Beauty

'Jagoda noge': Kako se riješiti onih neprivlačnih crvenih točkica - jednom zauvijek

  • Sada, više nego ikad, postali smo svjesni koliko je zdravlje važno i zato miss7 donosi specijal 'Moje lijepo zdravo tijelo' u kojem ćeš pronaći niz super savjeta za zdravlje i ljepotu
  • Danas je dan za ljepotu pa ti donosimo pet savjeta kako se riješiti crvenih točkica s nogu - ipak je ljeto pred vrtatima
  • Ova pojava nije opasna po zdravlje, ali mnogim ženama predstavlja estetski problem koji žele nadvladati

Jagoda noge' je pojam koji se koristi za opis ružičasto-crvenog izgleda kože na nogama koja podsjeća na površinu jagode. Riječ je zapravo o upaljenom folikulu dlaka koji na tvojoj koži ostavlja mrlje nalik prištićima. Sama po sebi ova pojava nije opasna po zdravlje, ali mnogim ženama predstavlja estetski problem koji žele nadvladati.

Možda vas zanima 4 koraka za ispravno brijanje bikini zone, bez uraslih dlačica, crvenila i prištića Rubrika Beauty Beauty

Kako nastaju 'jagoda noge'?

Mogu biti uzrokovane jednim od ova tri stanja - keratosis pilaris, folikulitis  i urasle dlačice. Prvi se odnosi na to da prekomjerna proizvodnja keratina blokira folikule dlaka i tako nastaju male kvržice. To dovodi do zadebljanja kože, posebno na nadlakticama i bedrima, ali i stražnjici te licu. Razvijaju se male bubuljice i koža se čini grubom i neravnom pa je mnogi uspoređuju s purećom. 

Točni uzroci nisu poznati, ali velik postotak onih koji pate od keratosis pilaris imaju članove obitelji koji također pate od te bolesti pa postoji velika vjerojatnost da je bolest genetska i nasljedna. Iako ne postoji lijek, simptomi se mogu ublažiti odgovarajućom njegom kože i pravilnom prehranom. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Tip-top na plaži: 6 savjeta za brijanje bikini područja uz koje ćeš izbjeći urasle dlačice Rubrika Beauty Beauty

Folikulitis može biti drugi uzročnik ove pojave. Riječ je o medicinski izraz za inficirane, upaljene folikule dlaka koji na tvojoj koži ostavlja mrlje nalik prištićima. Inficirane dlake lako ispadaju ili se odstranjuju, a razvijaju se nove papule. Urastanje čvrstih dlaka u kožu može uzrokovati kronični slabi nadražaj, crvenilo ili upalu.

A upravo su urasle dlačice treći čimbenik koji također može potaknuti razvoj "jagoda nogu". Urasle dlake obično se javljaju na području bikinija i na nogama, posebno nakon depilacije voskom ili brijanjem. Ponekad se pojavljuju upravo zbog brijanja, a u tom slučaju noge treba brijati pažljivije i nježnije te izbjegavati grube tehnike poput epilatora.

Što možeš učiniti?

Prvo što bi trebala učiniti jest izbjegavati grube pilinge. Iako će se neposredno nakon tretmana činiti kako su riješila problem, zapravo možeš uzrokovati više štete nego koristi te dodatno nadražiti kožu. Umjesto toga, koristi nježno sredstvo za čišćenje, a zatim upotrijebiti kremu ili losion koji sadrži salicilnu kiselinu. Ona će uspješno otopiti keratinske čepove bez dodatne iritacije tvoje kože.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Imaš problema s uraslim dlačicama? Ovaj trik s octom će to riješiti Rubrika Beauty Beauty

Što se tiče folikulitisa, pametnije brijanje može spriječiti da ne iritiraš folikule dlake pa je važno učestalo mijenjati britvice i ne koristiti tupu oštricu. U oba slučaja ključno je zadržavanje vlažne kože i pravilna hidratizacija. Također, poželjno je omogućiti folikulima da dišu te da nisu pod pritiskom trenja koje može uzrokovati uska odjeća. Ukoliko se problem s "jagoda nogama" stalno ponavlja, najbolja opcija bilo bi trajnije uklanjanje dlačica. Uz pomoć lasera obično je potrebno najmanje 6-8 tretmana za dugotrajno smanjivanje dlaka pa će se s naknadnim tretmanima, kako dlake postaju sitnije, i neželjene jagode rjeđe pojavljivati.

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Photo: shutter

Komentari 0