Beauty
kemijski piling

Sve o tretmanu kemijskog pilinga, od vrsti do benefita i njege nakon tretmana

  • Među brojnim kozmetičkim tretmanima tijekom hladnijeg jesenskog, zimskog i ranog proljetnog perioda svakako se ističe tretman kemijskog pilinga
  • Svježa i zdravija koža cilj je ovog regeneracijskog tretmana koji targetira nesavršenosti na koži poput hiperpigmentacije, fotostarenja, akni, plitkih bora i površinskih ožiljaka
  • Donosimo sve o ovom popularnom tretmanu s kiselinama

Kemijski pilinzi jedan su od najučinkovitijih tretmana kojima možemo "probuditi" umornu kožu neujednačenog tena. Tijekom kemijskog pilinga nanošenjem kiselina na kožu, uklanjaju se površinski slojevi kože te se tako ovim tretmanom targetiraju hiperpigmentacija, ožiljci od akni i umoran izgled kože. 

Za one koje muče ovakvi problemi na koži, kemijski piling mogao bi biti idealan tretman, posebno budući da ga je preporučljivo raditi tijekom hladnijeg razdoblja.

kemijski piling | Autor: Shutterstock Shutterstock kemijski piling

Postoji nekoliko vrsta kemijskih pilinga, a o tome koje su to vrste, kako uopće kemijski piling funkcionira te kako se pripremiti za tretman i njegovati kožu poslije, razgovarali smo s dr.med. Danielom Cekovićem, specijalistom dermatovenerologom, iz poliklinike Dermangio. 

Što je kemijski piling?

"Kemijski piling je dermokozmetički postupak kojim se želi ubrzati kontrolirana regeneracija kože. Tijekom kemijskog pilinga uklanjaju se površinski slojevi kože i stimulira se proizvodnja kolagena, elastina i glikozaminoglikana. U pravilu su sastojci kemijskih pilinga organske kiseline, no mogu biti i tvari koje na koži djeluju kao kiseline. Kemijski pilinzi se mogu sastojati od jedne kiseline (monokiselinski) ili od kombinacije kiselina" objasnio nam je dr. Ceković.

Kakvi sve tipovi kemijskog pilinga postoje i u čemu se razlikuju? 

"Naša koža svaki dan odbacuje mrtve stanice, a nove nastaju i koža se obnavlja. Ako je proces obnavljanja kože poremećen uslijed viška sebuma, procesa starenja ili oštećenja kože od sunca, proces eksfolijacije odnosno ljuštenja kože može biti poremećen. Posljedica toga je siva, umorna koža, začepljene pore, gubitak čvrstoće te neujednačen ten", rekao je dr. Ceković.

kemijski piling | Autor: Shutterstock Shutterstock kemijski piling

Objasnio je i kako "kod svih navedenih stanja kemijski pilinzi mogu dati odlične rezultate te svježiji i zdraviji izgled kože", a da prema dubini djelovanja možemo razlikovati površinske, srednje duboke i duboke kemijske pilinge. "Vrlo površinski pilinzi djeluju na rožnati sloj epidermisa (sloj stanica koji se nevidljivo ljušti). Srednje dubok kemijski piling djeluje na epidermis i dermis, dok duboki kemijski piling djeluje u dermisu. Dubina djelovanja ovisi o primijenjenoj kemijskoj djelatnoj tvari, njenoj koncentraciji, pH otopini, broju apliciranih slojeva i vremenu djelovanja na koži".

Također, dr. Ceković pojasnio je i na kojim se sve područjima kože kemijski piling može raditi: "Danas postoje nove formulacije kemijskih pilinga koji ne iritiraju kožu i učinkovito regeneriraju kožu lica, oko očiju, vrata, dekoltea, ruku, trbuha, leđa i unutarnje strane natkoljenica. Koža se s godinama mijenja, gubi elasticitet i svježinu, stoga je kemijski piling izvrsno rješenje jer se njime uklanjaju stare stanice i potiče rast novih. Rezultat toga je sjajnija i zdravija, a samim time i ljepša koža".

Kiseline koje se koriste kod kemijskih pilinga

Dr. Ceković pojasnio nam je i vrste kiselina koje se koriste i kod koje vrste pilinga: "Najčešće se upotrebljavaju alfa-hidroksi kiseline kao što su glikolna kiselina, mandelična, mliječna i limunska kiselina te beta-hidroksi kiseline kao što je salicilna kiselina, zatim trikloroctena kiselina (TCA 10-35% - koristi se dugi niz godina za tretman bora na licu, staračkih pjega, promjena u pigmentaciji i ostalih površinskih problema kože kao što je su suncem nastala oštećenja i promjene) te fenol za duboke pilinge, odnosno za uklanjanje bora i ožiljaka od akni". 

kemijski piling | Autor: Shutterstock Shutterstock kemijski piling

"Alfa hidroksi kiseline najčešće se koriste za pilinge i to u koncentracijama 20-70%. Glikolna kiselina je najčešća djelatna tvar koja se koristi za kemijske pilinge kod kožnih problema kao što su fotostarenje, akne, plitke bore, površinski ožiljci, keratoze te poremećaji pigmentacije i strije. Obično se počinje s nižim koncentracijama 20-30%, da bi se kasnije povisile na 70%. Beta hidroksi kiselina djeluje protuupalno, stoga se preporučuje kod masne kože s aknama, za čišćenje mitesera kao i za tretman proširenih pora".

