Beauty

Sve o trajnom makeupu otkrila nam je Lidija Palić, hrvatska pobjednica na natjecanju u toj tehnici šminke

  • Permanentni makeup iz godine je u godinu sve popularniji pa se tako predviđa da će svjetsko tržiste permanentnog makeupa do 2028. vrijediti 4.1 milijardi dolara
  • Od savršeno definiranih obrva ili usana do mikropigmetacije vlasišta, postao je pozitivna prilika i dašak nade za sve one kojima standardni makeup, bilo zbog nedostatka vremena ili nekih medicinskih stanja nije opcija
  • U želji da o permanentnom makeupu doznamo nešto više, razgovarali smo s Lidijom Palić koja je na Međunarodnom kongresu i natjecanju profesionalnih permanent make up artista održanom u Zagrebu osvojila prvo mjesto

Tijekom posljednjih nekoliko godina beauty industrija svjedoči porastu popularnosti permanentnog makeupa pa se tako predviđa da će svjetsko tržiste permanentnog makeupa do 2028. vrijediti 4.1 milijardi dolara. Također poznata i kao mikropigmentacija, ova inovativna tehnika nudi praktično rješenje za naglašavanje crta lica i postizanje dugotrajnog željenog izgleda, a od savršeno definiranih obrva ili besprijekorno iscrtanih usana do mikropigmetacije vlasišta, postala je pozitivna prilika i dašak nade za sve one kojima standardni makeup, bilo zbog nedostatka vremena ili nekih medicinskih stanja nije opcija.

 | Autor: Lidija Palić Lidija Palić Foto: Lidija Palić

Unatoč tome što permanentni makeup nudi brojne prednosti, važno je razumijeti kako izgledaju sam postupak i naknadna njega te o svojim očekivanjima razgovarati s iskusnim stručnjakom, a teško da postoji bolji od Zagrepčanke Lidije Palić koja je na  Međunarodnom kongresu i natjecanju profesionalnih permanent makeup artista pod nazivom 'Worlds championship PMU and microblading Croatia', održanom u Zagrebu, osvojila prvo mjesto i time se plasirala na svjetsko natjecanje u Poljskoj na kojem ove će godine predstavljati Hrvatsku. 

Možda vas zanima Stavila si trajnu šminku i... što dalje? Frida brine da ti ne brineš! Rubrika Beauty Beauty

Lidija se profesionalnim šminkanjem bavi petnaest godina, u svijet permanentnog makeupa ušla je prije sedam godina, a ističe da joj je najdraža primjena ove tehnike u žena i muškaraca koji pate od određenih medicinskih stanja ili im se promijenio izgled kao posljedica kemoterapije. 

U želji da o permanentnom makeupu doznamo nešto više, razgovarali smo s njom i zamolili je da nam otkrije sve što smatra važnim spomenuti i naglasiti. 

Evo za početak, recite nam koje su najpopularnije i najtraženije vrste permanentnog makeupa i tko se najčešće na njega odlučuje - jesu li to više mlađe djevojke ili žene u zrelijim godinama?

Permanentni makeup je trajna šminka namijenjena svim ženama, bez obzira na dob. Tretmanima naglašavamo određene crte lica, korigiramo sitne nedostatke, a najčešći su tretmani obrva, linija uz trepavice i usana.

 | Autor: Lidija Palić Lidija Palić Foto: Lidija Palić

Što biste vi istaknuli kao prednosti permanentnog makeupa u odnosu na tradicionalni makeup?

Idealno je rješenje za sve žene koje se ne vole svakodnevno šminkati ili za to nemaju vremena, volje ili smisla pa je to najveća prednost u usporedbi s običnim makeupom. Moram napomenuti kako moje usluge koriste i osobe oboljele od raka (prije ili nakon procesa kemoterapije) ili kožnih bolesti poput alopecije, ali i muškarci koji su ostali bez kose ili žele popuniti dio vlasišta koji im fali, a kojima radim mikropigmentaciju vlasišta. To je metoda pigmentacije kože glave odnosno tehnika kojom se nadomješta gubitak kose kod žena i muškaraca, a može pomoći i kod alopecije, kao i kod prikrivanja ožiljaka. 

Postoji li netko tko se možda zbog određenih zdravstvenih ili problema kože ili stanja poput osjetljive kože ili alergija ne bi smio podvrgnuti tretmanima?

Permanentni makeup se ne preporučuje trudnicama i dojiljama, osobama s kožnim bolestima poput psorijaze ili hemofiličarima. Uglavnom se kod nekih bolesti prije podvrgavanja tretmanu uvijek konzultiramo s liječnicima.

 | Autor: Lidija Palić Lidija Palić Foto: Lidija Palić

Koliko  permanentni makeup pruža mogućnosti prilagodbe individualnim željama u pogledu boje, oblika ili intenziteta?

Klijent bira želi li prirodan izgled ili želi permanentni makeup koji je primjetniji. Ja osobno preporučujem ovo prvo, a postoje i neka pravila u mjerenju i obliku iz kojih ne smijemo izlaziti.

Koliko je postojan permanentni makeup i postoje li čimbenici koji mogu utjecati na njegovu dugotrajnost?

Kod nekih osoba permanentni makeup slabije drži, a kod nekih jače. Sve ovisi o tome koliko se koža brzo regenerira, o hormonalnom statusu i samoj kvaliteti kože. Svakako izlaganje suncu, korištenje solarija te tretmani kiselinama utječu na njegovu postojanost. 

 | Autor: Lidija Palić Lidija Palić Foto: Lidija Palić

Kako izgleda sam postupak nanošenja permanentnog makeupa i što klijenti mogu očekivati tijekom postupka?

Tretman trajne šminke nije baš u potpunosti bezbolan, ali je bol svedena na minimum jer koristim dvije vrste anestetika - primarni i sekundarni. Ako se radi o usnama, klijentice preventivno uzimaju tablete Virolex protiv herpesa. Tretmani se izvode mašinicom kojom se kontrolira unos pigmenta u kožu gdje ravnomjerno raspoređujemo količinu i dubinu unosa. Ova tehnika mikropigmentacije ne ostavlja ožiljke jer se radi o plitkoj pigmentaciji. Nakon tretmana, sljedećih 7 do 10 dana se izbjegava solarij, kupanje u moru ili bazenu te korištenje agresivnih tretmana. Kako kod usana, tako i kod obrva, boja je 5 do 10 dana intenzivna, ali nakon što se prvi sloj izljušti dobijemo 30% do 40% slabiji intezitet boje što daje prirodniji izgled. Nakon mjesec dana radimo korekcije ukoliko su potrebne.

 | Autor: Lidija Palić Lidija Palić Foto: Lidija Palić

Kakvi su trenutačno trendovi u svijetu permanentnog makeupa i kako očekujete da će se oni mijenjati u budućnosti? 

U odnosu na prve polutrajne metode polutrajnog makeupa danas su se drastično poboljšale tehnika, pribor i pigmenti. I konstantno se radi na tome da pigmenti budu što kvalitetniji kako bi se klijentima pružio lijep i prirodan izgled, a ne umjetan. 

Možda vas zanima Juvy je nova zvijezda na domaćem beauty nebu, a njezin superproizvod su Overachiever jastučići Rubrika Beauty Beauty

 

Photo: Lidija Palić

Komentari 0