Beauty

Piling je poželjno napraviti barem jednom tjedno. Kako to pravilno učiniti za zdravu i blistavu kožu?

  • Osim što piling koži daje onaj svježi sjaj, pomažući joj da izgleda bolje, on također poboljšava i zdravlje naše kože pa je važan dio beauty rutine
  • Piling pomaže u posvjetljivanju tena i, što je ključno, pomaže u sprječavanju začepljenja pora, mrlja od akni, mitesera i sitnih prištića
  • Istražili smo kako ga pravilno napraviti, koje proizvode koristiti te općenito kako postići najbolje rezultate

Sjajna, zdrava i blistava koža nešto je čemu svi težimo, no koliko je god svi priželjkivali, ponekad se zna činiti kao nedostižan cilj, a posebice što smo stariji, budući se i metabolizam naših stanica usporava. No za sve one koji s ovim ciljem muče muku, dobra vijest je da uz pravilnu beauty rutinu možemo postići uistinu predivan ten, a ta rutina obavezno podrazumijeva piling uz koji sigurnim i učinkovitim uklanjanjem sloja mrtve kože postižemo zdrav i živahan sjaj.

 | Autor: Instagram @rosiehw Instagram @rosiehw Foto: Instagram @rosiehw

Dobro nam je poznato da bismo piling trebali raditi redovito, a evo zašto je on osobito važan u ljetnim mjesecima te kako ga pravilno napraviti, koje proizvode koristiti te općenito kako postići najbolje rezultate.

Važnost redovitog pilinga

Osim što piling našoj koži daje onaj svježi sjaj, pomažući joj da izgleda bolje, on također poboljšava i zdravlje naše kože. Naše se stanice kože obnavljaju svakodnevno, a one koje tvore vanjske slojeve naše kože odumiru i bivaju zamijenjene novima. Piling osigurava potpuno uklanjanje mrtvih stanica pa ako ih ne uklonimo, naša koža može djelovati bez sjaja i s vremenom se naše pore mogu začepiti, a što često dovodi do izbijanja akni ili masne kože.

@thegiadzy Giada swears by this face scrub. It's ultra-simple: made with smooth Sicilian olive oil and finely ground carnaroli rice flour, two luxurious ingredients that are as welcome in the kitchen as they are at the spa. This gentle exfoliant is what keeps Giada's skin smooth and hydrated. What's even better? Her mom and grandmother also use the scrub- it's a true generational Italian beauty secret! Tap here to gift your mom a luxurious Italian Spa Kit: https://giadzy.com/collections/all/products/italiana-spa-day-for-mama-kit #mothersday #mamma #giada #giadadelaurentiis #giadzy #facescrubs #facescrub #homemadefacescrub #homemadefacemasks #riceflour #oliveoil #howtomakeafacemask #diy #italianfood #italianfood #italytravel #italy #italianbeauty ♬ original sound - Giadzy

Prednosti pilinga

Piling pomaže u posvjetljivanju našeg tena, poboljšava izgled naše kože i, što je ključno, pomaže u sprječavanju začepljenja pora, mrlja od akni, mitesera i sitnih prištića. Piling također pomaže stimulirati sintezu kolagena, a što poboljšava teksturu i integritet kože, čineći je punašnom, zategnutom i mladom. Kada je riječ o tome koliko često trebamo raditi piling, najbolje je slušati svoju kožu, no najčešće je nekakav standard jednom do dva puta tjedno, iako postoje i supernježni pilinzi pogodni za svakodnevnu upotrebu.

 | Autor: Instagram @deborabrosa Instagram @deborabrosa Foto: Instagram @deborabrosa

Uvijek je dobro posavjetovati se s dermatologom o pravilnoj njezi koja će odgovarati našim potrebama, a u cijeloj je priči jako važno ne pretjerivati jer je to u slučaju pilinga kontraproduktivno. Koliko god je piling dobar za našu kožu, bilo da ga prečesto radimo, bilo da koristimo onaj koji je prejak ili ne odgovara našoj koži, to može dovesti do neželjenih posljedica poput crvenila i ljuštenja kože. Važno je i pridržavati se vremena za korištenje pa tako kemijske pilinge ostavljamo samo onoliko koliko je navedeno na samom proizvodu, dok fizičke ne treba koristiti dulje od nekoliko minuta.

H&M OHH! kolekcija Možda vas zanima Oh Hey Hero!, nova H&M Beauty kolekcija donosi losion za tijelo, piling, dezić, kremu za ruke, gel za tuširanje... Rubrika Beauty Beauty

Dok neki više vole kemijske pilinge, drugima su draži oni fizički, a nemoguće je reći koji su bolji jer odabir ovisi o osobnim preferencijama i samoj koži. I jednim i drugim možemo ukloniti odumrle stanice kože u kojima se nalazi većina oštećenja kože, a što će u konačnici otkriti našu svjetliju, zdraviju, neoštećenu kožu i licu podariti onaj toliko željeni zdravi sjaj. Važno je samo odabrati piling koji odgovara našoj koži jer, odaberemo li pregrubi, potencijalno riskiramo mikropoderotine na površini kože, a kroz koje onda  bakterije ulaze u kožu stvarajući dodatne probleme poput upala, začepljenih pora, popucalih kapilara i ožiljaka.

Najbolje opcije za piling

Svi oni koji su skloniji prirodnim opcijama ne trebaju tražiti dalje od vlastite kuhinje. Prirodni piling jednostavno možemo napraviti koristeći kokosovo ulje pomiješano s korištenim talogom kave ili šećerom u prahu, a sve što je potrebno učiniti je pomiješati sastojke do konzistencije koja nam se sviđa i nanijeti na lice ili tijelo malim kružnim pokretima te isprati i hidratizirati kožu nakon pilinga na uobičajeni način. Osim od spomenutih namirnica, piling je moguće napraviti i korištenjem zobenih pahuljica i praška za pecivo.

