Beauty

Usne izgorjele na suncu su ozbiljan problem, kako ih liječiti i, još bolje, kojim SPF proizvodima spriječiti

  • Njeguješ ih pilingom i hranjivom kremom, premazuješ sjajilom i ružem, možda ih čak i polutrajno puniš, ali što radiš da spriječiš opekline od sunca na usnama? 
  • Da, i usne mogu izgorjeti, uvjerili smo se u to više puta. Posebno ako i na njih ne nanesemo zaštitni faktor
  • A kao i svaka opeklina od sunca, to nije bezazleno, stoga pogledaj kako pravilno zaštititi svoje usne

Opekline od sunca na usnama su vrlo stvarna i ozbiljna stvar. Zapravo, usne su sklonije opeklinama od drugih područja tijela i to zbog jedinstvene i osjetljive prirode kože na usnama. Doista, usne imaju tanji sloj kože i vrlo malo melanina koji je prirodna zaštita od UV zraka.

Još jedna zanimljiva činjenica: donja usna osjetljivija je na oštećenja od sunca nego gornja, jer nos stvara sjenu pa nudi određenu zaštitu od sunca za gornju usnicu. Kako znati jesu li usne ozbiljno izgorjele na suncu te kako spriječiti da se to uopće dogodi.

Kako izgledaju oštećenja usana od sunca?

Prvi znakovi da su usne izgorjele pojavljuju se oko dva do pet sati nakon dugotrajnog izlaganja suncu. Kako će se opeklina od sunca manifestirati, naravno, ovisi o razini nanesene štete.

 | Autor: Pixabay/Dayron Villaverde Pixabay/Dayron Villaverde Foto: Pixabay/Dayron Villaverde, Donja usnica mnogo češće izgori od gornje

Simptomi blagog slučaja mogu uključivati suhoću, iritaciju i crvenilo. Također, zapitaj se osjećaš li toplinu koja isijava iz usana, što je također znak opeklina od sunca. Ako imaš umjerene do ozbiljne opekline, ti simptomi se pojačavaju u obliku mjehura, krvarenja, boli i ekstremne osjetljivosti.

Kao i kod svake opekline od sunca, s neposrednim posljedicama ćeš se nositi od tri do pet dana. A stanje usana moglo bi se pogoršati prije nego što postane bolje. Kad usna zacijeli, mrtva koža se ljušti te je normalno (i, zapravo, znak ozdravljenja) također osjetiti svrbež tijekom procesa.

Rutina njege kože Victorije Beckham Možda vas zanima 9 pristupačnih kozmetičkih proizvoda koje zvijezde stalno zagovaraju, od Victorije Beckham do Kate Middleton Rubrika Beauty Beauty

Mogu li izgorjele usne izazvati herpes i mjehuriće?

Nažalost, opekline od sunca na usnama ponekad mogu uzrokovati više problema. Vrućina i stres kože zbog opeklina od sunca mogu dovesti do razvoja herpesa. Herpes, naravno, ne treba brkati s mjehurićima koji su sami po sebi rezultat opeklina od sunca. Mjehurići povezani s herpesom razlikuju se po tome što su obično skupljeni zajedno i bolni su.

Oštećenje usana od sunca također može rezultirati dugotrajnom diskoloracijom u obliku hiperpigmentacije. Ali, što je još više uznemirujuće, jaka opeklina od sunca na usnama, baš kao i na drugim dijelovima tijela, može dovesti do povećanog rizika od raka kože. 

 | Autor: Pixabay/Dayron Villaverde Pixabay/Dayron Villaverde Foto: Pixabay/Dayron Villaverde Lagane opekline od sunca prolaze za tri do pet dana

Mogu li izgorjele usne izazvati hiperpigmentaciju?

Izgorjele usne mogu potencijalno uzrokovati hiperpigmentaciju. Kad su usne izložene pretjeranom izlaganju suncu i izgore, stanice kože mogu proizvesti višak melanina, što pak dovodi do tamnjenja ili hiperpigmentacije.

