižu cijeli prostor i djeluju kao jak stilski akcent u prostoru, biljke ti mogu pomoći u stvaranju hlada. Najbolji odabir za to su biljke penjačice jer dobro podnose sunce i toplinu, a i zauzimaju veliku površinu, pa tako stvaraju veći hlad. Na stranu koju želiš zaštititi od sunca postavi plastične ili drvene okvire koji će držati biljke penjačice. Drugo jednako dobro rješenje su viseće posudice s odabranim cvijećem koje također podnosi jako sunce. Cvjetne će posudice stvoriti savršen hlad i osigurati uživanje u zelenilu. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Neizostavno ljetno osvježenje 

Kad pronađeš idealno rješenje za stvaranje hladovine na svom balkonu ili terasi, vrijeme je za uživanje! Pripremi si osvježavajuće ljetno piće kao što je NESCAFÉ® Frappé 3u1 i pretvori to u svoj svakodnevni ljetni ritual. Zavodljiva prozračna pjena, zadivljujući miris kave i osvježavajući led u svakom će te u trenutku osvježiti i razbuditi. Nije li upravo to sve što nam treba tijekom ovih paklenih vrućina?

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Ostani hladna kao špricer i ne daj visokim temperaturama da ti stvaraju nervozu. Pronašli smo odlične ideje koje će te spasiti od vrućina i unijeti dašak svježine u tvoju svakodnevicu. Klikni ovdje i #dajseohladi!

Sponzorirani sadržaj: missMIND za miss7

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0