Beauty

Ova se žena nije 3 tjedna približila šamponu za kosu - evo što je zaključila

  • Često nam je vrlo teško oprati kosu, no možda to i nije tako loša ideja jer tako zapravo možeš pridonijeti njezinom zdravlju
  • Novinarka Sophie Swietochowski odlučila je na tri tjedna isprobati metodu pranja kose bez šampona kako bi uvidjela koje su prednosti i mane ove metode
  • Koja su dva najveća problema s kojima se susrela i što je na kraju zaključila otkrivamo ti u nastavku

Prije tri godine društvenim je mrežama harao "no poo" izazov, odnosno trend koji je propagirao pranje kose bez šampona. Poanta ovog izazova bila je oporavak kose od preparata koji koristimo za njezino stiliziranje. No, malo tko je od nas tada imao priliku priuštiti si više od tjedan dana nepranja kose. Možda je sad, kad radimo kod kuće i nikamo ne izlazimo sjajan trenutak da isprobamo ovu zanimljivu tehniku. Zagovornici ove metode tvrde kako uspješno obnavlja kosu, smanjuje mašćenje te obnavlja njezinu prirodnu valovitost. Priznajemo i mi smo bile skeptične te smo zavirile u priču kolegice novinarke koja se odlučila upustiti u izazov. A u nastavku ti otkrivamo što je to ona zaključila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

NO POO METHOD: WHAT? very simply, stop shampooing, conditioning and faffing with your mop! I'm on day 7 and it seems to be working already! HOW? Each day I have rinsed my hair with only water. On day 6 I added some bicarb to the crown and rinsed off. WHY? (nopoomethod.com) The idea very basically is that we constantly strip our hair of natural oils and so it then over compensates and the vicious cycle continues. I am effectively retraining my scalp! ANY ISSUES? Not so far, each day it feels better. It's thicker and doesn't smell and considering it's been a week I think it looks fine. Added bonus is my showers are 2-4 minutes long now!

Objavu dijeli the strive for simple (@the_strive_for_simple)

Možda vas zanima 5 kućnih tretmana protiv tamnih mrlja, bora i grube kože i za gustu, zdravu kosu Rubrika Beauty Beauty

Djelovalo je kao vrlo jednostavan izazov

Novinarka Sophie Swietochowski redovito pere kosu svaka četiri dana, no spremno je prihvatila ovaj izazov te odlučila kako će se ovu metodu pranja kose bez šampona primjenjivati naredna tri tjedna. Svoja je zapažanja detaljno iznijela u britanskom listu The Sun. "Prije samog početka izazova provela sam 20 minuta po tušem. Budući da sam znala u što se upuštam detaljno sam oprala tjeme. Ponadala sam se da će bar tako ostati čista nekoliko dana." otkrila je Sophie kako je izgledao početak njezinog trotjednog izazova.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I like black hats and I cannot lie

Objavu dijeli Sophie Swietochowski (@sophieswietochowski)

Možda vas zanima Ovo nismo znali - 4 znaka da je vrijeme da zamijeniš svoje sušilo za kosu, iako još radi Rubrika Beauty Beauty

Prvi tjedan izazova: Peti dan je ključan

Prvih nekoliko dana proteklo je uobičajeno te se nije nervirala ni kada je primijetila prve znakove masnoće na kosi. "To je tako kako je!" - utješno je rekla samoj sebi dok je kosu vezala u visoki rep. Priznala je kako je tada mislila kako će ovo biti lak zadatak za nju. No, nije bila svjesna da je masna kosa samo jedan od segmenata s kojima češ se morati izboriti ako se odlučiš privremeno izbaciti preparate za kosu.

 | Autor: Screenshot/aperolspritzofficial Screenshot/aperolspritzofficial

Prvi veći problemi pojavili su se petoga dana jer joj se nakupljena masnoća ne glavi počela zgrušavati. "Mogu to usporediti s maslacem. Kad se otopi, možete s njim učiniti gotovo sve. Ali ostavite ga da se stvrdne i manipulacija postaje mnogo zamršenija." - zorno je ovu situaciju dočarala Sophie. Češljanje je u tim situacijama iziskivalo veće napore od uobičajenog, a kosu je u javnosti nosila zavezanu u punđu.

Važno je dobro iščešljati kosu prije ispiranja vodom

Kosu je prvi puta vodom isprala tek šesti dan. "Brzo ispiranje ili masni rezanci" - to su bile moje jednine solucije. A istu je odluku realizirala i tri dana kasnije. "Ako planirate pokušati ovo, prvih nekoliko pranja bez šampona bit će naporno, upozoravam vas. Instinktivno ćete posegnuti za bocom prije nego što se sjetite da ne smijete." - otkrila je. Budući  da nije koristila šampon kosa joj se sve češće mrsila, a taj problem je riješila tako što ju je obavezno iščetkala prije nego ju je isprala vodom." Također, ako planirate pranje ujutro - nemojte to raditi radnim danom. Ne možete fenom osušiti kosu opranu bez šampona i balzama ako niste voljni riskirati uništene vrhove. Sušenje na zraku je najsigurnija metoda" - otkriva Sophie trikove kako što lakše prebroditi izazov.

