Beauty

Hidratacija je iznimno važna: Je li vaša koža žedna?

Suho tjeme, koža, oči... Možda vam koža daje do znanja da je žedna. Pročitajte što učiniti!

Koža glave

Suho tjeme i svrbež najčešće se dijagnosticiraju kao dermatitis (kronična upala kože). Ukoliko je svrbež neizdrživ, ili se koža glave intenzivno peruta, najbolje je da se obratite dermatologu. U slučaju da perutanje kože nije toliko izraženo, pomoći će vam intenzivna hidratacija odgovarajućim preparatima. U parfumeriji, ili ljekarni potražite specijalni losion koji sadrži mješavinu ružmarinovog, limunovog i čempresovog ulja. Utrljajte ga u kožu glave najmanje pola sata prije pranja kose, a potom ga isperite.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Oči

Koža oko očiju je najtanja na tijelu i zbog toga je najpodložnija isušivanju. Zato, kad god izlazite iz kuće, nosite naočale za sunce da biste zaštitili oči od hladnoće, vjetra, smoga, i upotrebljavajte ekstra hidratantnu kremu za lice (i oko očiju), kako ujutro tako i uvečer. Prilikom izbora odgovarajuće vlažne kreme, obratite pažnju na njezin sastav. U njoj se trebaju naći maslac manga, zbog intenzivne hidratacije, aloe vera, zbog ublažavanja iritacija kože, i urea, zbog privlačenja vlage iz okoline.

Usne

Dok se koža ostalog dijela tijela sastoji od tri sloja, usnama nedostaje vanjskk sloj, zbog čega su one najpodložnije isušivanju i pucanju. Ključna stvar u održavanju optimalne vlažnosti usana jest često nanošenje grožđane masti. Kao što je slučaj s ostalim hidratantnim preparatima za kožu, tako i lip balm treba sadržavati maslac shea i manga, kao i aloe veru.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Vrat i dekolte

Osim ako stalno ne nosite, šal i ne zakopčavate se do grla, koža vrata i dekoltea neprestano je izložena nepovoljnom utjecaju vjetra i drugih atmosferskih pojava. S obzirom na to da je koža ovog dijela tijela prilično tanka, lako gubi vlagu i postaje neugodno zategnuta, a često se javlja i svrbež. Osim redovnog nanošenja hidratantne kreme (one koju koristite za lice), u kožu vrata i dekoltea utrljavajte kremu koja sadrži ulje sjemenki suncokreta (prirodni okluziv), koje će zadržati vlagu, kao i beta-glukan (prirodni ekstrakt kvasca) za jačanje vanjskog epiderma.

Kosa

Nedostatak vlage u zraku isušuje kosu, a primjena neodgovarajućih preparata za njegu i oblikovanje može samo pogoršati problem. Feniranje, kemijski tretmani, ispravljanje presom i uvijanje figarom, kao i bojenje, mogu ozbiljno oštetiti kosu.

Noge i koljena

Iako je koža nogu relativno debela, na površini kože često se nataloži nekoliko slojeva izumrlih stanica, zbog čega se ona isušuje i počinje se perutati. Preparati na bazi alfahidroksilne kiseline uklanjaju izumrle stanice, dok humektanti omekšavaju i regeneriraju kožu. Izaberite kreme koje sadrže alfahidroksilnu i laktičnu kiselinu i ureju.

 | Autor: asos asos

Stopala i pete

Svaki put kada se tuširate, kamenom uklonite ogrubjeli sloj kože s peta, a nakon brisanja utrljajte debeo sloj masne kreme. Kreme za pete trebaju sadržavati lanolin i ulje nevena.

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0