Beauty

2 očita i 2 neočekivana znaka da naša hidratantna krema ne radi. Plus najbolje regenerativne kreme za spas

  • Odabrale smo krivu kremu ili ona naša provjerena, koju već dugo koristimo, "ne radi"? Koža će nam to reći
  • Na svoj način, peckanjem, zatezanjem, ali i nekim signalima koje nećemo odmah prepoznati
  • Kako otkriti da hidratantna krema zakazuje i u pomoć pozvati regenerativnu kremu? Evo i popisa nekoliko vrlo dobrih krema za oporavak kože 

Kao što će nam svaki dermatolog reći, hidratacija kože trebala bi biti obavezan korak njege, bez obzira na tip kože (na žalost, često se vjeruje da nam krema ne treba imamo li masnu kužu!). Formula hidratantne kreme trebala bi osigurati da naša koža bude hidrirana, zdrava i snažna. Losioni i kreme koje koristimo najčešće dobro obavljaju svoj zadatak, no ipak nerijetko se dogodi da trebamo neki "jači" preparat. Bez obzira koji je razlog u pitanju, zimsko vrijeme koje isušuje kožu, prijelaz godišnjih doba, ljeto kad je koža izložena suncu, morskoj soli i kloru iz bazena... ili se jednostavno nešto u našem tijelu promijenilo.

Proizvod koji smo odabrali može nam jednostavno ne odgovarati ili naša stara i provjerana krema više ne funkcionira jer se promijenila naša koža. Kako to znamo? Dermatolozi govore o ova četiri pokazatelja da hidratantna krema nije dovoljna za hidraciju kože. I da je vrijeme da promjenimo njegu.

 | Autor: Instagram@malalafontan Instagram@malalafontan

Očekivano: Petjerana isušenost kože

Najočitiji pokazatelj da hidratantna krema "ne radi" jest osjećaj suhoće kože i nakon što smo nanijeli kremu. Očito je da našoj koži treba više od čarobnog trojstva koje nude hidratantne kreme (a čine ga humekanti koji privlače i vežu vodu u koži, okluzivi koji je zadržavaju i emolijenti koji obnavljaju kožu i čine je mekšom). Svi ovi sastojci uzajamnim djelovanjem vlaže kožu, sva tri hidratiziraju kožu i čine ju podatnom, svaki na svoj način. No, nekad to nije dovoljno...

Neočekivano: Masna koža

Na drugom (i priznajemo, neočekivanom) kraju spektra je pojačanjo izlučivanje sebuma odnosno masna koža, no detmatolozi kažu da je to lučenje također znak da treba promijeniti hidratantnu kremu. Naime, kada hoži nedostaje vlage, ona to nastoji kompenzirati pojačavajući proizvodnju prirodnoh ulja, a koža postaje masna i sjajna.  

Možda vas zanima Treba li hidratantnu kremu koristiti ujutro ili navečer i koje sastojke izbjegavati, savjetuju dermatolozi Rubrika Beauty Beauty

Očekivano: iritacija, peckanje, trnci

Mnogo je toga što može iziritirati kožu: stvari iz okoliša, hormonalne oscilacije, pretjerivanje s proizvodima i tretmanima za kožu, ali svima im je zajednička jedna stvar: oni će problem ako je kožna barijera oslabljena. I dok su neke hidratantne kreme (ili dok su NEKIMA hidratantne kreme) dovoljne za ojačaju ili iznova izgrade kožnu barijeru, neki će trebati pomoć sa strane u obliku regenerativne kreme. 

Neočekivano: loš makeup

Hidratantna krema trebala bi osiguradi zdravu, dovoljno vlažnu kožu na koju će makeup lijepo prijanjati. No zna se dogoditi da se koža pod utjecajem pudera (on je najbolji okidač, ali i pokazatelj) počne perutati ili da on nema jednaku boju kad ga nanesemo. Na nekim se mjestima bolje "primi", na nekima lošije i boja nije ujednačena. Nije stvar u lošem makeup proizvodu kako često posumnjamo već je uzrok suha ili na nekim mjestima više suha koža. 

 | Autor: Instagram@malalafontan Instagram@malalafontan

Rješenje? Kao prvi korak za isušenu kožu dermatolozi predlažu regenerativne kreme.

