Life&style

Ušle smo sa sto kuna u najskuplje zagrebačke restorane - evo što smo uspjele pojesti

  • Obožavateljica sam ukusne hrane no financijska situacija mi često onemogućuje potpuno uživanje  u vrhunskoj hrani
  • Stoga smo si moja prijateljica Kim i ja postavile izazov da u najskupljim restoranima pronađemo hranu i piće s budžetom od samo 100 kuna
  • Posjetile smo tri restorana, Zinfandel's, Pod Zidom Bistro & Wine Bar i Time Restaurant & Bar, a u nastavku ti otkrivamo kako smo se provele

Dramatičar George Bernard Shaw je jednom zapisao kako nema iskrenije ljubavi od ljubavi prema hrani. Oh, kako je samo bio u pravu! Volim uživati u hrani, otkrivati nove okuse i buditi nova osjetila. No zbog prosječne plaće nisam u mogućnosti često posjećivati restorane. Stoga sam si dala izazov i odlučila provjeriti je li moguće u Zagrebu posjetiti tri vrhunska restorana i u njima pronaći hranu i piće s ograničenim budžetom od 100 kuna. Uživanje u hrani je još ljepše kada se može dijeliti pa sam odlučila povesti svoju dragu prijateljicu i kolegicu Kim da zajedno sudjelujemo u ovoj istraživačkoj gastro avanturi. Na našoj su se listi našli Zinfandel's, Pod Zidom Bistro & Wine Bar i Time Restaurant & Bar.

Zinfandel's 

Otvoren davne 1925. godine, Hotel Esplanade jedna je od najpoznatijih i najprestižnijih građevina u povijesnoj jezgri grada. Od samog otvorenja postao je središtem zagrebačkog društvenog života, a tijekom povijesti je ugostio brojne uvažene goste - predsjednike država, političare, svjetski poznate glazbenike i filmske zvijezde. U sklopu hotela smješten je i luksuzni restoran Zinfandel's, nazvan prema sorti grožđa koja je početkom 19. stoljeća prenesena iz Dalmacije u SAD. U ponudi restorana posebno se ističu Esplanade Gourmet štrukli, koji su na gastro sceni dosegnuli legendarni status. Ovaj dugogodišnji specijalitet kuće odlikuje domaća izrada. Tradicionalno ručno vučeno tijesto je punjeno svježim sirom, preliveno finim vrhnjem i zapečeno u pećnici. Pošto Kim dolazi iz Rijeke, zaključila sam kako bi bilo izvrsno odvesti je na tradicionalno zagrebačko jelo.

Već po dolasku ostale smo oduševljene glamuroznim interijerom koji je istaknuo svu raskoš art decoa te nas, barem u mislima, prenio u neka druga magična vremena. Prozračan prostor pruža pogled na Oleandar terasu, jednu od najljepših gradskih terasa. Ljubazno osoblje nas je uslužilo kruhom s makom i ružmarinom, maslinovim uljem, maslacem prerađenim s crnim maslinama i domaćim grickalicama izrađenima na bazi palente. Dobrodošlica kuhinje uključivala je tuna tataki s pjenom od ljubičastog batata s rižinom pjenicom i jestivim cvijećem. Tako su nam u istom danu omogućili i okuse Dalmacije, ali zvijezda dana ipak su bili štrukli. Njihova cijena iznosi 70 kuna, a u keramičkoj posudi su servirana po dva komada. Bili su stvarna radost za nepce te nam je bilo sasvim jasno kako su dosegli svoj legendarni status. Kim je ustvrdila kako joj je neizmjerno drago što sam joj priuštila ovo iskustvo. Ako i ti želiš uživati u vrhunski pripremljenom tradicionalnom jelu i doživjeti istinski luksuz za sva osjetila, ovo je pravo mjesto za tebe.

 | Autor: miss7 miss7

 

