Beauty

Koji vitamini u njezi kože najbolje 'surađuju' zajedno i kako ih uklopiti u beauty rutinu

  • Vitamini su mikronutrijenti koje tijelo treba u malim koncentracijama, a nužni su za zdravlje cjelokupnog organizma, pa tako i kože
  • Danas se vitamini često nalaze u koncentriranim oblicima u kozmetičkim proizvodima, a iako svaki vitamin ima svoju ulogu, nekolicina njih se izdvaja kao najvažnija za očuvanje zdrave i lijepe kože
  • Vitamini B3, B5 i C su moćni saveznici u očuvanju kože zdravom i mladolikom, a u nastavku saznaj benefite svakog od njih

Opće je poznata činjenica da su vitamini veoma važni za zdravlje, vitalnost i ljepotu.  Vitamini su esencijalni nutrijenti koji sudjeluju u mnogim važnim tjelesnim funkcijama, a jedna od njih je i održavanje kože zdravom i lijepom. Kako bi svojoj koži dala potrebu dozu vitamina, osim na zdravu prehranu, treba se osloniti i na dobro odabranu preparativnu kozmetiku obogaćenu vitaminima koja će joj pružiti upravo ono što joj treba. Priroda nam je podarila puno vitamina, u raznim izvorima i oblicima, no nekolicina se njih po svom blagotvornom učinku na kožu posebno izdvaja.

Vitamin B3

Poznat i kao vitamin B3, niacinamid je dobro istražen, dokazan i višestruko koristan sastojak koji tretira iznenađujuće širok raspon problema, bez obzira na tip kože. Uz redovitu upotrebu može imati vrlo pozitivan učinak na kožu. Ovaj vitamin općenito podupire naše tijelo u oporavku i regeneraciji mišića, kao i u obnovi kože, živaca i DNK. Posebno potiče energetski metabolizam stanica, potiče stvaranje kolagena i stoga je nezaobilazan vitamin u kozmetičkoj industriji. Djeluje na način da prodire duboko u kožu i tamo podržava njezinu prirodnu zaštitnu funkciju, donira vlagu i vidljivo smanjuje proširene pore. Osim toga, ima regenerirajući, umirujući i regulacijski učinak. Ovaj vitamin ljepote može se koristiti protiv prištića i akni, oštećenja kože, pigmentnih mrlja i blagih oštećenja od sunca i crvenila kože, a moćan je saveznik i u borbi protiv starenja.

Provitamin B5

Provitamin B5 se koristi kod mehaničkih oštećenja kože s ciljem poticanja epitelizacije i povećanja vlažnosti kože. Dekspantenol ili pantenol je alkoholni derivat D-pantotenske kiseline tj. vitamina B5 (otuda i naziv provitamin B5). Nužan je za normalnu funkciju epitela i održavanje fizioloških metaboličkih procesa u koži i sluznicama, a povećana potreba za provitaminom B5 zamijećena je kod oštećenja kože ili tkiva. Lokalno primijenjen koristi se kod mehaničkih oštećenja kože, poput ogrebotina, opeklina i lezija, ali i kod različitih dermatoza poput eritema, iritacija, crvenila, jača prirodnu obranu kože protiv infekcija, kožu održava hidriranom, zdravom i mekom. Zbog svoje kemijske strukture ima nepolarno, hidrofilno djelovanje, malu molarnu masu pa lako prodire u kožu. Ubrzava epitelizaciju, poboljšava izgled kože, povećava njenu vlažnost i usporava nastanak bora.

 | Autor: Unsplash, Coline Haslé Unsplash, Coline Haslé

Vitamin C

Vitamin C je nutrijent topiv u vodi koji obavlja mnoge važne funkcije za metabolizam, imunološki i živčani sustav. Također sudjeluje u stvaranju kolagena, važnog za krvne žile, kosti, zube i kožu. I to nije sve. Vitamin C pomaže u zaštiti stanica od oksidativnog stresa i bori se protiv umora, što znači da kožu štiti od štetnih utjecaja okoline i može spriječiti prerano starenje kože. Proizvodi za njegu koji sadrže vitamin C imaju različite učinke: osnažuju kožu, osiguravaju blistav ten i stvaraju zdrav, ujednačen ten. Vitamin C se također koristi u mnogim proizvodima za suzbijanje starenja kože i znakova umorne kože. Razlog tome je što vitamin C potiče proizvodnju vlastitog kolagena u koži. Ten je zaglađen, prve bore su smanjene, a koža dobiva zdrav sjaj zahvaljujući vitaminu C koji joj daje energiju.

