Beauty

Čini veliku razliku - otkrivamo ti koja je četka za kosu najpogodnija za tvoj tip kose

  • Znaš li da nije svaka četka namijenjena svakom tipu kose te da upotreba pogrešne četke može oštetiti tvoju kosu?
  • Kako bi to izbjegla u nastavku ti otkrivamo koje su točne namjene pojedinog tip četke i češlja pri oblikovanju kose
  • Dok su okrugle četke sjajne za feniranje i kreiranje kovrča, plosnate su sjajan saveznik za postizanje ravne kose, a one prozračne za postizanje volumena

U njezi kose sklone smo mnogo vremena posvetiti odabiru pravih preparata i detaljno analizirati njihove kemijske sastave, no nerijetko zanemarimo četke koje koristimo. Sklone smo tako upotrijebiti prvu koja nam se nađe pod rukom, no znaš li da upotrebom pogrešne četke možeš učiniti više štete nego koristi? Četke (i češljevi) razlikuju se po izgledu, sastavu i namjeni, a u nastavku ti otkrivamo koja je najpogodnija za tvoj tip kose.

Možda vas zanima Skidaju godine! Ove frizure poznatih dama će svakom licu dati pomlađeni izgled Rubrika Beauty Beauty

1. Plosnata četka

Ova univerzalna četka prigodna je za sve tipove kose, a koristi se za oblikovanje, raspetljavanje i friziranje kose. Sjajan je saveznik kada feniranjem želiš postići ravnu kosu, no znaj da je trebaš izbjegavati ukoliko želiš stilizirane frizure. Pojedine plosnate četke imaju jastučić koji je dizajniran tako da se prilagođava tjemenu kako bi se umanjila oštećenja od češljanja.

 | Autor: notino.hr notino.hr

Primjeri: Ba Blyss Pro (82,90 kuna), Tangle Teezer (125,17 kuna), ghd (245 kuna)

2. Okrugla četka

Okrugle četke smatraju se savršenim za feniranje i stvaranje blagih kovrča. Ako se odlučiš na kovrčanje kose uz pomoć fena, najvažnije je da tvoja kosa prije stiliziranja ne bude mokra već blago prosušena. No, kada su okrugle četke u pitanju moraš pripaziti s njihovim odabirom jer nisu sve jednake. Tako veličinu četke trebaš prilagoditi dužini svoje kose pa su  primjerice, manje okrugle četke idealne za poludugu kosu, a možeš ih koristiti za uvijanje, dodavanje volumena i oblikovanje šiški.

 | Autor: notino.hr notino.hr

Primjeri:Olivia Garden (186,30 kuna), TIGI (kuna), Olivia Garden (186,30 kuna), Olivia Garden (56,50 kuna)

Također, osim po veličini, razlikuju se i po materijalu, a one s prirodnim čekinjama i drvenom drškom idealne su za sušenje kose. S druge strane, okrugle metalne četke nisu dobre za mokru kosu jer se prilikom sušenja mogu zagrijati i tako oštetiti kosu. Druge strane, one su idealne za stiliziranje i "finiširanje looka" te kreiranje laganih kovrča. 

anketa | Autor: miss7 miss7

Možda vas zanima Pomoću testa s čašom vode provjeri je li ti kosa zdrava ili oštećena Rubrika Beauty Beauty

3. Prozračna četka

Riječ je o četkama koje na poleđini imaju rupice koje omogućavaju strujanje zraka te na taj način skraćuju vrijeme sušenja kose. Ovaj tip četke idealan je za kreiranje naglašenog volumena, a osobito kod guste i kovrčave kose. Riječ je o tipu četke koji pomaže u raspetljavanju vlasi, a uspješno povećava volumen kod korijena kose.

 | Autor: notino.hr notino.hr Primjeri: Olivia Garden (84 kune), TIGI (62,50 kuna), John Masters Organics (256 kuna)

Možda vas zanima Za koju bi se ti odlučila? Ovo su 4 frizure koje će zavladati 2020. godine! Rubrika Beauty Beauty

4. Češalj

Češalj sa širokim zupcima idealan je za raščešljavanje te ga je najpogodnije koristiti na mokroj kosi. S druge strane, češljeve sa sitnim i gusto poredanim zupcima najbolje je koristiti na suhoj kosi kada želimo izdvojiti pojedini pramen, namjestiti razdjeljak ili zagladiti šiške. Ipak, posebnu pažnju kod odabira češlja trebaš pridati materijalu od kojega je napravljen.

 | Autor: notino.hr notino.hr Primjeri: label.m (161,23 kune), label.m (160 kuna), Goldacchs (89 kuna)

Tako je plastičan češalj izvrstan za tapiranje i bojenje kose u kućnoj radinosti, no ne preporučuje ga se koristiti svakodnevno. Silikonski češalj sjajno odgovara suhoj kosi, a njegova prednost je što uklanja statički elektricitet i jednostavna je za održavanje. Ipak, može uzrokovati i pucanje vlasi. Drveni češalj je prigodna za sve tipove i dužine kose, no potrebno ga je pažljivo održavati jer u  suprotnom može uzrokovati pucanje vlasi.

 

Ida Prester demonstrirala nam je kako napraviti samopregled dojki. miss7 te podsjeća da pozoveš prijateljicu s kojom ćeš sklopiti #pinkypromiss - obećanje uz koje ćete lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki.

Photo: Instagram/Getty

Komentari 0