Pod Zidom Bistro & Wine Bar

U šarmantnom prostoru, nedaleko od zagrebačke katedrale i najšarmantnije zagrebačke tržnice Dolac, smjestio se Pod Zidom Bistro & Wine Bar. Ovo mjesto je idealno za gurmanske zalogaje i dobru kapljicu pa smo se u njega zaputile na kratak "after work" izlazak. Kao predjelo za grickanje su nam posluženi domaći kruh i maslac kako bi naše gurmansko putovanje započelo u vedrim tonovima. Velika sam ljubiteljica tjestenine pa je za mene izbor zaista bio lak te sam se odlučila na svježe pripremljene Linguine s kremom od korabe, lješnjacima i tri vrste celera - pečenim celerom, ukiseljenim engleskim celerom i listom celera, čija cijena iznosi 78 kuna. Konobarica me ljubazno upozorila kako koraba ima istančan gorkast okus, no ja sam ostala pri svojoj odluci. I drago mi je da jesam jer odgovorno tvrdim da je to jedna od najukusnijih tjestenina koju sam ikada probala. S mog tanjura nestala je brzinom munje te sam uvjerena kako ću se još koji puta odlučiti počastiti istom.

Kim se ovoga puta vodila onom da je bolje radni dan završiti dobrom kapljicom te je uz čašu vrhunskog bijelog vina Pošipa Čara odabrala malene Zalogaje po cijeni od 65 kuna. Vizualno dopadljivi Zalogaji  su sastavljeni od pet različitih kombinacija mesa, povrća i umaka koji se sljubljuju i stvaraju eksploziju različitih okusa. Pošto je cijena vina bila 34 kune, Kim je dokazala kako se s budžetom od 100 kuna i na renomiranim mjestima zagrebačke gastro scene može uživati u ukusnoj hrani i dobrom vinu. 

 | Autor: miss7 miss7

Time Restaurant & Bar

Stigao je petak pa smo se za kraj radnog tjedna odlučile počastiti pravim ženskim izlaskom. Mislim da smo baš zaslužile! Kao idealna opcija se nametnuo Time Restaurant & Bar koji je osim vrhunskog restorana i bar u kojem smo mogle započeti svoj  provod. Ipak, prvo je na redu bila večera. Premda je ovaj popularni restoran u samom centru Zagreba odavno postao sinonimom za odličan sushi mi smo se odlučile za druge specijalitete azijske fusion kuhinje. Dok se Kim avanturistički odlučila na zeleni curry, ja sam se ipak odlučila za nešto klasičniji odabir - piletinu u Teriyaki umaku. Tajlandski curry od piletine, patlidžana i kokosovog mlijeka pripremljen s je domaćom zelenom curry pastom i poslužen u keramičkim zdjelicama s rižom kao prilogom, a njegova cijena iznosi 95 kuna. Ako si i ti avanturističkog duha i voliš otkrivati nove okuse, ovo egzotično jelo je pravi odabir za tebe!  Teriyaki piletina je bila poslužena uz stir fry julienne povrće i jestivo cvijeće te je njezina cijena iznosila 90 kuna. Uz prezentaciju tanjura oduševila me i količina poslužene hrane. Izgled na prvu definitivno vara jer smo na posljetku čak i podijelile moju porciju pa sam uvjerena kako će zadovoljiti i one najgladnije.

 | Autor: miss7 miss7

Zbog odabranog budžeta uz hranu smo pile samo vodu, no to nam uopće nije smetalo jer smo znale da je noć pred nama. Uz dobru hranu, Time krasi opuštajući interijer s lakšim osvjetljenjem eklektičnog stila nadahnutog azijskom kulturom i prožetog detaljima u industrijskom stilu. Prostorom dominira masivni crni šank za kojim se također može sjediti te uživati u hrani ako restoran odlučiš posjetiti sama. Možda zbog tamnijeg osvjetljenja nećeš dobiti savršenu Instagram fotografiju, ali će tvoja nepca rajski uživati. Posebice ako si ljubiteljica azijske kuhinje.

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Photo: Osobna arhiva

Komentari 0