Beauty

Iza divnog mirisa ulja ruže, kriju se i brojne blagodati za našu kožu

  • Mnogi su prirodni sastojci u njezi kože korišteni stoljećima prije no što su i brojne znanstvene studije potvrdile njihovu učinkovitost
  • Sastojak kojeg naša koža itekako voli, iako se o njemu nešto manje zna, je i ulje ružinih latica, a koje je itekako vrijedno zahvaljujući svojim hidratantnim i antibakterijskim svojstvima
  • Još jedna vrijedna karakteristika je što ovo ulje sadrži visoke razine vitamina C koji pomaže stimulirati proizvodnju kolagena, a uz to ima i adstrigentna i protuupalna svojstva

Kada je riječ o skincareu, odavno je poznato da prirodni sastojci mogu imati brojne blagodati za našu kožu. Mnogi su tako korišteni  stoljećima zbog svojih pozitivnih učinaka, prije no što su i brojne znanstvene studije potvrdile njihovu učinkovitost. Aloe vera nam je poznata po svojim hidratantnim i umirujućim svojstvima, kokosovo ulje kao prirodni ovlaživač koji može poboljšati elastičnost i teksturu kože, zeleni čaj kao bogat antioksidansima koji štite kožu od oštećenja, a med po svojim antibakterijskim svojstvima koja mogu pomoći u borbi protiv akni. Sastojak koji koža itekako voli, iako se o njemu nešto manje zna, je i ulje ružinih latica dobiveno kako mu i samo ime kaže iz latica jednog od omiljenih cvjetova, a koje je itekako vrijedno zahvaljujući hidratantnim i antibakterijskim svojstvima.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Ružino ulje dobiva se iz latica raznih vrsta ruža, a dvije najpopularnije sorte su Rosa centifolia i Rosa damascene. Ovaj sastojak može osobito koristiti osobama s masnom kožom, iako će zahvaljujući visokoj koncentraciji antioksidansa, esencijalnih masnih kiselina i vitamina od njega koristi imati i osobe s ostalim tipovima kože. 

Možda vas zanima Juvy je nova zvijezda na domaćem beauty nebu, a njezin superproizvod su Overachiever jastučići Rubrika Beauty Beauty

Prednosti ulja ružinih latica

Hidratanta svojstva ulja latica ruže čine ga izvrsnim proizvodom za njegu kože osoba sa suhom ili osjetljivom kožom. Ulje pomaže u zadržavanju vlage i poboljšava funkciju barijere kože, a što pridonosi održavanju kože hidratiziranom i podatnom.

Također pomaže i u regulaciji proizvodnje prirodnih masnoća kože pa je zahvaljući svojim prirodnim adstrigentnim svojstvima posebno korisno za osobe s masnom kožom kojima pomaže regulirati proizvodnju sebuma.

Ulje ružinih latica poznato je i po protuupalnim svojstvima, a što ga čini učinkovitim u smanjenju crvenila i upala na koži te je zbog toga izvrstan odabir za osobe s kožom sklonom aknama ili rosacei.

 | Autor: immortella.eu immortella.eu

Još jedna vrijedna karakteristika je što ovo ulje sadrži visoke razine vitamina C koji pomaže stimulirati proizvodnju kolagena. Kolagen je protein koji koži daje elastičnost i čvrstoću pa redovito korištenje ulja ružinih latica može pomoći u poboljšanju teksture kože i smanjiti pojavu finih linija i bora.

Ne treba zanemariti ni njegova aromatizirajuća svojstva budući da mnogi miris ulja ružinih latica smatraju umirujućim, a što može pomoći u smanjenju stresa i potaknuti opuštanje.

Možda vas zanima Peptidi mogu biti rješenje za zdravu i blistavu kožu, evo kako ih uklopiti u skincare rutinu Rubrika Beauty Beauty

 | Autor: Instagram @fancyplantsfoodie Instagram @fancyplantsfoodie

Postoje li loše strane?

Kao što je to slučaj s gotovo svim proizvodima za njegu kože, uvijek postoji mogućnost da nam neki sastojak ne odgovara pa su, unatoč tome što se ulje ruže smatra izrazito dragocjenim sastojkom skincarea, nuspojave moguće. Ukoliko je netko alergičan na ruže ili neka druga svojstva ulja ružinih latica, potencijalno može doći do alergijske reakcije poput kontaktnog dermatitisa, a čak i ako ne znamo za postojanje alergije, uvijek je dobro napraviti test na maloj površini kože i zatim pratiti hoće li se pojaviti svrbež, peckanje, bilo kakva druga iritacija ili upala, a tek potom ga nanijeti na lice. Također, prečesto korištenje ulja od ružinih latica može dovesti do začepljenja pora i prištića pa se preporučuje koristiti ga umjereno.

Kako koristiti i nanositi ulje ružinih latica?

Prvi korak u korištenju bilo kojeg skincare proizvoda, pa tako i ovog ulja, je temeljito čišćenje kože. Nekoliko kapi ulja ružinih latica nanosi se na čistu i suhu kožu, a zatim se umasirava kružnim pokretima. Nakon što se umasira u kožu, preporuča se pustiti barem nekoliko minuta da se ulje upije, a tek potom nanijeti ostale proizvode poput seruma, hidratantne kreme, proizvoda sa zaštitnim faktorom ili makeupa. 

Kada koristimo ulje ružinih latica, savjetuje se izbjegavanje grubih i pretjerano abrazivnih pilinga jer oni mogu ukloniti prirodne masnoće s kože.

Nikel, ulje divlje ruže za suhu kožu, 30 ml (14,47 eura)

 | Autor: Pr Pr Nikel, ulje divlje ruže za suhu kožu, 30 ml (14,47 eura)

Immortella, Ulje ploda divlje ruže, 20ml (8,90 eura)

 | Autor: Pr Pr

alverde, Ulje za lice za suhu kožu – divlja ruža 15, ml (3,30 eura, dm)

Photo: Shutterstock

Komentari 0