@rzfany_

satusatunya cleanser yang cocok pas jaman jerawatan duluuu 👌

♬ W.H.U.T (Wanna Hold U Tight) - Aisha Retno

Što se samih alata za piling tiče, blazinice ili krpice za čišćenje lica uvijek su dobra opcija. Mnogi se odlučuju za piling spužvicom, no ona je grublja za kožu i ponekad zna pružiti neugodno iskustvo. Suha četka također je dobra opcija za piling tijela, a rukavice za piling su fantastične za ribanje naše kože kružnim pokretima.

 | Autor: Instagram @jordanrisa Instagram @jordanrisa Foto: Instagram @jordanrisa

Savjeti za piling lica

Ključno je nabaviti proizvode koji će najbolje odgovarati potrebama naše kože. Ako nismo sigurni koji je naš tip kože, najbolje je posavjetovati se sa stručnjakom za njegu kože koji će nam pomoći razumjeti kožu i naučiti koji su nam proizvodi najprikladniji. Svatko s osjetljivom kožom trebao bi odabrati nježnije opcije za piling kao što su proizvodi s niskim postotkom AHA ili BHA ili kemijski jastučići za piling, a onima sa suhom kožom preporuča se kemijski piling umjesto fizičkog.

Važno je imati na umu da je naša koža lica i vrata puno osjetljivija od kože ostatka našeg tijela, pa većina ljudi treba (barem) dva različita pilinga. Ono što je važno spomenuti je da i pravi proizvodi mogu dati loše rezultate ako ih nepravilno koristimo. Koristimo li  kemijski piling, uvijek je važno slijediti upute. Općenito je pravilo da koristimo malu količinu proizvoda i nanesemo je na očišćenu kožu čistim prstima, malim, nježnim kružnim pokretima. Koristimo li pak sredstvo za fizički piling, možemo ga isprati s kože nakon minute ili dvije. 

Fizički piling pod tušem

Naši stručnjaci kažu da je njihov najbolji savjet za uspješan piling, kako lica, tako i bilo kojeg drugog dijela tijela da to učinimo pod toplim tušem ili dok se opuštamo u kadi. Toplina i para od tuširanja odnosno kupanja omekšat će kožu i osloboditi prirodna ulja iz tijela, a sve to otvorit će naše pore što pomaže u procesu pilinga i uklanjanju mrtvih stanica kože.

@shower.hygiene.girl 💙✨ Making my own sugar scrub ✨💙. Ib : @kaelimaee #UltaSkinTok #fypシ #homemadebodyscrub ♬ shirt x streets - rapidsongs

Jutro je bolje od večeri

Iako piling možemo napraviti u bilo koje doba dana, jutarnji piling je nešto bolja opcija jer se koža noću sama regenerira, potencijalno ostavljajući sloj mrtvih stanica kože koje samo mole da ih se odstrani.

Ljeti je piling posebno važan

Već smo spomenuli sve blagodati pilinga, a redovita je upotreba u ljetnim mjesecima osobito važna. Posebno je važno piling raditi redovito koristimo li proizvode za samotamnjenje jer su, sigurni smo, neujednačene tamne mrlje posljednje što želimo.

Hidratacija je ključna

Nakon pilinga potrebno je dobro isprati proizvod i sve mrtve stanice kože, a zatim osušiti kožu nježnim tapkanjem čistim ručnikom. Obavezno je nanošenje hidratantne kreme ili shea maslaca nakon pilinga kako bismo pomogli svojoj koži da zadrži vlažnost i izgleda blistavo.

Instagram @nitsanraiter | Autor: Instagram @nitsanraiter Instagram @nitsanraiter Foto: Instagram @nitsanraiter

Pritisak je bitan

Iako se ne želimo ozlijediti radeći piling, nije poželjno biti previše nježan jer inače nećemo ukloniti mrtve stanice kože. Nekakvo je nepisano pravilo da je pritisak dovoljno snažan ako pod prstima možemo osjetiti grubu teksturu kože i elemente pilinga. 

Usne se ne zaobilazi

Ljuskave usne nisu nimalo privlačne, no svima nam se ponekad dogode dani u kojima nisu u najreprezentativnijem izdanju. U svim takvim trenucima, sve što trebamo za piling usana je malo vazelina i četkica za zube, a postoje i specijalizirani pilinzi za usne koji će nam olakšati posao.

Piling laktova i stopala

Naše pete, laktovi i koljena općenito se smatraju najprljavijim dijelovima naše kože, pa je važno obratiti dodatnu pozornost na ta područja. Ovi dijelovi tijela imaju deblju kožu pa mogu podnijeti agresivniji piling, a slično kao i kod pilinga kože lica, korištenje tople vode je najbolji način za početak procesa. To omogućuje lako uklanjanje mrtve kože, ne ostavljajući mjesta za potencijalno oštećenje kože ili mikropoderotine.

Potrebne su svega dvije minute tijekom tuširanja ili kupanja kako bi naša koža ostala njegovana i u izvrsnoj formi za ljeto, a redoviti piling stopala odlična je prevencija suhih i ispucalih peta. Sve što je potrebno učiniti je na kraju svakog tuširanja napraviti piling donjeg dijela stopala kamenom plovućcem otprilike jednu minutu na svakom stopalu, a zatim izribati i prste i ostatak pete.

Možda vas zanima Najnježnije čišćenje kože: Enzimski piling je idealan tretman za čist, blistav i ujednačeniji ten Rubrika Beauty Beauty
Photo: Instagram @emmarosestyle

Komentari 0