Life&style

Ovi su sprtovi koji najviše pomažu kod celulita, a možeš ih svakodnevno prakticirati

  • Mnogi se ljudi vježbom pokušavaju riješiti neuglednih udubljenja na nogama uzrokovanih celulitom
  • Međutim, donosi li svaki trening zaista neka poboljšanja?
  • Donosimo ti općenite činjenice o mrskom celulitu te koji sportovi doista „zaglađuju“ kožu 

Što je celulit? Celulit, koji se često naziva narančinom korom, metabolički je poremećaj koji može biti dijelom genetski, a dijelom stečen. U osnovi, celulit uzrokuje sakupljanje više tekućine u potkožnom masnom tkivu, što stvara optički neugledne udubine na koži. Celulitu su sklone osobe koje genetski imaju slabo vezivno tkivo.

Uzroci celulita

Otprilike 90 posto svih žena ima neki oblik celulita. Teoretski, celulit se može razviti bilo gdje na tijelu, ali obično se javlja na bedrima i stražnjici. Osim genetske komponente, postoje razni čimbenici životnog stila koji pridonose razvoju celulita. 

Odbojan ili nevažan? Pitali smo muškarce što misle o celulitu, evo što su nam rekli

To uključuje sljedeće :

• sjedilački način života

• stres

• prehrana bogata masnoćama i šećerom

• konzumacija štetnih sredstava, na primjer cigareta ili alkohola

Uz ove čimbenike, na koje možeš lako utjecati, tvoj vlastiti postotak tjelesne masnoće i hormonska ravnoteža također igraju ulogu u razvoju celulita. Ali, čak i ako težina ima samo podređenu ulogu, udubljenja mogu pogoditi i vitke žene.

via GIPHY

Što pomaže protiv celulita?

Nažalost, ako imaš genetsku predispoziciju, nije se moguće u potpunosti riješiti celulita. Ali, definitivno postoje neke mjere s pomoću kojih se vezivno tkivo može stegnuti, što može pozitivno utjecati na neugledne udubine. Zdrav životni stil posebice je važan za bolji ten. To uključuje izbjegavanje stresa, zdravu prehranu i dovoljno vježbanja.

Možda vas zanima Lana Jurčević spremno je pokazala svoj celulit i ovim potezom oduševila brojne poznate Hrvatice Rubrika Stars Stars

Sport protiv celulita

Vježbanje općenito može smanjiti udubljenja uzrokovana celulitom. Najbolje je koristiti kombinaciju treninga izdržljivosti i treninga snage - što su mišići jači, udubljenja su manja. Budući da se celulit javlja uglavnom na bedrima i stražnjici, trening bi prvenstveno trebao biti usmjeren na ove dijelove tijela. Ciljani trening snage dva do tri puta tjedno i trening izdržljivosti dva puta tjedno idealna su kombinacija.

via GIPHY

Koji je sport najbolji?

Treningom izdržljivosti zapravo možeš raditi samo ono u čemu uživaš: vožnja biciklom, plivanje ili klasično trčanje pozitivno utječu na neugledne udubine celulita, jer ovdje najviše rade i stražnjica i mišići nogu.

Fotografije s odmora pokazale kako izgleda tijelo J. Lo bez Photoshopa - mnoge su žene odahnule

Za trening snage postoje neke vježbe koje su više usmjerene na stražnjicu i noge i stoga su prikladnije od drugih za liječenje celulita. Klasični čučnjevi, iskoraci unatrag i u stranu, kao i čučanj uza zid, na primjer, dobri su i jednostavni za primjenu. Kako bi napravila ovu zadnju spomenutu vježbu, čučni i nasloni gornji dio tijela na zid. Zadrži se u tom položaju što je duže moguće. Ako želiš dodatno otežati vježbu, možeš staviti i male utege na bedra.

Dodatni savjet: kako bi malo prije doručka potaknula cirkulaciju krvi u nogama, možeš, na primjer, stajati na nožnim prstima dok pereš zube. Jednostavno polako prebaci težinu na nožne prste, kratko zadrži položaj i polako zavrti stopalo unatrag dok ti pete ponovno ne legnu na tlo. Ponavljaj dok ne završiš s pranjem zuba.

Možda vas zanima Evo kako ti jabučni ocat može pomoći kod celulita i još 4 super kućne metode za glatka bedra Rubrika Beauty Beauty

U novoj epizodi showa "miss7 s Nevenom Rendeli i gostima" briljirala je Antonija Blaće

Cijelu epizodu pogledaj OVDJE

Photo: Unsplash/bruce mars

Komentari 0