Beauty

Najnježnije čišćenje kože: Enzimski piling je idealan tretman za čist, blistav i ujednačeniji ten

  • Svakodnevno njegujemo svoje lice brojnim kozmetičkim proizvodima, a od danas bi među svoje omiljene proizvode mogli uvrstiti i enzimski piling
  • Enzimski piling je nježan oblik pilinga za koji nije potrebna kiselina i to bez puno trljanja s abrazivnim česticama i bez osjećaja peckanja na koži
  • Enzimskim pilingom se koža čisti do pora te se s kože uklanjaju odumrle stanice kože i sebum. To nije samo praktično, nego je i važno kako bi se pore otvorile
  • Pročitaj više: Što su takozvane 'jagoda noge' i kako ih spriječiti? Evo što sve treba znati

Što je zapravo enzimski piling? Enzimski piling je nježan oblik pilinga za koji nije potrebna kiselina. To je dobra alternativa tradicionalnim pilinzima koji su čisto biološki. Piling je na enzimskoj bazi, što znači da tvoja koža dobiva blistav ten s biljnim sokovima koji sadrže enzime - i to bez puno trljanja s abrazivnim česticama i bez osjećaja peckanja na koži. Enzimi uglavnom dolaze iz voća. Jako su popularni bromelain, enzim koji se dobiva iz ananasa te papain, koji pak dolazi iz papaje. Osobito osjetljiva, suha koža i koža sklona nečistoćama ima koristi od tretmana pilingom, jer se opskrbljuje dovoljnom količinom vlage i izbjegava moguće širenje infekcije, koju mogu uzrokovati drugi oblici pilinga.

Možda vas zanima Kad nas privlači crvena boja kose, a ne želimo drastičnu promjenu, rješenje je ova zavodljiva nijansa Rubrika Beauty Beauty

Enzimskim pilingom se koža čisti do pora te se s kože uklanjaju odumrle stanice kože i sebum. To nije samo praktično, nego je i važno kako bi se pore otvorile i spriječilo njihovo nepotrebno začepljenje zbog, primjerice, prekomjerne proizvodnje sebuma i slično, a s time nestaju i suhi dijelovi kože. Tako se koža ispod može bezbrižno opskrbiti hranjivim tvarima te se, ovisno o kiselosti, može potaknuti proizvodnja vlastitog kolagena u koži. Male bore i promjene boje kože također se mogu smanjiti dugotrajnom upotrebom enzimskog pilinga. Osim toga, izravno se sprječavaju nečistoće kože poput prištića, mitesera i slično.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Najbolji enzimski pilinzi za svaki tip kože

Najbolja vijest: svi imaju koristi od enzimskih pilinga jer su prikladni za sve tipove kože. Čak i ako su pozitivni učinci obično kasniji nego nakon kemijskog pilinga, tvoja koža bit će ti dugoročno zahvalna. U nastavku pogledaj izbor dobrih proizvoda.

1. Voćni enzimski piling M. Asam

M. Asam, Better Skin

Ovaj voćni enzimski piling od M. Asama osobito je popularan među potrošačima. Dolazi bez čestica mehaničkog pilinga i osigurava blistavo lijep ten nakon relativno kratkog razdoblja korištenja. Pore su pročišćene, bore zaglađene, a pigmentne mrlje i nečistoće smanjene. Brzo se vraća željeni, baršunasti, meki osjećaj na koži.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design M. Asam, Better Skin, voćni enzimski piling, 60 ml, cijena 32,99 eura

2. Vitamin C i enzimski piling papaje od The Organic Pharmacy

The Organic Pharmacy

Enzimski piling koji je posebno pogodan za osjetljivu kožu je piling iz The Organic Pharmacy. Čisti kožu, ujedno je obnavlja i opskrbljuje je vrijednim sastojcima tijekom procesa. Nakon upotrebe koža djeluje super osvježavajuće. Svidjet će ti se!

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design The Organic Pharmacy, piling s vitaminom C i enzimima papaje, 60 ml, cijena 60,00 eura

3. Babor stanični enzimski piling

Babor Enzyme Peeling Balm

Baborov stanični enzimski piling prikladan je za sve tipove kože – uključujući nečistu kožu i kuperozu. Zahvaljujući vrijednim sastojcima ovaj piling je savršen pratilac tvoje rutine njege kako bi se osigurala profinjena, finija i ujednačenija površina kože. Sadrži, primjerice, morski komorač, koji je bogat mineralima poput magnezija i kalija, te na taj način povećava vitalne funkcije kože i podupire regeneraciju stanica.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Babor Enzyme Peeling Balm, 75 ml, cijena 43,13 eura

4. CLEAN UP Enzimski piling za lice i ruke

Afrodita CLEAN UP Enzimski piling

CLEAN UP Enzimski piling pogodan je za sve tipove kože, čak i za osjetljivu. Za razliku od mehaničkog pilinga, enzimski piling aktivira neinvazivni proces temeljitog prirodnog čišćenja, u kojem enzim papain razgrađuje mrtve stanice kože i uklanja nečistoće zarobljene duboko u porama. Uz enzim papaina sadrži i vitamin C, ekstrakt tigrove trave te bijelu glinu. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Afrodita CLEAN UP Enzimski piling, 100 g, cijena 19,90 eura

