Beauty

Stvarno funkcionira! Uz ove jednostavne savjete za pranje kose kod kuće tvoja će kosa zablistati

  • Pravilno pranje kose itekako može doprinijeti tome da ona izgleda blistava, sjajna i njegovana
  • Poznata britanska frizerka otkrila je niz savjeta uz koje će tvoja kosa izgledati kao da je netom oprana u frizerskom salonu
  • Prije pranja kosu bi obavezno trebala počešljati, a preporučuje se i da uvijek koristiš šampon i regenerator te primjenjuješ dvostruko šamponiranje

Činili ti se kako tvoja kosa nakon posjeta frizeru izgleda tako sjajna i blistava, a kada je sama opereš kod kuće nemaš isti dojam? Nama se to nerijetko dogodi pa samo oduševljeno proučile savjete koje je poznata londonska frizerka Hollie Rose Clarke donijela za portal Glamour. Prema njoj, potrebno je slijediti tek nekoliko jasnih pravila koja će ti omogućiti da tvoja kosa izgleda kao da je netom tretirana u frizerskom salonu.

Možda vas zanima Ujutro ili navečer? Kad je pravo vrijeme za pranje kose Rubrika Beauty Beauty

Prvo počešljaj kosu 

Prvi korak će te možda iznenaditi, a riječ je o tome da prije nego se odlučiš na pranje obavezno počešljaš kosu. "Prije nego što se istuširate, iščetkajte kosu. Na taj ćete način otpustiti prljavštinu, ukloniti zalutale dlačice i raščistiti čvorove ”, kaže Hollie.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Slaba kosa i nokti, umor, bljedilo, manjak koncentracije? Možda ti nedostaje ti ovaj mineral, evo u kojoj ga hrani ima Rubrika Life&style Life&style

Provjeri je li temperatura dobra

Također važno je provjeriti kakva je temperatura vode prije nego kosu uopće ispereš njome. "Odaberite isprati kosu mlakom vodom. Vruća voda će otvoriti kutikule kose i to će omogućiti da keratinski proteini, vaša skupa kupovna boja i prirodni hidratantni faktori jednostavno pobjegnu. To znači da kosa gubi ne samo boju, već i čvrstoću", otkriva frizerka. 

Dvostruko šamponiranje

Treći Hollein savjet odnosi se na količinu šampona koju trebaš koristiti prilikom pranja kose. "Uvijek, ali uvijek perite kosu dva puta, kaže, "Prvo šamponiranje uklanja prljavštinu, zagađenje i ostatke proizvoda, dok drugo šamponiranje u osnovi dodaje sjaj i blistavost"

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Ove žene pokazuju zašto nam sijeda kosa uopće ne mora nabijati pritisak Rubrika Life&style Life&style

Tehnika je sve

Prilikom pranja nerijetko se suočimo s pitanjem koja je najbolja količina šampona koju trebamo iskoristiti. Hollie u ovom slučaju ističe sljedeće: "Trebali bi za svako pranje iskoristiti količinu veličine lješnjaka. Nanesite šampon izravno na korijen kose i umasirajte ga u vlasište. Obratite posebnu pozornost na područja koja su teže dostupna i često ih se previdi pa tako vrhovima prstiju obavezno prođi područje na vratu te ono iza ušiju"

Ispiranje čini razliku (ako si nježna)

Po završetku prvog šamponiranja kosu ponovno isperi mlakom vodom. "Ako je ne isperete pravilno, kosa će vam biti ravna i beživotna te će se osjećati kao da je premazana marmeladom. U skladu s tim, mokra kosa je slaba i sklonija lomljenju, zato budite nježni prilikom pranja", napomenula je.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Razmišljaš o kratkoj kosi? Postoji točna formula kojom ćeš testirati hoće li ti dobro stajati Rubrika Beauty Beauty

Koristi svoj šampon i regenerator u punom potencijalu

„Šampon i regenerator služe u potpuno različite svrhe i zato pripadaju različitim dijelovima vaše kose. Šampon je vaše sredstvo za čišćenje pa vam ga stvarno trebate samo na područjima koja su prljava kao što je korijen kose. Regenerator pak treba nanijeti na srednji dio kose te ga treba izbjegavati nanositi na tjeme. "Uvijek me šokira kad mi klijenti kažu da ne koriste regenerator. Osjećam se kao da je on pogrešno shvaćen jer ga neki krive za spuštanje kose i uklanjanje  prirodnog volumena. To se događa samo kad ga stavite na korijen kose. Ali ako se pravilno koristi, regenerator može učiniti prevagu", istaknula je Hollie.

Uz to je dodala sljedeće: "Uvijek kažem klijentima, pomislite na pramen kose veličine vaše ruke koji je prekriven ribljem ljuskicama. Kad šamponiramo kosu, one se lagano otvaraju, a kad je njegujemo regeneratorom, one se ponovno zatvaraju, ostavljajući pritom kosu glatkom i jakom"

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Pomoću testa s čašom vode provjeri je li ti kosa zdrava ili oštećena Rubrika Beauty Beauty

Dva pravila za završetak

Ako nisi suviše zimogrozna, kosu za kraj isperi hladnom vodom budući da ona stimulira cirkulaciju te ostavlja tvoju kosu glatkom i sjajnom. Za kraj, Hollie je napomenula kako završni korak uključuje i pravilan odabir ručnika u koji ćeš zamotati kosu. "Rekla bih da je ulaganje u ručnik od mikrofibre apsolutno neophodno. Oni su znatno bolji za vašu kosu budući da apsorbiraju puno više vlage što će vam pomoći da se kosa brže osuši", zaključila je.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0