Beauty
Jagoda noge

Što su takozvane 'jagoda noge' i kako ih spriječiti? Evo što sve treba znati

  • Jagoda noge' je pojam koji se koristi za opis ružičasto-crvenog izgleda kože na nogama koja podsjeća na površinu jagode
  • Riječ je zapravo o upaljenom folikulu dlaka koji na tvojoj koži ostavlja mrlje nalik prištićima
  • Premda to nije bolest i nije opasno, definitivno nije baš lijepo te mnogim ženama predstavlja estetski problem 

Jesi li ikada primijetila one male tamne točkice na nogama nakon brijanja, gdje su ti prije bile dlačice? Velike su šanse da imaš tzv. jagoda noge (hashtag #strawberrylegs na TikToku je prikupio 3,7 milijardi pregleda i raste, tako da vjerojatno nisi jedina). Zapravo su jagoda noge iznimno česta pojava.

Možda vas zanima Koji vitamini u njezi kože najbolje 'surađuju' zajedno i kako ih uklopiti u beauty rutinu Rubrika Beauty Beauty

Jagoda noge nastaju kada masnoća, mrtve stanice kože i bakterije začepe folikule dlake, uzrokujući širenje i tamnjenje pora. Međutim, zbog sličnosti s točkicama na plodu jagode dobila je svoj kolokvijalni nadimak. Točkice su prirodne, ali, premda nisu štetne niti bolne, nekima se ne sviđa njihov izgled.

Ali, što je to točno, zašto se to događa i kako to liječiti? Pogledaj što kažu stručnjaci. 

Što su jagoda noge?

Hiperpigmentacija

Jagoda noge mogu se pojaviti kao hiperpigmentirane točkice koje se pojavljuju na mjestu folikula dlake. Premda su uobičajene nakon depilacije, mogu biti uzrokovane raznim čimbenicima, uključujući začepljene ili proširene pore ili nakupljanje mrtvih stanica kože.

Folikulitis

Jagoda noge također mogu biti simptom folikulitisa, što je uobičajena infekcija folikula dlake koja uzrokuje mrlje i osip, kao i keratosis pilaris, što je nakupljanje keratina u porama koje je također poznato kao 'pileća koža' jer može izgledati i poput očerupane kokošje kože.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Što uzrokuje jagoda noge?

Postoji nekoliko razloga zašto se jagodaste noge mogu dogoditi. Jedan od glavnih uzroka su začepljene pore kao rezultat nakupljanja ulja, mrtve kože i u nekim slučajevima uraslih dlačica. Zanemarivanje kože nakon brijanja ili depilacije i nenadoknađivanje vlage još je jedan čest uzrok.

Drugi rjeđi mogući uzroci mogu biti gljivične infekcije, koje će postojati čak i ako se tvoje navike brijanja promijene. Ako misliš da je to slučaj, rezerviraj termin kod svog liječnika jer će ti možda trebati krema na recept.

Kako liječiti jagoda noge?

Napravi piling

Premda jagoda noge nisu štetne, neki ljudi mogu biti zabrinuti zbog svog izgleda. Postoji nekoliko načina za liječenje ili smanjivanje izgleda jagoda nogu, kao što je piling kože, korištenje hidratantne kreme i izbjegavanje uske odjeće. U većini slučajeva, tretiranje bi trebalo biti relativno jednostavno i isplativo.

Jedan od najboljih načina za liječenje ovog stanja je s kućnim lijekom koji se lako može napraviti koristeći svježi jogurt, koji djeluje kao prirodno sredstvo za čišćenje, pomiješan sa zobenim pahuljicama, medom i mljevenom kavom, koji svi djeluju kao nježan, ali učinkovit piling, preporučuju stručnjaci. Redoviti piling kože najbolji je prvi potez kada je u pitanju tretman, kao i održavanje kože vlažnom i mekom.

Ako se stanje nastavi, nanesi bilo koji proizvod koji sadrži salicilnu ili glikolnu kiselinu. Oni se obično nalaze u proizvodima formuliranim za liječenje akni, ali pružaju nešto snažniji kemijski piling i kontrolu sebuma. 

 | Autor: shutterstock shutterstock

Kako spriječiti povratak jagoda nogu?

Nakon što tretiraš noge, vjerojatno ne želiš da se stanje ne vrati, a u tom bi slučaju trebala ponovno o svom načinu uklanjanja dlačica. Ako si sklona jagoda nogama, pokušaj se ne brijati već prijeđi na druge metode uklanjanja dlačica. Ako briješ noge, svakako koristi oštar brijač i kremu za brijanje. Brij se u smjeru rasta dlačica i izbjegavaj više puta prelaziti preko istog područja. Vrući vosak i šećerni vosak pomažu jer će otvoriti pore kada se nanese topli proizvod, a također uklanjaju dlačice iz korijena. Profesionalni tretman laserskog uklanjanja dlačica može pomoći u smanjenju rasta dlačica.

Pobrini se da redovito radiš piling kako bi uklonila mrtve stanice kože i spriječila nakupljanje ulja i bakterija u folikulima dlake. Također možeš koristiti nježni piling za tijelo ili suhu četku za nježan piling kože. Alternativno možeš koristiti kemijski piling poput salicilne kiseline koji može pomoći u odčepljenju pora i spriječiti urastanje dlačica.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Ako radiš piling, kožu također trebaš hidratizirati. To može spriječiti začepljenje pora. Odaberi nekomedogenu hidratantnu kremu koja ti neće začepiti pore.

Možda vas zanima 10 beauty proizvoda koji su prije više desetljeća stekli status ikona, a obožavamo ih i danas Rubrika Beauty Beauty
Photo: shutterstock

Komentari 0