Hiperpigmentacija na usnama može se pojaviti kao tamne mrlje, a ponekad treba neko vrijeme da izblijede, stoga je bolje spriječiti nego liječiti. Važno je zaštititi usne od sunca i redovito nanositi balzam za usne sa zaštitnim faktorom kako bi spriječila opekline od sunca i smanjila rizik od hiperpigmentacije.

 | Autor: Foto: Cupshe Prvi znakovi da su usne izgorjele pojavljuju se dva do pet sati nakon izlaganja suncu

Kako liječiti izgorjele usne?

Ako primijetiš neobičnu mrlju na usnama ili ranu koja ne zacjeljuje, posjeti dermatologa što prije. Međutim, kako bi kratkoročno izliječila simptome opeklina usana od sunca, postoji nekoliko koraka koje možeš sama poduzeti. Ako imaš blage opekline od sunca, upotrijebi hladan oblog kako bi ublažila oteklinu i smanjila toplinu u usnama. Ovaj trik dobro funkcionira kada se koristi zajedno s protuupalnim lijekovima koji se izdaju bez recepta, a koji pomažu u ublažavanju blage boli.

Nanošenje gela aloe vere na usne također može pomoći u ublažavanju iritacije. (Stručnjaci predlažu da ga prvo ohladiš kako bi povećala umirujuće učinke.) S druge strane, u ovoj fazi najbolje je izbjegavati sve proizvode za usne s petrolejem, poput vazelina. Oni će zapravo zadržati toplinu i produljiti opekline i sve bolne simptome.

Može li se spriječiti da usne izgore na suncu?

Evo dobrih vijesti: opekline od sunca na usnama možeš potpuno izbjeći ako marljivo nanosiš sredstvo sa zaštitnim faktorom. Premda svoju omiljenu kremu za sunčanje možeš slobodno nanijeti na usne radi zaštite, korištenje balzama za usne sa zaštitnim faktorom 30 ili većim je idealno.

La Roche-Posay Anthelios XL SPF50+ Stick

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR, Zaštita za usne sa zaštinim faktorom Cijena: 14, 38 eura. 

Ultrasun Lip Protection SPF50

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR, Zaštita za usne sa zaštinim faktorom

Cijena: 12 eura. 

Nanesi ga najmanje 15 minuta prije nego što izađeš van i ponovno ga nanesi nakon plivanja, znojenja ili jela i pića.

A s novim valom opcija koje su udobne za nošenje i koje su sada na tržištu, možda ćeš se zateći da nanosiš balzam za usne sa zaštitnim faktorom čak i češće nego što je potrebno.

Sun Bum Original SPF30 Sunscreen Lip Balm

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR, Zaštita usana sa zaštitnim faktorom Cijena: 3,71 euro. 

Ultra Violette Sheen Screen SPF50 Hydrating Lip Balm

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR, Zaštita usana sa zaštinim faktorom Cijena: 19,50 eura.

Odluči se za hipoalergene proizvode bez mirisa koji pružaju vlagu i njegu kože. Osim toga, pij puno vode kako bi bila hidritizirana te tako pomogla proces ozdravljenja.

Kiehl's Butterstick Lip Treatment SPF30

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR, Zaštita usana sa zaštitnim faktorom

Cijena: 16,50 eura. 

Shiseido UV Lip Color Splash in Tahiti Blue

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR, Zaštita usana sa zaštitnim faktorom Cijena: 30,39 eura.

Što izbjegavati na usnama koje su izgorjele na suncu?

Ostali načini za sprječavanje opeklina usana je izbjegavanje ljuštenja i čupkanja kože. Stručnjaci također savjetuju da se suzdržiš od lizanja usana. Slina može dodatno isušiti usne i pogoršati opekline. Tijekom procesa zacjeljivanja također je najbolje izbjegavati upotrebu oštrih ili mirisnih proizvoda za usne, osobito onih koji peckaju. 

Što se tiče pilinga, najbolje ga je izbjegavati na izgorjelim usnama. Piling može biti pregrub za oštećenu kožu, uzrokujući daljnju iritaciju.

Možda vas zanima Iako svi misle da koriste botoks, Bella Hadid, Jennifer Aniston i Kate Hudson koriste još moćnije beauty oružje Rubrika Beauty Beauty
Photo: Shutterstock

Komentari 0