Native sadržaj

Koji sastojci za njegu kože se smiju, a koji nipošto ne smiju koristiti zajedno?

  • Nikada nam prije nije bilo dostupno toliko različitih skincare proizvoda, beauty gadgeta i tretmana koliko je to danas, no kako bismo od njih imali maksimalno koristi, važno je znati kako aktivne sastojke pravilno koristiti
  • Neki će, koriste li se zajedno, poništiti jedan drugoga, a neki će našoj koži priuštiti više štete nego koristi
  • Kada je njega kože u pitanju, više nipošto nije uvijek bolje, a evo i koji aktivni sastojci (ne) idu zajedno

Možda nikada prije nismo imali toliko različitih skincare proizvoda, beauty gadgeta i tretmana kojima je osnovna misija olakšati nam da blistamo izvana, ali i iznutra, no vjerujem da nismo jedini koji ponekad muku muče nastojeći pratiti korak sa svim novitetima i  preporukama s kojima se gotovo pa na tjednoj bazi susrećemo. Moja je baka po pitanju njege lica kao vjerujem i mnoge žene njezine generacije bila ekstremni minimalist pa se njezina njega tako oslanjala na čišćenje lice rakijom, umivanje najobičnijom vodom i nanošenje kreme kada bi osjetila da joj je koža malo suha. Vjerojatno je to bilo tek tu i tamo, a još je vjerojatnije da se odabirom iste nije uopće opterećivala već bi kupila onu koju bi pronašla na polici dućana koji bi, nešto mi govori, imao poprilično skromnu ponudu.

Moja generacija, s druge strane, treba omanji kovčeg da u njega uspije potrpati sve korake svoje redovne skincare rutine, a ne bi nam naodmet bio ni kakav skincare vodič sa svime što je važno znati i koji, uopće ne sumnjam, da ga je itko krenuo pisati, ne bi bio ništa mršaviji od legendarnog Klaićevog rječnika stranih riječi. Jer ne samo da je potrebno vrijeme da nam sjednu sve lekcije o tome kakvu korist naša koža od kojeg aktivnog sastojka ima, već su nam još potrebnije lekcije o tome kako aktivne sastojke pravilno koristiti, koje je dopušteno miješati te koji su to sastojci od čijeg će miješanja naša koža imati više štete nego koristi.

 | Autor: Unsplash/Kalos skincare Unsplash/Kalos skincare Foto: Unsplash/Kalos skincare

Prvi i najvažniji korak skincare rutine je odabir formula koje će odgovarati našem tipu kože i problemima s kojima se susrećemo, a veoma je bitno da se svi proizvodi u našoj rutini međusobno nadopunjuju kako bismo stvarno mogli primijetiti rezultate. Miješanje sastojaka bez odgovarajućeg znanja o tome kako ti isti sastojci djeluju i s kojim drugim sastojcima mogu stupiti u interakciju ne samo da je gubitak novca i vremena, već je nerijetko i izvor dodatnih frustracija ukoliko su rezultati slabiji od očekivanih ili nam se pak dogodi da završimo s kožom u lošijem stanju nego prije korištenja istih. Naša skincare rutina trebala bi uključivati proizvode koji se međusobno nadopunjuju, a nikako ne kombinaciju koja će dovesti do pretjeranog isušivanja, prekomjernog ljuštenja ili iritacije kože. Jer kada je njega kože u pitanju, više nipošto nije uvijek bolje. A evo i koji aktivni sastojci (ne) idu zajedno! 

Retinol

Retinol je jedan od najcjenjenijih sastojaka za njegu kože koji dermatolozi rado preporučuju. Poznat je i kao vitamin A, ono što ga čini toliko omiljenim je to što potiče regeneraciju stanica kože, a što pomaže smanjiti vidljivost finih linija, bora, neujednačene teksture kože, tamnih mrlja i akni. Po svim svojim blagodatima zvuči kao eliksir vječne mladosti, no ima jednu veliku manu - može biti izuzetno iritantan. Retinol je učinkovit saveznik u borbi protiv starenja, ali isto tako može pogoršati suhoću kože ukoliko se ne koristi pravilno.

