Beauty

Rad od kuće uzrokuje sve više slučajeva akni na stražnjici, evo kako ih treba pravilno tretirati

  • Nitko zapravo ne govori o aknama i mrljama na stražnjici, jer to je privatnost koju čvrsto držimo u hlačama
  • Ali, akne nisu nešto što je rezervirano samo za naša lica, "spotty booty" sve je učestalija pojava, a sada ti otkrivamo kako akne na stražnjici tretirati
  • Sjedilački način života i rad od kuće u poslje vrijeme uzrokovao je sve više slučajeva akni na stražnjici, kažu dermatolozi

Akne nisu nešto što je rezervirano samo za naša lica. Naprotiv, akne se mogu razviti na svim mjestima gdje god imamo kožu, pore i folikule. I kad god je koža u doticaju s trenjem, toplinom i nedostatatkom ventilacije, možemo očekivati ​​da će se šanse za izbijanje akni povećati. Dermatolozi su zabilježili porast slučajeva "spotty booty", tj. akni na stražnjici.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Djevojka koja sjedi i radi

"Ako sjedite cijeli dan, vrlo je vjerojatno da će ovo biti dodatni faktor rizika za akne", priznaje dermatologinja Tina Meder. "Stalni kontakt s površinama kroz odjeću, toplina koju stvaramo sjedenjem i manjak cirkulacije otežavajući su čimbenici za postojeće akne na stražnjici i predstavljaju faktor rizika za pojavu novih."

Možda vas zanima Isprobali smo kozmetičku liniju za problematičnu kožu, evo zbog čega nas je zainteresirala Rubrika Beauty Beauty

U proteklih godinu dana mnogi od nas sjede više nego inače. "Pokrenite se", preporučuje dr. Meder. "Redovito ustajte i prođite u kratku šetnju kad je god moguće."

Nastanku akni doprinose i drugi čimbenici, poput naše nove odore. Uska odjeća za odmor, tajice i oprema za teretanu, u kombinaciji s time da se ne istuširamo odmah nakon treninga, mogu dovesti do dodatnih izbijanja akni. "Sintetičke tkanine treba izbjegavati kada se borite protiv izbijanja akni. Također bih preporučila izbjegavanje traperica s velikim udjelom rastezljivog materijala - poput jeggingsa", kaže dr. Meder.

Marijana Batinić objavila fotke kakvih bi se mnogi stidjeli: 'Dvije godine sakrivala sam lice'

No, iako će ti to biti neugodno, zapravo postoji prilično jednostavan način za liječenje akni na zadnjici. Kako bismo ti olakšali poslušali smo dr. Meder i dermatologa za njegu kože dr. Gabriela Serrana, za njihove glavne savjete o tome kako izliječiti akne na stražnjici i spriječiti da se to ponovi u budućnosti.

Zašto se pojavljuju akne na stražnjici?

Akne na stražnjici prilično su česta pojava, a obično ih uzrokuje stanje kože poznato kao folikulitis koje nastaje zbog iritacije, infekcije ili začepljenja folikula dlake. Može izgledati poput osipa i podjednako se javlja kod muškaraca i žena. Osip ili kvrge mogu se zapravo dogoditi bilo gdje gdje ima puno folikula dlake.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Žena koja se oznojila

Prema dr. Serranu, postoje razni čimbenici koji mogu uzrokovati akne na tom području tijela. "Znojenje i zadržavanje odjeće znači da su bakterije i znoj u uskoj vezi s vašom kožom, omogućujući joj prodor u pore što dovodi do iritacije i na kraju akni", objašnjava. "Uska odjeća, poput nepropusne likre ili poliestera, također može pridonijeti hvatanju znoja i bakterija na koži, što može dovesti do akni."

Možda vas zanima Ako češće jedeš ovih 12 namirnica, imat ćeš više kolagena i tvoja koža će biti mladolikija Rubrika Life&style Life&style

Zatim je tu pitanje tjelesne dlake. "Ako ste skloni dlakama na tijelu ili imate deblju, grublju kosu, možda ćete također otkriti da ste podložniji prištićima. Korištenje teških losiona i krema također može pridonijeti začepljenju pora i upala što rezultira aknama." 

Jesu li akne na stražnjici iste kao i uobičajene akne?

