Beauty

Četkanjem protiv celulita? Jesi li čula za metodu suhog četkanja?

  • Oduvijek si se željela riješiti celulita i imati glatku kožu? Voljena ayurvedska praksa njege kože može ti u tome olakšati
  • Ovom metodom možeš krenuti prema svom cilju da se riješiš celulita, a ujedno i uživati u spa vremenu samo za sebe
  • Ako još nisi čula, otkrivamo ti što je suho četkanje te koje su sve njegove prednosti

Gwyneth Paltrow se zaklinje u to. Miranda Kerr to voli. Kozmetičarka glumice Elizabeth Moss to radi svakodnevno. Govorimo o suhom četkanju: voljena ayurvedska praksa njege kože koja je stara stoljećima, ali mnogima od nas još uvijek relativno nepoznata.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Suhim četkanjem i masažom protiv celulita

Što je suho četkanje?

Samo ga ime prilično odaje. Suho četkanje oblik je fizičkog pilinga koji uključuje pogađaš: četkanje preko suhe kože.

Znamo što si prvo pomislila. Neće li ti to stvoriti ogrebotine i nelagodu? Svi koji prvi puta čuju za suho četkanje budu sumnjičavi, ali postoje mnoge prednosti ako to učiniš kako treba (o čemu ćemo u nastavku). Kako bi se ovim ritualom lakše borila s "neprijateljem" zvanim celulit, sve što trebaš znati o celulitu pročitaj OVDJE.

Kako raditi suho četkanje?

Korak 1: Započni s golom, suhom kožom. Suho četkanje tretiraj kao opuštajući ritual pred tuširanje, jer ćeš svakako iščetkanu kožu poželjeti odmah isprati.

Korak 2: Započni četkanjem vrhova stopala pomoću onih laganih, kružnih pokreta koje smo gore spomenuli. Polako kreni prema listovima i bedrima. Na bedrima možeš malo pojačati pritisak kako bi potaknula cirkulaciju, a to ti pomaže u rješavanju celulita. 

Korak 3: Nastavi se četkati do sredine tijela. Počni s leđima i pomiči se prema naprijed, pazeći da olakšaš pritisak, jer je koža ovdje osjetljivija.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Laganim kružnim pokretima iščetkaj kožu

Korak 4: Vrijeme je za borbu s rukama. Počni sa stražnjih strana ruku i polako se uspinji prema gore, sve dok ne dođeš do ramena. Opet, možeš malo jače pritisnuti laktove, ali nježno zaobići pazuhe.

Korak 5: Kad dođeš do područja prsa, želiš biti izuzetno nježna; koža je ovdje puno tanja od ostatka tvoga tijela. 

Korak 6: Otuširaj se kao i obično, ali dvaput provjerite da gel za tuširanje nije previše agresivan (pripazi da ne koristiš gelove za tuširanje koji sadrže kemijske pilinge poput salicilne ili glikolne kiseline). Blagi sapun je najbolja opcija. Isperi mlakom vodom.

Korak 7: Obriši i osuši kožu, a zatim je namaži losionom za tijelo ili uljem.

Fotografije s odmora pokazale kako izgleda tijelo J. Lo bez Photoshopa - mnoge su žene odahnule

Koliko često možeš raditi suho četkanje?

Iako ne postoji određeni broj puta koji bi trebala raditi ovaj ritual, savjetovali bismo ti da polako započneš jednom u tjedan dana kako bi vidjela kako to tvoja koža podnosi. Nakon toga uvijek možeš dodati još jednu sesiju po potrebi.

Možda vas zanima Ovi su sprtovi koji najviše pomažu kod celulita, a možeš ih svakodnevno prakticirati Rubrika Life&style Life&style

Savjeti za suho četkanje

Uvijek započni s dna tijela i krenite prema srcu.
Koristi nježne kružne pokrete umjesto čvrstih, okomitih poteza.
Ne prelazi isto područje više puta; dovoljno je nekoliko laganih poteza na svakom dijelu tijela.
Cijeli postupak ne oduzima puno vremena (pet minuta maksimalno).
Upotrijebi lagani pritisak, umjesto da prečvrsto pritiščeš kožu četkom.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Postoji veliki izbor četki za suho četkanje tijela

Kako se riješiti celulita: Poznata influenvcerica kune se u trik koji ga uklanja za sedamd dana

Kako pronaći pravu suhu četku za sebe?

S obzirom na popularnost suhog četkanja, postoji mnogo opcija koje možeš odabrati - po svim različitim cijenama - i lako ih je pronaći online ili u drogerijama DM ili Muller.

Treba uzeti u obzir veličinu glave četke i želiš li ručku. Kist s dugom drškom izvrstan je za dosezanje leđa i iza ramena. S druge strane, manja četka s remenom za ruku daje ti bolju kontrolu. Sve se svodi na osobne preferencije.

Bez obzira koju suhu četku odabereš pobrini se da bude čista. Preporučujemo čekinje oprati sapunom i temeljito ih isprati nakon svake uporabe. Uvijek je stavi da se suši (idealno na izravnoj sunčevoj svjetlosti), ali makni četku iz kupaonice, gdje ima najviše vlage.

Možda vas zanima Evo kako ti jabučni ocat može pomoći kod celulita i još 4 super kućne metode za glatka bedra Rubrika Beauty Beauty

Koje su prednosti suhog četkanja?

Primarna dobrobit suhog četkanja je što ljušti tvoju kožu. Korištenje četke za tijelo s prirodnim čekinjama uklonit će mrtve stanice kože, što zauzvrat može pomoći u odčepljenju začepljenih pora i zaglađivanju cjelokupne teksture kože.
Lagani pritisak također potiče protok krvi, što može pojačati cirkulaciju i pomoći u borbi kako bi smanjila pojavu celulita.

Suho četkanje može biti vrlo opuštajuće - pogotovo kad jednom osjetiš pokrete.
Iako neki zagovornici suhog četkanja (poput spomenutih slavnih) kažu da to također pomaže u limfnoj drenaži i oslobađa toksine iz tijela, nema puno istraživanja koja potkrepljuju te tvrdnje.

Koji su nedostaci suhog četkanja?

Nema većih nedostataka kod suhog četkanja ako nemaš jako osjetljivu kožu ili postojeće stanje kože poput ekcema ili psorijaze, u tom slučaju dlake na četki mogu biti previše abrazivne.
Također ne želiš koristiti suhu četku preko ogrebotina, krasta ili otvorenih rana, jer na taj način možeš širiti bakterije, što može dovesti do infekcije i usporiti proces zacjeljivanja.
Može ti isušiti kožu ako to činiš prečesto.
Glavna stvar koju moraš imati na umu kod suhog četkanja je da to moraš činiti s laganim pritiskom. Uvijek koristi lagane, spore, kružne pokrete, a ne snažne naprijed-nazad.

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0