Beauty

12 pogrešaka koje većina žena s obojenom kosom uvijek iznova ponavlja

  • Nakon mjeseci ili čak godina jednake beauty-rutine, bojenje kose može biti zabavna nadogradnja – ako je same ne sprčkamo nakon nekoliko dana
  • Donosimo ti 12 upozorenja kako bi tvoja obojena kosa izgledala što ljepše - što dulje

Kako bi bila sigurna u to da će ti novi izgled potrajati te da će ti kovrče ostati „zdrave“, obrati pažnju na neke stvari koje moraš izbjegavati nakon izlaska iz frizerskog salona. 

1. Šamponiranje dan nakon bojenja kose 

To je jedna od najčešćih pogrešaka – i jedna od najgorih. Nakon što si obojila kosu, pričekaj najmanje 72 sata prije šamponiranja, savjetuju stručnjaci. Potrebno je tri dana da se boja totalno „primi“, odnosno da bi boja dulje trajala. 

2. Bojenje već obojene kose 

Ako nisi u potpunosti zadovoljna kako je ispala boja u salonu pa je pokušavaš „popraviti“ sama bojom koju si kupila u trgovini, samo ćeš pogoršati situaciju. Stručnjaci savjetuju da se odupreš želji da staviš išta na svježe obojanu kosu. Radije otiđi do profesionalaca u salon i traži popravak. 

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

3. Prečesto pereš kosu 

Najgori neprijatelj boje je voda. Kemikalije u boji za kosu čine kosu osjetljivijom na učinke vode. Naravno, to ne znači da se ne smiješ više tuširati – jednostavno izbjegavaj prekomjerno ispiranje. 

 

4. Ispiranje vrućom vodom 

Prilikom ispiranja kose namjesti temperaturu vode na mlaku ili hladnu. Vruća voda podiže vanjski sloj, a to je jedan od najčešćih razloga zašto boja blijedi. Što je voda toplija, brže se gubi boja. 

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

5. Nekorištenje regeneratora za obojenu kosu

Veća je vjerojatnost da će obojena kosa postati suha i krhka, stoga ju je potrebno tretirati posebnim regeneratorima za obojenu kosu.  Pomažu stvoriti zaštitnu barijeru koja može spriječiti brzo ispiranje boje. Stavi regenerator svaki puta kad pereš kosu šamponom – čak i ako ti je kosa besprijekorno lijepa i „zdrava“. 

Možda vas zanima Nova luda tehnika bojenja kose daje predivne pramenove Rubrika Beauty Beauty

6. Grubo trljanje kose ručnikom 

Presnažno trljanje kose ručnikom može izblijedjeti boju te učiniti vrhove suhima, tvrde stručnjaci. Dakle, radije skroz lagano obriši kosu te je pusti da se suši na zraku. 

7. Prekomjerno korištenje uvijača, pegle ili fena 

Boja kose je osjetljiva na toplinu. Kako je ne bi spržila, prije nego koristiš bilo koji od tih alata, nanesi zaštitni sprej. 

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

8. Ne štitiš ni ne hidratiziraš kosu 

Kosa koja je tretirana bojom može postati suha i lomljiva, osobito u ljetnim mjesecima, tvrde stručnjaci. Stoge treba nanijeti hranjivu masku ili hidratantno ulje (kokos, avokado ili sjemenke grožđa), ostaviti da djeluje 30 minuta ili preko noći. 

9. Zaboravljaš na sjaj

Možda kosa ima fenomenalnu novu boju, ali što ako je izgubila sjaj? Proteinski slojevi kose reflektiraju svjetlo, ali boja to može omesti. Kako bi kosi vratila sjaj, koristi serum, sprej za sjaj ili neki drugi tretman za obnovu kose. 

10. Prekomjerno izlaganje suncu 

Ako namjeravaš provoditi puno vremena na suncu, nosi šešir kako boja ne izblijedjela ili izgubila sjaj.  | Autor: Thinkstock Thinkstock

11. Neravnomjerno ponovno bojenje kose 

Ako sama bojiš kosu, onda pažljivo nanesi boju samo na korijen kose. Zatim idi pod tuš i dodaj kosi malo vode. Potom počni „masirati boju“ – kao kad utrljavaš šampon u kosu. Tako će se boja fino rasporediti od korijena do vrha (dodaj vode po potrebi). Cijeli proces trebao bi trajati dvije minute – dovoljno za savršeno osvježenje. Potom isperi kosu. 

12. Prečesto bojenje kose 

Ako misliš da često moraš bojati kosu kako ne bi izgubila „originalni izgled“ – varaš se! Stručnjaci savjetuju da treba pričekati najmanje šest tjedana prije novog bojanja.

Photo: Thinkstock

Komentari 0