Kome se kemijski piling preporučuje, a kome ne?

Za one koji razmišljaju o ovom tretmanu, dr. Ceković pojasnio je tko je sve 'dobar' kandidat za kemijski piling, a kome se on ne preporučuje: "Osobama s problemima na koži kao što su: fotostarenje, akne, plitke bore, površinski ožiljci, keratoze te poremećaji pigmentacije i strije preporučaju se kemijski pilinzi".

kemijski piling | Autor: Shutterstock Shutterstock kemijski piling

"Kemijski piling ne preporučuje se osobama koje su unutar 6 mjeseci imale kirurški zahvat na području koje bi trebalo tretirati kemijskim pilingom ili je provođena radio ili kemoterapija. Srednje duboki i duboki kemijski piling se ne preporučuje osobama koje su sklone nastanku keloidnih i hipertrofičnih ožiljaka, imaju atrofičnu kožu ili koje su upotrebljavale izotretinoin u zadnjih 6 mjeseci. Duboki kemijski piling se općenito preporučuje potpuno zdravim osobama."

Također, dr. Ceković napominje kako se kemijski piling "s posebnim oprezom treba primjenjivati kod osoba tamne puti radi mogućeg nastanka diskoloracije. Apsolutne kontraindikacije su aktivna infekcija (bakterijama, virusima, gljivama), otvorene rane, trudnoća i dojenje, nerealna očekivanja, određene autoimune bolesti".

"Odabir kemijskog pilinga ovisi o problemu koji se želi riješiti i stanju kože", poručuje dr. Ceković.  

Možda vas zanima Prvi izdajica godina je koža vrata, evo 6 načina kako je pomladiti Rubrika Beauty Beauty

Priprema kože prije i njega kože nakon kemijskog pilinga

Kemijski piling preporučuje se raditi u "hladnom periodu godine kad nema mnogo sunčanih dana, odnosno u jesen, zimu ili rano proljeće, jer uklanjajući gornji sloj kože gubimo prirodnu barijeru od UV zračenja", objasnio je dr. Ceković. U skladu s tim, kožu je potrebno adekvatno pripremiti prije kemijskog pilinga te ju pravilno njegovati i nakon tretmana.

"Prije kemijskog pilinga koža se treba pripremiti kremama za kućnu upotrebu koje sadrže, ovisno o problemu koji se želi riješiti sljedeće aktivne tvari: tretinoin, glikolnu kiselinu, salicilnu kiselinu, kojičnu kiselinu, hidrokinon, vitamin C. Površinski pilinzi ne zahtijevaju lokalnu anesteziju, traju od 15 do 30 minuta, ovisno o veličini tretirane regije. Nakon čišćenja kože, aplicira se kemikalija koja uzrokuje osjećaj peckanja i nelagode. Nakon aplikacije kemikalije, s obzirom na vrstu kemijskog piling i reakciju kože tretirane regije nanosi se neutralizator, a potom hidratantna krema", objasnio je dr. Ceković.

kemijski piling | Autor: Shutterstock Shutterstock kemijski piling

O koracima njege nakon kemijskog pilinga, dr. Ceković je rekao: "Ovisno o vrsti pilinga, koža je crvena i ljušti se nekoliko dana nakon pilinga, stoga je potrebno primjenjivati epitelizirajuće kreme i kreme sa zaštitnim faktorom, širokog spektra djelovanja UVA i UVB zaštite. Ako se aplicira vrlo površinski piling, ljuštenje može izostati."

Oporavak varira ovisno o vrsti pilinga pa tako "u slučaju vrlo površinskog i površinskog pilinga, odmah se može nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima. Duboki pilinzi zahtijevaju lokalnu,  a ponekad i opću anesteziju, te posebnu njegu kože pod kontrolom liječnika. Oporavak nakon dubokog kemijskog pilinga uglavnom traje do 3 tjedna, ali crvenilo lica može potrajati i nekoliko tjedna nakon pilinga", rekao nam je dr. Ceković.

Kemijski piling se "ovisno o tipu kože, indikaciji i odabranoj vrsti pilinga, najčešće provodi u nekoliko tretmana, obično 6, u razmaku od 14 dana. Neki kemijski pilinzi se rade jedanput mjesečno, dok se duboki pilinzi izvode jednom, vrlo rijetko ih treba ponoviti" pojasnio je dr. Ceković mogućnost i potrebu ponavljanja tretmana kemijskog pilinga. 

Jennifer Aniston Možda vas zanima Mladoliki izgled Jennifer Aniston duguje ovom serumu, a mi smo našli pristupačnije verzije sa sličnim sastavom Rubrika Beauty Beauty
Photo: Shutterstock

Komentari 0