Poželjno ga je koristiti s hidratantnim sastojcima poput hijaluronske kiseline i ceramida, kao i proizvodima s SPF-om. Hidratacija je prilikom korištenja retinola obavezna jer sastojci koji vlaže našu kožu poput hijaluronske kiseline mogu privući i zadržati molekule vode na površinskim slojevima naše kože, dok njegujući sastojci na bazi ulja pomažu zadržati vlagu. Važno je imati na umu i to da nas retinol može učiniti osjetljivijima na sunce, a što proizvode s SPF-om također čini obveznim korakom.

 | Autor: dm dm Foto: dm. Neutrogena Retinol Boost noćna krema (21,25 €), Afrodita Ceramides Rich dnevna krema (13,90 €), L'Adria lagani fluid SPF 50+ (29,90 €)

Retinol se nipošto ne smije miješati s vitaminom C, benzoil peroksidom te AHA/BHA kiselinama. AHA i BHA kiseline rade piling, a što može isušiti kožu i izazvati daljnju iritaciju ako naša rutina njege kože već uključuje retinol. Kombinacija benzoil peroksida i retinoida nije toliko dramatična po pitanju posljedica već je jednostavno stvar u tome da se oni doslovno mogu međusobno poništiti i u konačnici biti manje učinkoviti. Što se pak vitamina C tiče, i on i retinol mogu biti dio svakodnevne rutine, no budući da vitamin C štiti kožu od agresora iz okoliša, dok retinol popravlja štetu i obnavlja kožu, najbolje ih je koristiti u suprotno doba dana. Vitamin C ujutro, retinol navečer. 

Vitamin C

Glavna funkcija vitamina C je štititi kožu od oksidativnih oštećenja slobodnih radikala i on najbolje djeluje ujutro. Volimo ga i zato što posvjetljuje kožu pa je izrazito koristan u borbi protiv tamnih mrlja.

Poželjno je kombinirati ga s ostalim antioksidansima poput vitamina E jer time možemo poboljšati rezultate i njegovu učinkovitost, a isto vrijedi i za nošenje vitamina C ispod SPF-a pa serume s vitaminom C uvijek treba nanositi prije kreme za sunčanje jer se nadopunjuju i učinkovitije štite kožu od UV oštećenja.

 | Autor: dm dm Foto: dm. Cera di Cupra vitaminska krema s kolagenom (5,30 €), Nivea Cellular Luminous 630 fluid SPF 50 (27,95 €)

Kao što smo već spomenuli, vitamin C se ne miješa s retinolom i to zato što su jednostavno u pitanju dva potpuno različita proizvoda koji nemaju puno dodirnih točaka. Za razliku od vitamina C, retinol i retinoidi izgrađuju kolagen i pomažu u obnavljanju kože pa ih je najbolje koristiti preko noći, a budući da vitamin C na našoj koži marljivo radi tijekom dana, najbolje je nanijeti ga ujutro. 

AHA/BHA kiseline

Salicilna, glikolna i mliječna kiselina učinkoviti su pilinzi koji mogu poboljšati teksturu kože i njen tonus, te u slučaju salicilne kiseline čak i liječiti akne, no isto tako sve tri kiseline mogu dehidrirati i iziritirati kožu. Kako bismo to izbjegli, proizvode s AHA ili BHA kiselinama poželjno je koristiti skupa s proizvodima za hidrataciju.

Poželjno je AHA/BHA kiseline miješati s hidratantnim sastojcima i zaštitnim faktorom, a štoviše, vlaženje nakon nanošenja AHA i BHA kiselina ključno je kako bi se izbjegla iritacija. Ceramidi, petrolatum, hijaluronska kiselina i glicerin dobrodošli su saveznici za hidrataciju i umirivanje kože. Budući da i AHA/BHA kiseline kao i retinol mogu uzrokovati osjetljivost na sunce, i u ovom je slučaju korištenje SPF-a obavezno.

 | Autor: dm dm Foto: dm. Cosrx flasteri protiv prištića (14,98 €), Revox Japanese krema za lice (5,69 €)

AHA/BHA kiseline nipošto ne valja miješati s retinolom jer kombinacija retinoida s raznim kiselinama može uzrokovati pretjeranu osjetljivost kože, iritaciju i crvenilo. Zapravo, AHA i BHA kiseline najbolje je ne koristiti u istom danu kao i retinoide, a oprez je potreban i s kombiniranjem različitih kiselina ili čak fizičkih i kemijskih pilinga, jer to također može dovesti do iritacije, pa čak i ekcema.

