Beauty

6 navika koje ponavljaš prije spavanja, a koje uništavaju tvoju kosu tijekom noći

  • Blaženi san može donijeti mnoge pozitivne učinke, ali i negativno utjecati na izgled tvoje kose
  • Način na koji spavaš te frizure s kojima odlaziš leći mogu pridonijeti oštećenju tvoje kose
  • U nastavku ti otkrivamo kojih je to 6 navika prije spavanja trebaš obratiti pozornost 

San ima pozitivan učinak na izgled tvoje kože, no mnoge žene sklone su smetnuti s uma kako spavanje može itekako utjecati i na kosu. Ovaj utjecaj može se odvijati i u pozitivnom i u negativnom smjeru. Ipak, postoji nekoliko načina na koji možeš umanjiti moguća oštećenja kose. U nastavku ti otkrivamo na koje navike prije spavanja trebaš obratiti pozornost kako bi uz dobar san išla i "dobra" kosa.

Možda vas zanima Frizeri otkrivaju 8 trikova da kosa duže ostane čista, ali i zadrži volumen Rubrika Life&style Life&style

1. Odlaziš spavati s mokrom kosom

Kosa je najslabija kada je mokra pa bi spavanje s mokrom kosom moglo prouzrokovati oštećenja i razdijeliti vrhove. Trljanje po plahtama noću ako je kosa vlažna, može dodatno zamrsiti kosu. Stoga, obavezno osuši kosu prije nego legneš na počinak.

2. Spavaš s podignutom kosom ili kosom u punđi

Spavanje s gotovim frizurama također može oštetiti tvoju kosu, posebice ako je riječ o opetovanoj radnji. Ako gumicu ili ukosnice nosiš na istom mjestu cijeli dan ili svake noći dok spavaš one će ostaviti traga na tvojoj kosi, oslabiti je i povećati rizik od njezinog lomljenja. Ako zbog nekog razloga nisi u mogućnosti spavati s raspuštenom kosom, onda umjesto klasičnog repa napravi pletenice koje će smanjiti opterećenje vlasi, a ujutro ćeš se probuditi s valovitom kosom.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Pomoću testa s čašom vode provjeri je li ti kosa zdrava ili oštećena Rubrika Beauty Beauty

3. Ne koristiš elastične gumice za kosu

Ako se ipak odlučiš koristiti gumicu pobrini se da ona bude istovremeno mekana i elastična. Izbjegavaj čvrste gumice, posebno ako ti je vlažna kosa jer se može stvoriti nabor kojeg kasnije nećeš moći ukloniti. Alternativa neka budu gumice napravljene od tkanina, a posebno izbjegavaj gumice koje imaju metalni dio.

4. Ne češljaš kosu prije spavanja

Četkanje kose prije spavanja može pridonijeti njezinom boljem zdravlju. Tvoje vlasište proizvodi prirodna ulja, a četkanjem suhe kose raspodjeljuje ih se kroz pramenove. Na taj način potiče se vlasište i folikul dlake na rast. Kao bonus, četkanje je opuštajuće pa ti može pomoći da zaspiš.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Čini li spavanje u grudnjaku zapravo više koristi ili štete tvojim grudima? Rubrika Life&style Life&style

5. Spavaš na pamučnim jastučnicama

Svila je nježnija od pamuka, što znači da neće biti tako gruba na tvojoj kosi kada položiš glavu na jastučnicu napravljenu od ovog materijala. Ovakve jastučnice ne uzrokuju trenje u kontaktu s pramenovima kose te tako pomažu očuvanju vlasi.

6. Spavaš s nalakiranom kosom

Ako si koristila lak na kosi, preporučuje se da je ipak opereš, ili barem dobro iščetkaš prije nego se odlučiš krenuti na spavanje. Neki lakovi za kosu drastično isušuju, a mogu povećati i rizik od lomljivosti vlasi. Ukoliko ne želiš oprati cijelu kosu kako biste uklonila lak, utoliko je omekšaj s uljima ili regeneratorom nanesenim na suhu kosu.

 

miss7 predstavlja novi originalni video serijal "Kat po kat s Kim Končar" u kojem će naša novinarka i mlada glumica Kim Končar ugostiti poznate hrvatske zvijezde u usponu stubama naše poslovne zgrade. Kao i uspon, pitanja će gostima postajati sve teža pa tako neće nedostajati i škakljivih tema. U prvoj epizodi gost je modni stilist Marko Grubnić.

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0