Beauty

Sprej za nos koji potiče samotamnjenje novi je tiktokovski hit koji NE treba koristiti. Doktori upozoravaju na opasnosti!

  • Da TikTok nije samo mjesto gdje se roje korisni savjeti, već i potencijalno veoma opasne ideje, potvrđuje i posljednji veliki viralni trend
  • Naime, sve je više onih koji na putu do preplanulog tena koriste - sprej za nos, a ne samo da je njegovo djelovanje upitno, već sa sobom nosi i brojne rizike
  • Baš zato doktori ni u kojem slučaju ne preporučuju ovakve ideje, već upozoravaju da oni nisu sigurni za korištenje i navode sve moguće opasnosti

Priznajemo, na TikToku smo znali naletjeti na stvarno cool i korisne savjete i trikove te otkriti odlične proizvode, no posljednji viralni beauty trend ne spada ni u jedno od toga. Dapače, potpuno je sulud i potencijalno vrlo opasan. Naime, sve je više onih koji na putu do preplanulog tena koriste - sprej za nos. 

Svi vi koji još uvijek živite u blaženom neznanju, da, doista postoji sprej za nos kojeg se reklamira kao novu metodu stvaranja preplanulog tena i naravno da se našao cijeli niz onih koji su ga objeručke prihvatili. Hashtagovi kao što su #tanningnasals i #nasaltanspray trenutačno na TikToku broje više od 120 milijuna pretraživanja, a iz dana u dan je sve više TikTokova u kojima korisnici dijele videe 'stvarnih rezultata'. "Bez filtera, samo čista znanost i rezultati", kaže tako jedna od njih dodajući: “Rečeno mi je da su  potrebna oko dva tjedna, a ovo je nakon samo tjedan dana korištenja spreja.”

@lizzieburnettofficial No filters just straight science & results! I was told it takes about two weeks this is just ONE WEEK of using the spray #tanning #nasaltanning #results #realreaults ♬ Standout - Kid Dean

Kao što je to slučaj sa svime što zvuči predobro da bi bilo istinito, to je zato što i je, a dermatolozi ne samo da ni pod kojim uvjetima ne preporučuju ovakve ideje, već upozoravaju da oni nisu sigurni za korištenje te da potencijalno mogu biti vrlo opasni.

Možda vas zanima Koji sastojci za njegu kože se smiju, a koji nipošto ne smiju koristiti zajedno? Rubrika Native sadržaj Native sadržaj

Što je točno sprej za nos za sunčanje? 

Baš kao što i na prvu zvuči i kako mu samo ime govori, u pitanju su sprejevi za nos formulirani sa sastojcima koji kožu korisnika čine tamnijom. Aktivni sastojak u mnogim sprejevima za nos je melanotan II, sintetička verzija hormona kojeg tijelo proizvodi i naziva se alfa melanocitni stimulirajući hormon (alfa-MSH). Ovaj hormon potiče melanogenezu odnosno proizvodnju pigmenta melanina u melanocitima, a što kožu čini tamnijom. Učinci su, dakako, privremeni jer nestaju s prestankom korištenja proizvoda, a najveći  problem je to što korištenje proizvoda s melanotanom nije odobreno od strane regulatornih tijela i potencijalno može imati ozbiljne zdravstvene rizike.

@dermdrgoldstein #duet with @mads.montg #nasalspraytan #oralspraytan #sunburn #dermatologist #skintok ♬ original sound - mads.montg

Ostali sastojci u ovakvim sprejevima su L-tirozin, tirozinaza i dihidroksi metilkromonil palmitat. L-tirozin je aminokiselina koja je uključena u sintezu melanina, pigmenta odgovornog za boju kože. Vjeruje se da konzumacija dodataka s L-tirozinom može povećati proizvodnju melanina, a što potencijalno može rezultirati tamnijom bojom kože, no još uvijek nije kvalitetno istraženo ima li L-tirozin doista ikakav učinak na preplanuli ten. Tirozinaza je enzim koji se nalazi u stanicama naše kože i koji pomaže pretvoriti L-tirozin u melanin, dok je dihidroksi metilkromonil palmitat sintetička molekula koja se obično koristi u proizvodima za njegu kože čiji je cilj posvijetliti i ujednačiti ton kože.

Sprejevi za nos za sunčanje nisu odobreni od strane FDA

Iako se spomenuti aktivni sastojci reklamiraju kao pomoćna sredstva za tamnjenje, njihova stvarna učinkovitost i sigurnost su upitne i tek se trebaju detaljno ispitati. Bez propisa, nemoguće je točno znati koji je postotak aktivnih sastojaka u bilo kojem od ovih proizvoda, a sastav naveden na etiketi nije nužno točan pa se upravo ih tog razloga ljude poziva na oprez.

Ušmrkavanje bilo čega na nos općenito nije dobra ideja jer udisanje može izazvati astmu i mnoge druge probleme, no najveći je problem upravo to što ne možemo znati što udišemo.

Također, melanotan bi potencijalno mogao povećavati rizik od melanoma ili kakvih drugih kožnih izraslina, budući da oponaša tjelesni hormon koji stimulira melanocite uzrokujući melanogenezu, a što može rezultirati pretjeranom stimulacijom melanocita pa nije isključeno da postoji povezanost s melanomima ili barem povećanjem madeža.

Možda vas zanima Kožu nije dovoljno mazati kremama sa SPF-om, potrebna joj je zaštita od sunca iznutra Rubrika Beauty Beauty

Upitni su i ostali rizici kao na primjer učinci melanotana na gastrointestinalni i endokrini sustav. Budući da se proizvod udiše, to povećava apsorpciju njegovih sastojaka u krvotok, povećavajući i rizike i nuspojave. Nakon što ga se udahne, melanotan se aktivira kratkim izlaganjem ultraljubičastom svjetlu što općenito potiče tamnjenje cijelog tijela, dakle i tamnjenje madeža, a što je prilično riskantno i još uvijek je protuzakonito u Ujedinjenom Kraljevstvu i Australiji.

@throatdoc

 

♬ I just came to say AY YO by Boxout - Boxout

Ni ostali sastojci nisu bez rizika pa tako dihidroksiaceton može izazvati stvaranje slobodnih radikala, a što dovodi do višestrukih znakova preranog starenja, akni, smanjenog apetita, gastrointestinalnih problema, mučnine i crvenila lica. Neki TikTokeri naučili su to na teži način pa su svoje objave iskoristili kako bi spriječili druge da naprave istu pogrešku. 

Upotreba krema i losiona za samotamnjenje puno je sigurnija. Oni djeluju postupno mijenjajući boju samo vanjskog sloja kože i zapravo ne ulaze u krvotok, a važno je samo zapamtiti da velika većina njih ne sadrži SPF pa je, koristimo li ih, obavezno nanijeti i proizvode s minimalno faktorom 30 te širokim spektrom (UVA i UVB) zaštite.

Photo: Instagram @ilaydaserifi

Komentari 0