Beauty

Masna kosa: u pet dana možeš 'istrenirati' svoju kosu da se manje masti

  • Kada je u pitanju naša kosa jedan od najčešćih savjeta koje tražimo od svojih prijateljica ili na forumima je onaj kako da se manje masti
  • Neki od savjeta su da se kosu pere manje, ali i da se koristi manje preparata. U drogerijama postoji jako puno preparata koji ti pri tom mogu pomoći, a mi smo ih izdvojili nekoliko po prihvatljivim cijenama
  • Kosu možeš istrenirati da se manje masti, a imamo petodnevni plan i program kako da to postigneš

Unatoč svom trudu i najboljoj odjevnoj kombinaciji koju si odabrala za van, "masni rezanci" kose pokvare cijeli dojam. Borba s masnom kosom poprilično frustrira mnoge žene jer izgleda neugledno i stvara dojam zapuštenosti, ali zapravo, masna kosa je rezultat prirodnog procesa. Uz korijene kose nalaze se lojne žlijezde koje izlučuju masnoću, a taj loj koristi tvojoj kosi jer je održava zdravom i glatkom te sprječava njezino pretjerano sušenje i lomljenje od čega je isto želiš zaštititi. Bilo kako bilo, složit ćeš se, masna kosa je dosadna i teško je se riješiti.

Srećom, imamo prijedlog rješenja. Tijelo, pa tako i kosu, možeš naviknuti na puno toga. Kosu možeš istrenirati da se manje masti i to u samo pet dana, a evo i kako.

Većina žena često pere kosu jer ne žele vezati konstanto rep ili kvariti styling, ali to je pogrešno. Često pranje kose potiče pretjerano lučenje loja zbog čega tvoja kosa postaje sve masnija. Stvar je u tome da moraš raditi pauze između pranja što će prvih par tjedana biti teško, ali isplatit će se. Imamo petodnevni plan i program za tebe koji možeš isprobati kako bi kosu naučila da miruje s izlučivanjem loja. 

Prvi dan - pranje i šamponi 

Većina šampona sadrži detrdžente koji operu vlasište i kosu učine mirišljavom, ali je s vremenom i osuše. Kako bi prekinuli suhoću, u doticaju s vlasištem proizvode ulje i tad se tvoja kosa masti. Radije izaberi blage, neutralnije šampone kako bi očuvala kosu. Izdvojili smo ih nekoliko koje možeš pronaći u našim drogerijama. Različitog su cjenovnog ranga, a svima je zajedničko što pomažu staviti pod kontrolu lučenje sebuma vlasišta.

 | Autor: miss7/pr miss7/pr

(Garnier Botanic Therapy Green Tea šampon 19kn, Vichy Dercos šampon za regulaciju sebuma 110kn, Biobaza 3u1 gel za tuširanje s koprivom i mentom 36kn, Nivea micelarni šampon za masnu kosu 36kn)

Možda vas zanima Ušle smo sa sto kuna u najskuplje zagrebačke restorane - evo što smo uspjele pojesti Rubrika Life&style Life&style

Drugi dan - Šampon za suho pranje

U procesu navikavanja kose da prestane lučiti loj u velikim količinama koje zamaste tvoju kosu, šampon za suho pranje kose idealno je rješenje. S njim ćeš u samo par minuta vratiti volumen svojoj kosi. Ovi šamponi granaju se u dvije vrste, za svijetliju i tamniju kosu, pa se ne moraš brinuti da će ti ostaviti tragove. Također, dolaze u raznim mirisima, pa će tvoja kosa i mirisati na svježinu.

 | Autor: miss7/pr miss7/pr

(Balea 21,90kn, Batiste 34,90kn, L’Oréal Magic Shampoo Vegetal Boost)

Treći dan - Priušti si dan 'namjerno neuredne kose'

Poigraj se s kosom i frizurama koje inače ne bi nosila. Podigni visoku punđu ili napravi vrlo trendi neurednu, tzv. messy punđicu, spleti pletenice ili zaveži visoki konjski rep koji je svevremensko rješenje, a možeš ga i ukrasiti maramom ili fora gumicama za kosu. Vjeruj nam, zabavit će te to i nećeš razmišljati o tome koliko ti je kosa masna. Savjet koji sam ja dobila od prijateljice i koji prakticiram je visoki konjski rep koji spletem u pletenicu i ukrasim ju.

 | Autor: miss7/pr miss7/pr

Četvrti dan - Ispiranje s octom

Ovo je posljednji dan koji tvoja kosa mora preživjeti bez šampona. Ipak, dozvoljena ti je mala prevara, pa možeš kosu isprati u mlakoj, ali nikako vrućoj vodi jer vruća voda može potaknuti lučenje loja. Dok si pod tušem iskoristi namirnicu koju imaš u kuhinji - jabučni ocat. Dovoljno ti je da u šaku uliješ jabučni ocat i umasiraš ga u tjeme, a zatim dobro ispereš. Jabučni ocat pomaže u vraćanju pH ravnoteže tvojoj kosi. Dovoljno je jak da oslobađa tjeme nakupina, ali i dovoljno blag da neće tvojoj kosi oduzeti potrebne hranjive tvari. 

 | Autor: shutterstock shutterstock

Možda vas zanima Izgleda da je ovo najpoželjnija boja ovog ljeta - evo kako ćeš je najbolje nositi Rubrika Moda Moda

Peti dan - ponovno pranje 

Šampon i tvoja kosa ponovno se sastaju. Nakon današnjeg pranja opet ponovi ovu četverodnevnu rutinu. Kako ti se kosa ne bi mastila probaj je što manje dirati i prolaziti kroz nju rukama, a izbjegavaj i pretjerano korištenje proizvoda za oblikovanje. Isprobaj ovaj četverodnevni plan nekoliko tjedana dok ne primijetiš da se vaša kosa osjeća sve manje i manje masna. Kada dođeš do toga da primijećuješ da se tvoja kosa manje masti možeš rutinu smanjiti na svaka tri dana, ali nikako manje od toga. S ovim trikovima izdržat ćeš za početak barem tri dana bez da pereš kosu što je odličan početak.

Imaj strpljenja i postići ćeš željeni rezultat.

 

Photo: miss7/pr

Komentari 0