Beauty

Evo kako ti jabučni ocat može pomoći kod celulita i još 4 super kućne metode za glatka bedra

  • Sada, više nego ikad, postali smo svjesni koliko je zdravlje važno i zato miss7 i Vindija donose specijal 'Moje lijepo zdravo tijelo' u kojem ćeš pronaći niz super savjeta za zdravlje i ljepotu
  • Danas je dan za ljepotu pa ti donosimo pet savjeta kako iz bitke protiv celulita izaći kao pobjednica, bez da pritom potrošiš puno novaca
  • Uz pravilnu prehranu i vježbanje, o čijim blagodatima znaju i ptice na grani, otkrivamo ti kako ti jabučni ocat i kava mogu pomoći

"Ah taj celulit" - mnoge žene su nebrojeno puta ispustile ovaj uzdah - iako ga ima 85 posto nas. I premda bismo se trebali pomiriti s tim i prigrliti kožu svojih bedara, nešto nam ne to ne dopušta i stalno tražimo nove metode kojima bismo ga se riješili. Uzroci pojave tzv. narančine kore (kako ga još od milja nazivamo) nisu jednoznačni, a svoje podrijetlo u pravilu imaju u genetici i hormonalnim poremećajima.

No, njegovu pojavu uvelike potencira i naš način života, nepravilna prehrana i premalo tjelesne aktivnosti. Ipak, postoje određene smjernice kojih se možemo držati kako bi se njegova pojava umanjila. Pritom borba protiv celulita ne mora iziskivati mnoštvo novca već na rješenju ovog problema možeš sama pokušati djelovati iz vlastitog doma.

1. Ono si što jedeš

Dok su genetska predispozicija i hormonalni poremećaj uzročnici celulita na koji ne možemo nužno sami utjecati, pravilna prehrana i učestalo kretanje zasigurno jesu nešto što je u našoj moći. Brojni stručnjaci ističu kako je upravo pravilna prehrana prvi korak u rješavanju problema celulita. Takozvana anticelulitna prehrana podrazumijeva povećan optimalan unos svih hranjivih tvari, a optimalna je ona koja je pripremljena prema svakom pojedincu zasebno.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Ipak, postoje određena osnovna pravila koje smo dužne slijediti ako se želimo riješiti ovog "zadrtog neprijatelja". Važno je u svoju svakodnevnu prehranu uvrstiti puno povrća te pojačati unos voća, a s druge strane, treba smanjiti unos soli  i slatkiša. Kod borbe s celulitom svakako izbjegavaj gazirane i umjetne sokove, budući da zbog visoke razine šećera u svom sastavu mogu potencirati razvoj masnih naslaga, a da toga nisi ni svjesna. Osim soli koja zadržava vodu u organizmu, obavezno smanji unos umjetnih kemijskih zaslađivača i pojačivača okusa, a umjesto klasičnog ulja, radije koristi maslinovo ulje. Za kraj, nemoj zaboraviti na hidratizaciju te pripazi da u organizam uneseš dovoljnu količinu vode. 

2. Čari jabučnog octa

No, uz navedene još jedna namirnica može itekako biti od pomoći u tvojoj borbi s celulitom, a riječ je o jabučnom octu. On je odličan izvor kalija, magnezija i kalcija, a upravo su ovi kemijske elementi ključni za eliminaciju toksina i suvišne vode s područja bedara i trbuha, rezultat čega je smanjena nadutost i manje izraženi celulit. Isto tako izbacivanjem toksina smanjuje se razina hormona stresa, pročišćavaju se jetra i uravnotežuje proizvodnja estrogena što također pridonosi ublažavanju vidljivosti celulita. Budući da pomaže u topljenju masnih naslaga, koža postaje sve glađa te se na njoj znatno manje ističu neravnine i udubljenja.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Ono što je sjajno jest da jabučni otac sjajno djeluje i kao napitak, ali i kao kozmetičko sredstvo. Ako ga odlučiš konzumirati oralno znaj da je to najbolju učiniti tako da ga pomiješaš s vodom u omjeru jedna do dvije žličice octa u 2,5 dcl vode. Tako razrijeđenog možeš ga konzumirati do dva puta dnevno, a obavezno to trebaš učiniti netom prije jela.

Ako se pak odlučiš koristiti kao pripravak koji ćeš nanijeti na područja zahvaćena celulitom, onda to učini na sljedeći način: pomiješaj 1 šalicu jabučnog octa s 2 šalice vode, utrljaj smjesu na zahvaćene dijelove tijela i pustit da odstoji oko 30 minuta te potom isperi toplom vodom. Kako bi rezultati bili što vidljiviji ponovi ovaj postupak dva puta dnevno sve dok ne primijetiš željene pomake. No, ovaj proces možeš ubrzati tako da nakon nanošenja smjese omotaš bedra plastičnom folijom i ručnikom. Tako postavljenu foliju ostavi da djeluje sat vremena te potom isperi tijelo mlakom vodom. Za razliku od prethodnog, ovaj postupak trebala bi provoditi barem jednom u tjednu kako bi mogla vidjeti željene rezultate.

