Beauty

11 stvari koje treba znati o celulitu (posebno ako ga se želiš riješiti)

  • Ima li veze s godinama, zašto ga muškarci nemaju, pomaže li piling, masaža, da ili ne?
  • Celulit postaje vruća tema prije svakog ljeta, no koliko zapravo znaš o njemu?
  • Kaže se: Upoznaj svog neprijatelja da bi se mogao s njime boriti. Zato, pročitaj ovo

Izgleda da pred ljeto celulit postaje jedan od najvećih neprijatelja ženskog roda. Imaju ga gotovo svi; već odavno znamo da nisu pošteđene ni mlade djevojke, ni mršavice, ni hollywoodske zvijezde, a niti vrhunske sportašice. Muči nas (zanimljivo, muškarci ga baš i ne primijećuju na nama) i sve bismo ga se najradije riješile. Što, kako znamo, nije baš jednostavno. Stoga bi bilo dobro znati nekoliko osnovnih stvari: kako nastaje celulit, kako ga izbjeći, kako ga se riješiti? Donosimo najvažnije činjenice o celulitu…

1. Što je zapravo celulit?

Celulit je promjena na koži koja nastaje kao posljedica promjene stanica masnog i vezivnog potkožnog tkiva. U masnim stanicama povećava se količina vode i masnoće, zbog čega one povećavaju svoj volumen. Istovremeno pritišću krvne i limfne žile, što dovodi do poremećaja u cirkulaciji krvi i izmjeni tvari. Zadržavanje tekućine s otpadnim tvarima, koje krvotok ne može odstraniti, uzrokuje taloženje viška masnoće ispod kože, slabljenje vezivnog tkiva i deformacije na koži.

Možda vas zanima Kupila sam novi hit epilator, ali prvo ga je isprobao moj dečko. Evo što kaže! Rubrika Beauty Beauty

2. Zašto žene imaju celulit, a muškarci ne?

Još jedna nepravda prirode? I da i ne. Naime, žene su sklonije celulitu jer je naše tkivo rastezljivije. Što je za neke stvari ne samo dobro nego i nužno (mudra je ta Majčica Priroda) - na primjer, dobro nam dođe u vrijeme trudnoće. No, vizualno, kad se na to vlaknasto vezivno tkivo nalijepe masne stanice (što se događa s lakoćom) nastaju ti vidljivi „jastučići“ odnosno zloglasni celulit. Celulit pogađa više od 80% žena bez obzira na tjelesnu težinu i građu, a najčešće se javlja na bokovima, bedrima, trbuhu, stražnjici i nadlakticama. Na tim mjestima većina žena ima slabo vezivno tkivo, pa se masne stanice mogu lakše raširiti.

via GIPHY

3. Je li celulit genetski nasljedan?

Celulit manje, a sklonost slabom vezivnom tkivu više. Pogledaj bedra svoje majke – vjerojatnost je 80 posto da ćeš i ti imati takvu kožu jednog dana. Osim kao nešto ne poduzmeš… 

4. Igra li dob ulogu?

Da, jer s godinama tijelo gubi mišićnu masu te ostaje više mjesta za masno tkivo. Dakle, to pogoduje nastanku celulita. 

Možda vas zanima Ovo su tri ključna razloga zašto se nikako ne možeš riješiti celulita Rubrika Life&style Life&style

5. Imaju li samo pretile žene celulit? 

Naravno da ne, posvjedočiti će mnoge vitke žene! Dovoljno je da malo pogledaš po plaži (ako nisi u toj kategoriji) i uvjeriš se u to. I sasvim mršave žene mogu imati problema s celulitom – za koji je gotovo uvijek uzrok labilno tkivo. 

6. Kakvu ulogu igraju hormoni?

Masne stanice proizvode važan ženski hormon estrogen – zbog toga ih tijelo štiti. Kontracepcijske tablete koje sadrže estrogen mogu pojačati celulit. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

7. Postoje li anticelulitne kreme na hormonskoj bazi?

Da, ali nisu u slobodnoj prodaji, nego ih mora prepisati liječnik. Sadrže androgene (muške hormone) te očvršćuju tkivo. Osim toga, smanjuju djelovanje estrogena. 

8. Pomažu li slane kupke ili kupke s algama?

Obje kupke mogu ublažiti celulit, ali jedino ako se redovito provode. Alge imaju pozitivan učinak na izmjenu masnih tvari. Slane kupke su osobito učinkovite ako uz celulit imaš problema i s nakupljanjem vode. 

9. Treba li dodatno raditi piling tijela? 

Obavezno. Najbolje ga je napraviti svaki dan, dok se tuširaš. Osim što je piling dobar za poticanje mikrocirkulacije tijela, skida neželjene naslage sa kože. A ružičasta, nježna koža djeluje glađe na problematičnim područjima. Naravno, ako ga radiš tako često piling mora biti nježan, a osjećaj na koži i dalje ugodan - ako pecka ili zateže nemoj piling raditi svaki dan nego svaki drugi, treći.

Kako se riješiti celulita: Poznata influenvcerica kune se u trik koji ga uklanja za sedamd dana

via GIPHY

10. Pomažu li masaže?

Da, masaže potiču krvotok te aktiviraju izgaranje masnoće. Ako je celulit dodatno povezan s nakupljanjem vode u organizmu, limfna drenaža kod profesionalaca može napraviti čuda. 

11. Što je učinkovitije: ručna masaža ili posebni valjak?

Masaža vezivnog tkiva ili limfna drenaža kod iskusne kozmetičarke ili fizioterapeuta mogu biti vrlo učinkovite. Ako želiš nešto napraviti kod kuće, onda je poseban valjak OK no moraš dobro odmjeriti pritisak. Ne smije biti pregrub tako da tkivo puca - ovo vrijedi i ako maderoterapiju radiš u salonu.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0