Native sadržaj

Dermatologinja otkriva najsigurniji način za izbjeći hiperpigmentacije

  • Obožavamo ljeto, ali ono krije mnoge opasnosti za zdravlje i ljepotu naše kože
  • Na što sve treba paziti kako bi nam koža bila zdrava i njegovana nakon ljeta, u dm podcastu Žensko zdravlje objašnjava doc.dr.sc. Ivana Prkačin 
  • U podcastu se pričalo i o hiperpigmentacijama pa doznajte kako ih izbjeći

Koliko pretjerano izlaganje suncu može biti štetno za zdravlje i ljepotu naše kože, u najnovijem dm podcastu  Žensko zdravlje podsjeća Ivana Prkačin, doc.dr.sc, dermatologinja u KBC-u Sestre Milosrdnice i Poliklinici Milojević te još jednom poziva sve nas da se odgovorno ponašamo pod suncem, izbjegavamo ga u najsunčanijim satima dana i, dakako, ne zaboravimo na SPF zaštitu. A dermatologinja se u podcastu s temom "Ljeto na koži - pamti li koža naš ljetni odmor?" dotaknula i jednog estetskog problema koji trag neopreznog sunčanja ostavlja na našoj koži, a to je hiperpigmentacija.
 | Autor: Moderatorica podcasta Anita Galić navela je istraživanje koje je pokazalo da su najljepše žene ne one koje imaju najsimetričnija lica kako se nekada smatralo, nego one koje imaju najujednačeniji tonus i nemaju hiperpigmentacija na licu. 

"Praksa mi je pokazala da su hiperpigmentacije jako česte i da se lako dobiju. Žene često imaju neku vrstu hormonalnog disbalansa, možda su trudne, možda na kontracepciji i slično, a dovoljno je samo jedno izgaranje, samo jedno fotooštećenje kože da dobijete neku vrstu hiperpigmentacije. One se jako lako zarade, ali ih se izuzetno teško riješiti", odgovara dr. Prkačin te dodaje se da se hiperpigmentacije kod žena najčešće javljaju na čelu i nausnici.
 
"Istaknula bih i da bilo koja promjena koju imamo na koži, bila to ranica, akna, nešto po čemu smo 'prčkali', modrice... sve je to u kombinaciji sa suncem potencijalna hiperpigmentacija, to zovemo postupalna hiperpigmentacija", upozorava dr. Prkačin. 
Savjetuje da ljeti, uz obavezno korištenje SPF-a, dvaput tjedno napravimo i piling kako bi naša koža u što boljem stanju dočekala jesen, sa što manje neželjenih tragova na licu. 
Što još doktorica preporuča za lijepu kožu, kosu i zdravo vlasište, poslušajte u dm podcastu koji se prikazuje i na dm.hrdm Facebook profilu te miss7 i missZdrava Facebook profilima.  

dm podcast Žensko zdravlje od srpnja nam donosi mnoge korisne informacije od raznih stručnjaka. Moderatorica podcasta je Anita Galić, magistra farmacije te menadžmenta u zdravstvu s više od 18 godina profesionalnog iskustva na području zdravstva i zdravstvenih politika. Ova ponosna majka dvoje školaraca sudjelovala je u kreiranju i provođenju brojnih javnozdravstvenih projekata s ciljem zdravstvenog opismenjavanja građana, a prije dvije godine hrabro je pokrenula prvi regionalni ‘think tank’ za zdravstvo i zdravstvenu industriju Health Hub, koji sve krupnijim koracima postaje zamašnjak promjena i stjecište dobrih ideja i projekata u zdravstvu, okupljajući sve dionike zdravstvenog ekosustava.

Anitina gošća sljedeće srijede, 18. kolovoza, kada je tema "Ginekološko zdravlje i ljeto - zdrava, bezbrižna i aktivna", je dr. sc. Ula Marton, spec. ginekologije i porodništva iz Poliklinike dr. Marton. 

dm je mjesto u kojem svaka žena može pronaći sve što joj treba, uključujući i savjete, a dm kroz svoj podcast još jednom pokazuje da je upravo u središtu dm-ovog poslovanja - čovjek.

 

Photo: Unsplash

Komentari 0