Benzoil peroksid

Benzoil peroksid može biti čudotvoran dodatak skincare rutini u slučaju njege kože sklone aknama, no s njim moramo biti oprezni jer i on dodatno isušuje kožu. Budući da tretmani za akne općenito mogu uzrokovati suhoću i iritaciju kože, potrebno ih je pažljivo kombinirati, a svaki drugi dio rutine njege mora biti iznimno nježan i ultra-hidratantan. 

Poželjno je stoga benzoil peroksid kombinirati s nježnim hidratizirajućim sastojcima, zaštitnim faktorom i lokalnim antibioticima. Zajedno s hidratantnim sastojcima koji mogu ublažiti dehidrirajuće učinke benzoil peroksida, on se može koristiti u kombinaciji s lokalnim tretmanima koji se izdaju na recept poput klindamicina, a SPF je također potrebno nanositi svakog dana.

Benzoil peroksid kao što smo već spomenuli nema nikakve svrhe miješati s retinolom jer će oni poništiti jedan drugoga kada se koriste zajedno, no zato je pojačan oprez potreban u kombinaciji s tretinoinom koji se također izdaje na recept kao lijek za akne, odnosno tretinoin zahtijeva dodatnu njegu. Ovisno o tome kako je proizvod formuliran, benzoil peroksid može donekle deaktivirati tretinoin ako se pomiješaju zajedno u istoj bočici, no zato djeluju vrlo dobro kada se nanose na kožu jedan za drugim, a najmanje je važno kojim redoslijedom. Želimo li bilo kakvu mogućnost interakcije svesti na najmanju moguću mjeru, tretinoin je najbolje koristiti u večernjim, a benzoil peroksid jutarnjim satima.

Niacinamid

Poznat i kao vitamin B3, niacinamid je antioksidans koji djeluje protuupalno, koji može posvijetliti kožu te ujednačiti ten. Budući da djeluje protuupalno, koža vrlo slabo reagira na njega, a nuspojave poput iritacije vrlo su rijetke. Upravo je iz tog razloga kompatibilan s većinom drugih proizvoda za njegu kože, a za najbolje rezultate preporuča se koristiti ga u kombinaciji s proizvodima koji se ne ispiru, poput hidratantne kreme.

 | Autor: dm dm Foto: dm. Nacomi serum za lice Niacinamide 15% (5,30 €), Afrodita Specialist Collagen serum (15,40 €)

Jedina kombinacija koju se izbjegava je ona niacinamida i vitamina C. Iako su oba antioksidansi, vitamin C je jedini sastojak koji nije kompatibilan s niacinamidom jer je njihova učinkovitost značajno smanjena kada se koriste zajedno, osim ako se ne koriste u razmaku od najmanje 10 minuta.

SPF

Ako postoji jedan proizvod koji bi baš uvijek trebao biti dio naše skincare rutine, onda je to SPF kao jedini način za učinkovitu zaštitu kože od raka i agresora iz okoliša koji mogu dovesti do prijevremenih znakova starenja. S obzirom na njegovu važnost, SPF se može nanijeti preko bilo kojeg drugog sastojka za njegu kože, a jedino što vrijedi izbjegavati je miješanje sa šminkom ili hidratantnim kremama. SPF nam može djelovati kao dodatni korak u ionako opsežnoj skincare rutini, no on doista nije korak na kojem vrijedi štedjeti na vremenu pa ga uvijek treba nanositi samostalno i tek kada se upije nastaviti s nanošenjem ostalih proizvoda.

Bogata ponuda svih proizvoda s aktivnim sastojcima čeka nas u dm-u, a do kraja rujna za kupnju dva ili više proizvoda za njegu kose (proizvodi za njegu kose, stylinga i boja za kosu) i/ili za njegu lica, ostvarujemo 15 x više bodova na dm active beauty kartici, a prikupljati ih možemo korištenjem kartice u fizičkom obliku ili putem 'Moj dm' aplikacije. Ova promocija vrijedi i u prodavaonicama dm-a i u dm online shopu, a koje se proizvode može pronaći po povoljnijim cijenama možemo vidjeti u aktualnom katalogu

Photo: Unsplash/Mathilde Langevin

Komentari 0