Koji preparativni proizvod obogaćen vitaminima odabrati?

Jedan od najboljih načina za osiguravanje koži potrebnih vitamina topikalnom primjenom su serumi. Zašto? Zato što serumi sadrže puno više topivih aktivnih sastojaka od primjerice krema, a svaki od tih moćnih sastojaka prodiru duboko u kožu kako bi joj pružili maksimalnu korist. Također, serumi se koriste za ciljanje specifičnih potreba kože. No, svaka je koža različita te je u mnoštvu proizvoda na tržištu teško pronaći onaj odgovarajući. Upravo zato je Simple, vodeći britanski brend za njegu lica, osmislio serume koji omogućavaju personaliziranu skin care rutinu

 | Autor: Simple Simple

Po čemu su Simple serumi posebni?

Ono što razlikuje Simple Booster serume od većine drugih seruma na tržištu je njihova formulacija. Naime, Simple serumi su emulzije – mliječne teksture kreirane za sve tipove kože, a posebno za osjetljivu kožu. Aktivni sastojci stabilniji su u emulzijama nego u serumima na bazi vode što omogućuje aktivnim sastojcima da se apsorbiraju brže. Na taj način, Simple serumi ne ostavljaju tragove i osjećaj zatezanja na koži. Osim toga, Simple Booster serume moguće je međusobno kombinirati i na taj način stvoriti personaliziranu beauty rutinu koja savršeno odgovara potrebama tvoje kože. 

Simple Booster serumi dolaze u tri varijante pogodne za sve tipove kože, s aktivnim sastojcima za rješavanje njenih specifičnih potreba. Na linku možeš riješiti kviz i saznati koji Simple Booster serum ti najbolje odgovara, a u nastavku saznaj prednosti svakog.

Simple booster serum s 10% niacinamida 

Simple booster serum s 10% niacinamida intenzivno hidratizira kožu i pospješuje osjećaj meke i glatke kože. Potiče ujednačeni ton kože, pomaže u smanjenju hiperpigmentacije, poboljšava hidrataciju i štiti osjetljivu kožu od vanjskih utjecaja okoliša.  Sa svojom laganom formulom koja je nemasna i neljepljiva, lako se apsorbira u kožu. 

 | Autor: Simple Simple

Simple booster serum s 3% hijaluronske kiseline i vitaminom B5 

Simple booster serum s 3% hijaluronske kiseline i vitaminom B5 pogodan je za sve tipove kože. Ovaj djelotvoran serum intenzivno hidratizira Vašu kožu i pruža joj mladenački izgled. U svom sastavu sadrži 0.5% hijaluronske kiseline, 2.5% vitamina B5, 0.5% pentavitina i 1% niacinamida. Hijaluronska kiselina pruža intenzivnu hidrataciju i mekoću, vitamin B5 pospješuje elastičnost kože, pentavitin za intenzivnu hidrataciju, a niacinamid jača prirodnu zaštitnu barijeru kože.

 | Autor: Simple Simple

Simple booster serum s 10% vitamina C+E+F 

Za mladenački izgled kože, tu je Simple booster serum s 10% vitamina C+E+F sadrži 2% vitamina C koji pomaže u smanjenju hiperpigmentacije i pruža antioksidativnu zaštitu koži, 1% vitamin E koji hrani kožu i pospješuje učinkovitost vitamina C, te 7% vitamin F koji hidratizira kožu i štiti je od vanjskih utjecaja. 

 | Autor: Simple Simple

Photo: Unsplash, Fleur Kaan

Komentari 0