Life&style
Donosimo pet informacija o ceramidima, iznenadit ćete se koliko su važni Donosimo pet informacija o ceramidima, iznenadit ćete se koliko su važni

Donosimo pet informacija o ceramidima, iznenadit ćete se koliko su važni

Svi težimo njegovanoj, prirodno zategnutoj koži koja blista zdravim sjajem, a znamo li što je zaslužno za takav izgled? Ceramidi. Ako do sada niste čuli za ove lipide kojima dugujemo toliko toga, ovo je izvrsna prilika da na njih počnete obraćati pažnju. Jako su nam važni!

Naime, poznato je da se naša koža sastoji od tri glavna sloja - epiderme, derme i hipoderme. Najdublji sloj epiderme ima dvije važne funkcije: blokira vanjske podražaje i održava hidrataciju kože. A upravo u epidermi nalaze se ceramidi, ta specifična skupina lipida, koji ujedno čine i polovicu sastava rožnatog sloja naše kože. Građeni su, zapravo, od masnih kiselina koje se povezuju s drugim molekulama važnima za promicanje stanične funkcije, a naša koža ih prirodno stvara.

No nije tajna da s godinama i izloženošću različitim utjecajima, kao što je, primjerice, sunce, suh i/ili onečišćen zrak te neadekvatna njega (da, ponekad naša kozmetička rutina nije sasvim prikladna), razina ceramida se može smanjiti. Uslijed takvog “sloma” prirodne barijere, dolazi do oštećenja kože koja može postati gruba, suha, a javljaju se i bore koje su vidljivije kada je koža suha… Manjak ceramida može, osim toga, dovesti i do tipičnih problema na koži kao što su psorijaza, ekcemi, akne, dermatitisi.

Sada je puno jasnije koliko vrijedan posao ceramidi rade, zar ne? Evo i kratkog podsjetnika:

  1. Ceramidi su prirodno prisutni u našoj koži i imaju važnu ulogu u održavanju njene elastičnosti.
  2. Pomažu u održavanju kožne barijere formirajući zaštitni sloj koji smanjuje gubitak vlage i štiti od različitih oštećenja.
  3. Kad su razine ceramida niske, kožna barijera je oslabljena, što za posljedicu može imati suhu i nadraženu kožu.
  4. Prema nekim istraživanjima, ceramidi imaju i jedinstvenu funkciju u pomlađivanju kože.
  5. Adekvatnom njegom moguće je “nadoknaditi” s godinama izgubljene ceramide, a time i osnažiti kožnu barijeru.

Nažalost, osim vanjskih čimbenika, na brojnost ceramida u našoj koži utječe i dob. Prema nekim istraživanjima, naše tijelo usporava proizvodnju ceramida s godišnjim padom od jedan posto i to već od 20. godine života. No prije nego pomislite “Oh, ne!”, valja znati da se s tom situacijom ne moramo mirno pomiriti jer je istraživanje provedeno u Japanu sad već davne 2007. pokazalo da se na gubitak ceramida može povoljno djelovati odgovarajućim kozmetičkim preparatima.

Velik broj poklonika kozmetike koja uključuje ceramide već godinama pokazuje svoje zadovoljstvo. Recimo, s proizvodima koji sadrže esencijalne ceramide identične koži kultni brend CeraVe prvi je izbor u SAD-u za sve s problemima suhe i osjetljive kože. I to posljednjih 13 godina. CeraVe je pokrenut 2005., a razvijen u suradnji s dermatolozima, među kojima je dermatolog Tom Allison s više od 20 godina iskustva u dermatologiji i njezi kože. Sam naziv brenda možda najbolje opisuje zbog čega je toliko popularan među svojim poklonicima, kojih je samo na području SAD-a preko 10 milijuna. Naime, "Cera" se odnosi upravo na tri vrste ceramida koje se nalaze u njihovim proizvodima i koji pomažu obnovi prirodne barijere naše kože, dok "Ve" u nazivu brenda sugerira da se radi o MVE tehnologiji odnosno dužem vremenskom otpuštanju nutrijenata u kožu i cjelodnevnoj hidrataciji. Veseli nas što bi CeraVe proizvodi uskoro mogli postati dostupni i u Hrvatskoj i pomoći nam da dođemo do nježne, ali čvrste kože s manje vidljivih tragova. #cerave #ceraveskincare  #developedwithderms

 | Autor: CeraVe CeraVe

Photo: CeraVe