 | Autor: Screenshot/aperolspritzofficial Screenshot/aperolspritzofficial

Možda vas zanima 6 navika koje ponavljaš prije spavanja, a koje uništavaju tvoju kosu tijekom noći Rubrika Beauty Beauty

Drugi tjedan izazova: Smrad postaje problem

Sophie napominje i kako ne trebaš očekivati da će masna kosa nestati jer voda ne čisti na isti način kao i šampon. Otklonit će nešto masnoće i prljavštine, ali ne dovoljno da se i u desetom danu eksperimenta pojavi bez rezanaca zalijepljenih za glavu. Ipak, novinarka je uspješno izdržala dva tjedna izazova, no onda se susrela s novim problemom - neugodnim mirisom. "Moram priznati da je dva tjedna prošlo prilično pristojno bez šampona, ali smrad koji je lebdio iznad moje glave nagrizao je moje samopouzdanje", otkriva.

 | Autor: Screenshot/aperolspritzofficial Screenshot/aperolspritzofficial

U ovom tjednu izazova napokon je shvatila zašto se stvara fama oko kvalitetnih četki za kosu. U redovitom četkanju je pronašla spas za svoju kosu koja je u ovim trenutcima bila suha i kruta. Prema stručnjacima za kosu, ravnomjerna raspodjela prirodnih ulja preko vlasi ključan je dio procesa bez šamponiranja. Umiruje kosu i čuva je od pucanja.

Možda vas zanima Od plave do crne: 4 preljeva za kosu od prirodnih sastojaka koje možeš napraviti kod kuće Rubrika Beauty Beauty

Treći tjedan izazova: Spas za kosu pronašla u kuhinji

Nakon 14 dana izazova odlučila se nagraditi pa se poslužila trikovima iskusnih korisnica ove metode te je kosu tretirala smjesom sode bikarbone i vode. "Nisam navikla sastojke za kolače istresti na kosu, ali očajnički sam pokušala bilo što bi me moglo osloboditi od smrada. A u otopinu sam dodala i nekoliko kapi eteričnog ulja od lavande" - priznala je Sophie.

Potom je njome isprala vlastšte te je isprva bila oduševljena pokazanim rezultatom - kosa je djelovala čisto i volumen je vidno bio veći. No, onda je uslijedilo gorko razočarenje. "Kad se osušilo, ostala mi je užasna ljepljiva tekstura. Svaki pramen kose na dodir je bio grub" - prisjeća se Sophie. Premda je strahovala da bi to mogla biti kobna ideja, ispostavilo se da je uspjela ublažiti neugodan miris koji je dopirao s njezina vlasišta.

 | Autor: Screenshot/aperolspritzofficial Screenshot/aperolspritzofficial

Dan 16: pojava prvih kovrča

Do velike promjene došlo je šesnaestog dana eksperimenta - kosa joj je djelovala oporavljeno te su se pojavile kovrče. "U posljednjih nekoliko dana mog eksperimenta šokirano sam se probudila s nježnim valovima. Kosa mi je uvijek bila neoprostivo ravna, koliko se sjećam," otkriva Sophie koja je u tim trenutcima bila pozitivno iznenađena. Pokušala je otkriti što stoji iza toga te je naišla na istraživanja koja pokazuju da će pretjerano nanošenje kemikalija poput onih u šampon i regenerator izmrviti kosu, čineći je teškom i tako izravnati naše kovrče. Bez ovih proizvoda naša kosa ima slobodu vratiti se u svoje prirodno stanje. A Sophie je u tim trenutcima osjetila slobodu jer nije više osjećala pritisak zbog izlaska te se u javnosti mogla pojaviti s raspuštenom kosom.

 | Autor: Screenshot/aperolspritzofficial Screenshot/aperolspritzofficial

Koja saznanja je donio kraj?

Stigao je i taj dugoiščekivani 21. dan, a Sophie je ponosno mogla ustanoviti kako je uspješno ustrajala u izazovu. I što je zaključila? "Nisam se magično odlučila zauvijek preobratiti na ovu metodu. Ali bila sam impresionirana rezultatima samočišćenja. Moja kosa nije bila ni blizu masna kao što sam očekivala da će biti u ovoj fazi i izgledala je mnogo zdravije, gušće i punije. Nakon dva i pol tjedna osjetila sam da mi se kosa počela prilagođavati novoj situaciji", otkrila je. Premda zadovoljna postignutim, priznaje kako se ne bi tako skoro odvažila na isto. "Očajnički mi je nedostajao besprijekorno čist osjećaj koji pruža kosa oprana šamponom. Nikada se nisam osjećala u potpunosti zadovoljnom samo ispiranjem vodom", iskreno je priznala.

No, to nije značilo da se odlučila vratiti starim načinima. Dapače! Nakon proučavanja sastava odlučila je koristiti one koje proizvode koji koriste prirodne sastojke. Za nju je to savršen kompromis koji joj omogućava zdravu kosu bez neugodnog mirisa. Ipak, svima nama preporučuje da se odvažimo na ovaj izazov i uvidimo što iz njega same možemo najbolje naučiti za našu kosu.

 

U novoj epizodi showa 'miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima' briljirala je Antonija Blaće

Cijelu epizodu pogledaj OVDJE.

Photo: Instagram/Getty
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • badu22

    idešš
  • vi

    grozota