5. DAYTOX Enzimski piling za kožu

DAYTOX Enzimski piling za kožu

Daytox enzimski piling prodire duboko u pore kako bi na prirodan način očistio i osvježio kožu. Biljni enzimi iz ananasa i papaje nježno uklanjaju mrtve stanice kože i višak sebuma. Serum poboljšava apsorpciju kože kako bi osigurao kvalitetan učinak preostalih proizvoda za njegu kože. Proteini riže stvaraju zaštitni sloj na tvojoj koži, čineći ju glatkom i mekanom. Učinkovit kompleks aktivnih sastojaka aloe vere, brokule i citrusa zaustavlja stvaranje slobodnih radikala i štiti tvoju kožu od oksidativnog stresa. Rezultat je svježa, blistava i zaglađena koža koja ima mekanu i ujednačenu teksturu (što potvrđuje 96 % ispitanika). Daytox enzimski piling idealan je za osjetljivu kožu.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design DAYTOX Enzimski piling za kožu, 35 g, cijena 10,60 eura

Kako djeluje enzimski piling?

Enzimski pilinzi sastoje se od molekula koje pomažu razgraditi proteine koji drže stanice gornjeg sloja kože zajedno. Na taj se način mrtve stanice kože, stanice kože i sebum opuštaju i lako uklanjaju s kože nakon što piling počne djelovati. To je ono što čini piling tako popularnim. Ali to nije sve, jer enzimi potrebni za to nisu kemijske prirode, nego biljnog porijekla, budući da se dobivaju iz suhih ekstrakata biljnih sokova koji sadrže enzime. To uključuje sok od ananasa, banane i dinje.

Kako se koristi - i koliko često?

Kako bi u potpunosti iskoristila prednosti pilinga na svojoj koži, evo nekoliko koraka koje bi trebala uzeti u obzir kada ga koristiš kod kuće:

1. Prethodno temeljito očisti lice jer pilinzi nisu prikladni za skidanje šminke.

2. Zatim lagano navlaži kožu.

3. Kružnim pokretima nanesi enzimski piling na lice.

4. Mogu se uključiti i vrat i dekolte.

5. Toplina pojačava učinak pilinga, stoga si priušti enzimski piling dok si u kadi ili pokrij lice toplim, vlažnim ručnicima.

6. Ostavi piling da djeluje oko dvije minute i potom isperi mlakom vodom.

Kemijski pilinzi mogu dovesti do iritacije kože ako se koriste prečesto i mogu biti štetni te izazvati crvenilo. Ali, kod enzimskog pilinga to nije slučaj - premda je intenzivniji, ali i nježniji i nižih doza te nema trenja kao kod mehaničkog pilinga. Enzimski piling djeluje samo na površini kože, zbog čega se može koristiti nekoliko puta mjesečno. Ako ti se ne da samoj nanositi piling na lice, organiziraj beauty dan s najboljom prijateljicom ili posjeti kozmetičara.

Savjet: Ako imaš normalnu kožu, dovoljan je enzimski piling jednom tjedno. Ako je tvoja koža sklona nepravilnostima i prilično je masna, ima smisla koristiti ga dva puta tjedno.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Prednosti enzimskog pilinga:

• oplemenjuje teksturu kože

• nježno čisti kožu bez dodavanja kiseline

• obično ne izaziva osjećaj peckanja na koži

• pogodan je za sve tipove kože: od osjetljive do suhe kože

• daje koži prekrasan sjaj nakon upotrebe

• ponovljenom upotrebom se promjena boje kože i male bore mogu svesti na minimum

Napravi vlastitu enzimsku masku za piling: tako je jednostavno

Međutim, enzimski piling ne moraš nužno kupiti, možeš ga i sama brzo i jednostavno napraviti kao masku.

Sastojci (za 1-2 upotrebe):

• 1 žlica organskog jogurta

• 1 žličica organskog meda

• sok od limuna

Priprema

1. Pomiješaj jogurt s medom, a zatim dodaj malo soka od limuna.

2. Zatim nanesi masku na svježe očišćenu, još vlažnu kožu i ostavi da djeluje nekoliko minuta.

3. Zatim isperi mlakom vodom.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Učinak pojedinih komponenti:

Jogurt hladi i umiruje kožu. Osim toga, njegovi sastojci osiguravaju nježno ljuštenje i istovremeno podupiru zaštitni sloj kože.

Med također ne treba podcjenjivati s njegovim vrijednim sastojcima jer zahvaljujući enzimima i alfa hidroksilnim kiselinama ten postaje ujednačeniji.

Limun je mnogima jednostavno previše kiseo kao piće, ali kao sastojak enzimske piling maske je izvrstan. Neosjetljivoj koži daje predivan, svjež sjaj.

Možda vas zanima 10 beauty proizvoda koji su prije više desetljeća stekli status ikona, a obožavamo ih i danas Rubrika Beauty Beauty
Photo: Shutterstock

Komentari 0