Svi znamo da akne uzrokuju razni čimbenici, uključujući hormone i genetiku, a rezultat su prekomjerne proizvodnje sebuma koja zapada u pore. Akne na ovim područjima tijela su malo drugačija, kako objašnjava dr. Serrano; "Akne na zadnjici vjerojatno će uzrokovati folikulitis, stanje koje se događa kada bakterije i mrtve stanice kože uđu u vaše folikule dlake, što uzrokuje upalu. To obično izgleda kao male crvene točkice nakupljene oko folikula."

Što možeš poduzeti?

1.  Ne stiskaj

"Stiskanje akni nije preporučljivo jer može povećati upalu i pogoršati stanje", kažu dermatolozi.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Kemijski piling

2. Pokušaj s kemijskim pilingom

Nemoj prečesto koristiti oštre četke za tijelo i mehaničke pilinge za tijelo. To može pogoršati izbijanje akni, uzrokujući mikrotraumu na koži što može dovesti do sekundarne infekcije kože. Pilinzi mogu biti previše abrazivni, jer mogu ogrebati i oštetiti kožu, uzrokujući više upala i iritacija. Pregrub piling može srušiti zaštitnu barijeru, što dovodi do crvenila i iritacije kože, a nakon uklanjanja koža je izložena toksinima iz okoline koji mogu uzrokovati akne. Umjesto toga, dobra ideja su kemijski pilinzi, poput glikolne kiseline ili salicilne kiseline. Kako pravilno raditi piling koji ti može pomoći i da se riješiš celulita pročitaj ovdje.

3. Isprobaj trik s ručnicima

Prije tuširanja pokušaj sjediti na vlažnom, vrućem ručniku jer će to pomoći otvoriti pore, omogućujući veću dubinu čišćenja. Posljednje ispiranje tijela tijekom tuširanja pomoći će riješiti višak šampona i regeneratora , koji mogu izazvati iritaciju kože, a time i pogoršati problem.

I kako da zaustaviš povratak akni?

1. Ostavi kožu da diše

Najbolje što možeš učiniti da izbjegneš buduće akne je pustiti kožu da diše. Koliko god čudno zvučalo, naš sjedilački način života znači da su nam noge i gluteusi veći dio dana stisnuta na sjedalo i u osnovi se guše. "Dugo sjedenje znači da vaši gluteusi nemaju priliku disati. Pokušajte podesiti alarm da vas podsjeti da se krećete tijekom posla, ili možda napravite nekoliko pauza za čaj ili šetnju oko bloka za vrijeme ručka, kako biste povećali svoj dnevni broj koraka. Također bih vam predložio da pokušate nositi odjeću koja diše, kad god je to moguće, poput pamučnog donjeg rublja kako biste spriječili začepljenje pora", kaže dr. Serrano. 

2. Otuširaj se i svuci odjeću sa sebe odmah nakon vježbanja

Možda vas zanima Donosimo pet informacija o ceramidima, iznenadit ćete se koliko su važni Rubrika Life&style Life&style

Ako si osoba koja vježba, odmah nakon vježbanja izađi iz odjeće u kojoj si trenirala. Istuširaj se kako bi očistila kožu od znoja i spriječila razvoj bakterija.

 | Autor: shutterstock shutterstock Pravilna njega

3. Odluči se za lagane sastojke u njezi kože

Previše bogati proizvodi mogu začepiti pore, pa se kloni svega pregustog. Odstupi od mineralnih ulja, lanolina, kokosovog maslaca, kokosovog ulja i kakao maslaca. Zapravo, budi oprezna sa svim kremama za tijelo na bazi maslaca. Ovakvi okluzivni proizvodi mogu znatno pogoršati folikulitis stražnjice.

4. Razmisli o uklanjanju dlaka

S obzirom na to da akne na stražnjici uglavnom nastaju zbog zagušenja naših folikula dlake, što si dlakavija, to je vjerojatnije da ćeš biti pogođena, pa vrijedi razmotriti uklanjanje dlaka. Ipak, neke metode uklanjanja dlaka, poput brijanja, mogu pogoršati problem i omogućiti ulazak bakterija. Ako se radi o stvarnom, dugotrajnom problemu, odaberi trajni tretman poput laserskog uklanjanja dlaka. Kako se možeš riješiti dlaka i imati glatku kožu i do šest mjeseci pogledaj ovdje.

 

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0