Kreme za oporavak obično su formulirane s intenzivnim hidratantnim sastojcima koji pomažu povećati ukupnu barijeru vlage kože, dok je hidratantna krema formulirana sa sastojcima za hidrataciju i uravnoteženje kože. Regenerativna krema ima više prednosti u odnosu na hidratantnu jer je formulirana s hidratantnim, ljekovitim i umirujućim sastojcima za oporavak kože, a ne samo za hidrataciju. Glavna razlika između hidratantne kreme i regenerativne kreme je razina hidratacije koju pružaju. 

zaštita kožne barijere Možda vas zanima 8 proizvoda koji će efikasno obnoviti kožu lica i ojačati kožnu barijeru, njezin zaštitni sloj Rubrika Beauty Beauty

Regenerativne kreme općenito su dobre za kožu koja je iziritirana, crvena, peče, ljuska se. To je osjetljiva koža na kojoj se često pojavljuju ekcem ili rozacea; kreme za oporavak djeluju umirujuće i sadrže sastojke poput ceramida i humektanata, kao i sastojke za smanjenje iritacije. Hidratantne kreme osmišljene su za osnovnu hidrataciju kože, dok kreme za oporavak podižu stvari na višu razinu, s puno više vlage. Evo nekoliko dobrih regenerativnih krema:

 

Avène Tolerance Control umirujuća krema za oporavak kože (25,94 eura)

 | Autor: Pr Pr

 

Stvorena za hipersenzitivnu kožu, ova formula koristi Avènovu poznatu termalnu vodu i probiotike da umiri kožu u samo 30 sekundi zahvaljujući patentiranom, ultra umirujućem djelatnom sastojku D-Sensinose, a kožnu barijeru obnavlja u roku od 48 sati. Visoko podnošljiva njega, proizvedena Sterile Cosmetics tehnologijom, ne sadrži mirise i konzervanse i ublažava iritaciju, crvenilo, peckanje, zatezanje i pregrijanost kože.
 

Kiehl's Midnight Recovery Omega Rich noćna krema (55 eura)

 | Autor: kiehls.hr kiehls.hr

Noćna krema s 98% prirodno dobivenih sastojaka, koja dokazano vidljivo vraća punoću i mekoću koži do jutra. Ova noćna krema tako stvara čuda dok mi spavamo. Ima pomalo pjenastu teksturu, bogata je omega uljima i masnim kiselinama za jačanje i "punjenje" kože tako da ćemo se probuditi osvježena i oporavljena lica. Za sve je tipove kože, uključujući osjetljivu.

Olival regenerativna krema Smilje za mješovitu kožu (10,07 e)

 

 | Autor: olival.hr olival.hr

Pažljivo birani sastojci Regenerativne kreme Smilje potiču obnavljanje kože, pružaju joj neophodnu vlagu, a ten čine svilenkastim. Krema je namijenjena posebnoj njezi mješovite kože. Koristi se u jutarnjoj i večernjoj rutini njege, a brzoupijajuća kremasta formulacija čini je izvrsnom podlogom za šminku. Proizvod nosi prvi hrvatski neovisni NATRUE certifikat za prirodnu kozmetiku. 

Dr. Hauschka regenerativna dnevna krema (53,59 eura)

 | Autor: Pr Pr

Dr. Hauschka regenerativna dnevna krema podržava vlastitu obnavljajuću snagu kože. Daje osjećaj obnovljene i glatke kože te potiče kožu da se obnovi vlastitim snagama. Kompozicija s kalanhojom, crvenom djetelinom, poljskom preslicom, plodovima acerole, ružinim cvjetovima, uljem avokada, uljem sjemenki maline i shea maslacem štiti, stabilizira i učvršćuje kožu. Regenerativna dnevna krema ujedinjuje probrana blaga iz prirode i koži daje snagu za obnavljanje. 

Yves Rocher, Regenerativna krema od nevena (12,90 eura)

 | Autor: yves-rocher.com.hr yves-rocher.com.hr

Obogaćena nevenom s umirujućim i regenerativnim svojstvima ova krema bogate teksture ostavlja kožu mekom, ugodnom i nahranjenom. Neven se uzgaja u La Gacillyju na njihovim poljima, uz agroekološke postupke za poštivanje tla, bere svake godine te se suše cvjetne glavice (cvjetne pupoljki, listovi i stabljike). Zahvaljujući 100% prirodnim procesima ekstrakcije, ekstrakti nevena imaju umirujuća i regenerativna svojstva na koži. Trenutno smanjuje osjećaj zategnutosti. 0% bojila, mineralnih ulja i parabena.

Clinique Moisture Surge hidratantna gel krema (31,50 eura)

 | Autor: Pr Pr

Koži daje hidrataciju koja traje do 100 sati. Clinique Moisture Surge 100H Auto-Replenishing Hydrator gel-krema prodire duboko ispod površine kože, pomaže joj stvoriti vlastitu vlagu i "zaključati" je unutra. Ovaj multitasker bez ulja može se koristiti i na suhim laktovima, kutikulama, pa čak i vrhovima kose. Stvara blistav i svjež izgled kože. Ova gel-krema nova je i poboljšana formula popularne Clinique Moisture Surge Intense 72H Lipid-Replenishing Hydrator kreme. Ako si je voljela, još više ćes voljeti njezinu nasljednicu. 

Photo: Instagram@helenesofie_

Komentari 0