Beauty

Pomoću testa s čašom vode provjeri je li ti kosa zdrava ili oštećena

  • Kaša je kosa izložena mnogim izazovima, od zagađenog zraka do komikalija kojima je bojamo
  • Već i na pogled možemo vidjeti da nije u dobroj formi: beživotna, odjednom više ispada, suha
  • Ipak, test s vodom otkrit će koliko je zapravo oštećen vanjski zaštitni sloj i treba li poduzeti ozbiljne mjere za oporavak

Uz često pranje, izlaganje kose visokim temperaturama (figaro, pegla za kosu, ali i obično sušenje fenom na visokoj temperaturi), bojenje kose i greške s obojenom kosom koje radimo, puno proizvoda za stiliziranje, sve to može oštetiti kosu i prije nego što očekuješ. Zapravo, ako sve to radimo, dosta su male šanse da ostane potpuno zdrava. Ako je jako oštećena mogao bi pomoći Olaplex tretman kod frizera ili pak šišanje, a u blažim slučajevima nešto možeš poduzeti i sama, maskama, pakunzima i slično za oštećenu kosu. No, kako prepoznati je li koja zdrava ili je već oštećena?

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Što treba znati o građi kose?

Za početak, treba znati da se vlas kose sastoji od tri sloja: unutarnjeg ili mendule, korteksa koji je srednji sloj te kutikula, odnosno vanjskog sloja. Mendulu čine stanice slabe pigmentacije i bez jezgri, prisutne samo kod zdrave i jake kose. Srednji sloj ili korteks bogat je proteinima poput keratina i on je zaslužan za čvrstoću, boju i teksturu kose. Vanjski sloj, kutikula, je pak obrana naše kose, a čine ga prozirne međusobno povezane ljuskice bogate proteinima.

1. Test s čašom vode

Kad su kutikule oštećene i otvorene kosa postaje porozna i upija tekućinu poput spužve. Voda, molekule boje i proizvodi za kosu bez problema ulaze i izlaze iz vlasi. Test s čašom vode jadan je od najjednostavnijih ako želiš provjeriti poroznost kose odnosno oštećenost vanjskog zaštitnog sloja. Iščupaj jednu vlas i spusti je u čašu s vodom. Ako je porozna, upit će vodu, otežeti i potpnuti na dno. Zdrava kosa koja nije porozna plutat će na površini vode.

Sličanu provjeru možeš napraviti i na način da jednu dlaku rastegneš među prstima pa na nju kapneš kapljicu vode. Upije li vodu za manje od 10 sekundi, kosa je porozna odnosno oštećena.

2. Test elastičnosti

Vlas zdrave kose može se rastegnuti do 30% svoje dužine, a da ne pukne dok će oštećena puknuti pod tim opterećenjem. Isčupaj vlas i rasteži je - ako je zdrava će se rastegnuti pa vratiti na pravu duljinu kad je pustiš. Ako kosi nedostaje elastičnosti treba je vratiti određenim proizvodima za njegu.  Osim testa poroznosti i testa elastičnosti postoji još nekoliko jadnostavnih da ne kažemo zdravorazumskih načina da provjeriš zdravlje svoje kose.

Možda vas zanima Počni na vrijeme! 6 jednostavnih anti-age recepata protiv gubitka kose, koštane mase, memorije... Rubrika Life&style Life&style

3. Opći izgled kose

Već po izgledu možemo reći kad kosa nije u najboljoj formi. Potraži znakove zdravlja: kakva joj je struktura, je li poput slame ili sljepljena? to nisu dobri znakovi. Kad je sloj kutikule zdrav i ravan, kosa izgleda glatko i sjajno. Trebala bi živahno poskakivati kad se miče; oštećena je kosa kruta, beživotna i grube teksture. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

4. Provjeri vrhove vlasi

Još jedna brza i laka provjera je pregledati vrhove vlasi. Za očekivati je da ćeš imati pokoju rascvalu vlas, ali ako ih je mnogo i vlasi se dijele ne na dva dijela nego više, vrijeme je da skratiš vrhove. Ma koliko ti to bilo bolno.

5. Prati ispadanje kose

Potpuno je normalno da svaki dan izgubimo nešto vlasi, ali pojačano ispadanje kose može biti znak da nešto nije u redu sa zdravljem kose. Prati što je za tvoju kosu normalno i ako odjednom počneš gubiti više kose, posebno nakon nekog kemijskog tretmana, razlog je vjerojatno oštećenje vlasi. No, ovdje treba napomenuti da uzrok gubitka kose mogu biti i neka zdravstvena stanja i određeni lijekovi pa je dobro provjeriti to s liječnikom.

POGLEDAJTE PRVU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE":

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0