3. Pokreni se!

Znamo da je poneke istine teško čuti, ali magičnih rezultata u slučaju uklanjanja celulita uistinu nema. Trebamo same zasukati rukave i prionuti onome što nerijetko s radošću činimo - vježbanju. Kada je ono u pitanju zapravo je najteže odlučiti se započeti s njime, no s vremenom vježbanje postaje svojevrsna rutina. Ne, ne tražimo od tebe da sati i sate provedeš u teretani! Dapače, među najpoželjnije vježbe za uklanjanje celulita ubrajaju se svakodnevna vožnja biciklom i rolanje. Nedovoljna tjelesna aktivnost i malo kretanja u kombinaciji s učestalim sjedenjem uvelike će doprinijeti razvoju celulita.  

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Rezultate ćeš primijetiti i ako svaki dan uvrstiš pola sata kretanja u dnevni raspored, ali naravno da će oni biti značajniji i bolji ako vježbanje postane konkretna stavka u tvojoj svakodnevici. Što se samih vježba tiče, one bi prvenstveno trebale biti usmjerene na dijelove tijela koji su najviše zahvaćeni celulitom, a uz ciljane najbolji rezultati postižu se aerobnim vježbama. Kod navedenih vježbi dolazi do bolje prokrvljenosti koja dovodi do poboljšanja cirkulacije, kao i olakšanog odstranjivanja štetnih toksina. Srećom, na našem portalu možeš pronaći niz korisnih videa koji ti mogu pomoći u odabiru najpogodnijih vježbi za tvoju trenutnu fizičku spremu.

4. Samomasaža uz opuštajuću kupku

Sigurno si posljednjih godina čula o trendu maderoterapije, tehnika dubinske masaže tkiva koja u primjeni koristi namjenski napravljene drvene alatke. Premda rezultati uistinu djeluju zadivljujuće, često nam takve tehnike, kao i odlasci na specijalizirane anticelulitne masaže u kozmetičke salone, nisu uvijek dostupni. No, to ne znači da slične masaže ne moramo provesti kod kuće. Samomasaža može imati niz prednosti, a jedna od njih zasigurno je ta potiče rad limfnih žlijezda i time izbacivanje toksina što uvelike doprinosi čistoći kože.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

No, ako se sama odlučiš na ovo znaj kako pri korištenju različitih masažera i četki trebaš biti oprezna. Pojedini masažeri mogu biti grubi i ostavljati masnice pa ćeš s njima samo pogoršati situaciju. Stoga za prvu priliku neka tvoje glavno oruđe u borbi protiv celulita budu - ruke. Opusti se toplom kupkom ili ugodnim tušem te kada koža bude dovoljno mekana laganim pokretima masiraj, štipaj, stišći i trljaj problematična mjesta. Pritom pazi da ne budeš pregruba, a masažu završi mekanim pokretima uvijek prema srcu. Pri masaži možeš koristiti i anticelulitna ulja te posebne rukavice prilagođene baš za masažu protiv celulita. 

5. Piling iz šalice kave

Osim u održavanju blistavog tena, tjedni piling itekako može pomoći i u uklanjanju nakupina celulita. Što se tiče kućnih pripravaka u kozmetičke svrhe najčešće smo sklone izradih onih koji u svojoj osnovi imaju šećer ili sol. Ipak, glavna zvijezda pilinga protiv celulita je - kava! Za sve je zapravo zaslužan kofein koji pri prodiranju u kožu uspješno poboljšava protok krvi i cirkulaciju što je posebno važno pri razbijanju masnih naslaga.

Nažalost, ispijanje kave neće ti samo po sebi pomoći pri uklanjanju celulita, ali piling od mljevene kave koju si prelila vrućom vodom i ostavila da malo odstoji mogao bi. Dobivenu smjesu možeš utrljati na problematične dijelove te ostaviti 10 minuta sve dok se ne osuši. Skorenu smjesu isperi toplom vodom, a isti postupak ponovi dva-tri puta tjedno.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Osim taloga, možeš iskoristiti i svježe mljevena zrna kave tako da ih pomiješaš s losionom, mlijekom za tijelo ili maslinovom uljem te utrljaš u područje zahvaćeno celulitom. Baš kao i u slučaju jabučnog octa, kako bi pospješila rezultate, zahvaćeno područje nakon nanošenja pripravka možeš zamotati prozirnom folijom te tak ostaviti da djeluje pola sata prije nego ćeš ga isprati toplom vodom. Naravno, čuda se ne događaju preko noći pa će ti za prve vidljive rezultate ipak biti potrebno minimalno mjesec dana. Stoga, budi uporna i ne odustaj!

 | Autor:

Photo: Unsplash/ Shayna Douglas

Komentari 0