Beauty

Peptidi mogu biti rješenje za zdravu i blistavu kožu, evo kako ih uklopiti u skincare rutinu

  • Uz ceramide i lipide, peptidi su neki od najčešćih sastojaka kojima su obogaćeni razni skincare proizvodi
  • Pogodni za korištenje na svim tipovima kože, peptidi između ostalog, pomažu u zaglađivanju bora i učvršćivanju i obnovi kože
  • Brojni beauty brendovi peptide uvrštavaju u svoje serume, hidratantne kreme pa i čistače za lice, a mi danas izdvojile osam proizvoda s peptidima koje možemo dodati našoj skincare rutini
  • Pročitaj više: Juvy je nova zvijezda na domaćem beauty nebu, a njezin superproizvod su Overachiever jastučići

Peptidi, mali proteini koji pomažu u zaglađivanju bora i učvršćivanju kože, vrlo su traženi dio svijeta kozmetike protiv starenja, a njihovi pomlađujući učinci vrijedni su uvrštavanja u našu skincare rutinu kako bismo osnažili barijeru kože te hidrataciju i vitamine zadržali, a izbacili štetne tvari.

peptidi | Autor: Instagram @saragrus Instagram @saragrus

Što su peptidi?

Peptidi su kratki lanci, organske tvari, sastavljene od aminokiselina koje sudjeluju u izgradnji proteina odgovornih za mekoću i elastičnost kože. Ovisno o sadržaju aminokiselina, možemo razlikovati polipeptide, oligopeptide i bjelančevine ili proteine. Neki od najpoznatijih proteina sastavljenih od peptida su kolagen, keratin i elastin.

peptidi | Autor: Instagram @paulaschoice Instagram @paulaschoice proizvodi s peptidima

Peptidi se prirodno nalaze u našem organizmu, no starenje i smanjenje prirodne količine peptida utječu na opuštanje lica, gubitak elastičnosti i pojavljivanje bora. Korištenjem kozmetičkih proizvoda koji sadrže peptide, našoj koži možemo ponovno dati svjež i mladolik izgled.

Karakteristike peptida

Ovisno o aminokiselinama koje se nalaze u peptidima, različite vrste peptida djeluju na različit način pa tako stanicama kože mogu "prenijeti" da proizvode više kolagena, elastina ili drugih proteina kako bi poboljšale strukturu kože i njen izgled. Također mogu pomoći i smanjiti upale, potaknuti obnovu kože i poboljšati hidrataciju kože, kao i smanjiti bore i omekšati i zagladiti kožu lica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Ordinary (@theordinary)

Peptide, zahvaljujući njihovim pozitivnim učincima na kožu i kosu, možemo pronaći u raznim proizvodima za njegu kože i kose, od seruma i krema, do šampona i maski za kosu, a u svima imaju neprestani obnavljajući učinak.

Možda vas zanima Juvy je nova zvijezda na domaćem beauty nebu, a njezin superproizvod su Overachiever jastučići Rubrika Beauty Beauty

Kako uključiti peptide u skincare rutinu

Budući da se prirodno nalaze u organizmu, peptidi su pogodni za korištenje na svim tipovima kože, čak i na osjetljivoj, a posebno će biti koristan dodatak u njezi kože za one koje muče znakovi starenja. 

Možemo ih uključiti i u jutarnju i u večernju skincare rutinu, kako bi imali maksimalan učinak, a dobro će se slagati s drugim efikasnim skincare sastojcima poput vitamina C i E, hijaluronske kiseline i retinoida.

U nastavku donosimo nekoliko prijedloga proizvoda koji sadrže peptide!

Skintegra Lunar koncentrirani serum

Ovaj koncentrirani hidratantni serum s pametnim peptidima namijenjen je naprednoj njezi dehidrirane kože s vidljivim znakovima preuranjenog starenja. Formuliran je s inovativnim peptidima (Hexanoyl Dipeptide-3 Norleucine Acetate), koji ubrzavaju prirodnu staničnu izmjenu, snažnim sastojcima za zaštitu kože (Palmitoil tripeptid-1 in palmitoil tetrapeptid-7 peptidi) te hijaluronskom kiselinom, glicerinom i pantenolom.

peptidi | Autor: superskin.hr superskin.hr Skintegra, Lunar koncentrirani serum, (16,30 eur)

Eveline Cosmetics Gold & Retinol učvršćujući serum protiv bora

Serum za lice Eveline Cosmetics Gold & Retinol proizvod je s visokim sadržajem aktivnih tvari koje koži pružaju luksuznu njegu. Ne začepljuje pore, učinkovito hidratizira i hrani kožu te pomaže u zaglađivanju bora i finih linija.

peptidi | Autor: Notino Notino Eveline Cosmetics Gold & Retinol učvršćujući serum protiv bora, (6,90 eur)

The Ordinary Multi Peptide serum za područje oko očiju

Ovaj serum iz The Ordinaryja ciljano je namijenjen području oko očiju te targetiranju vidljivih znakova starenja na okoloočnom području. Formula na bazi vode koristi višestruke peptidne tehnologije kako bi se smanjila vidljivost finih linija, podočnjaka i natečenosti. Pogodan je za korištenje kao dio jutarnje i večernje skincare rutine, a uz peptidne tehnologije sadrži niacinamid i ekstrakt kore bijelog jasena.

peptidi | Autor: Douglas Douglas The Ordinary Multi Peptide Serum za područje oko očiju, (27,39 eur)

Paula's Choice Peptide Booster serum

Uz osam snažnih peptida koji omogućuju veću otpornost kože i smanjuju sitne borice, ovaj serum kožu će učiniti vidljivo čvršćom. Lagani gel svilenkaste teksture u trenu se upije u kožu, a svaki peptid cilja gubitak čvrstoće, sivilo, bore i pigmentaciju. Serum se može koristiti samostalno ili kao dodatak kremi.

peptidi | Autor: superskin.hr superskin.hr Paula's Choice, Peptide Booster serum, (60,90 eur)

The INKEY List Peptide Moisturizer hidratantna krema s peptidima

Hidratantna krema s peptidima iz The INKEY Lista potiče obnovu stanica kože, čime popravlja i štiti oštećenu i umornu kožu. Ovu će kremu posebno obožavati osobe sa zrelijom kožom, a mješavina peptida koju sadrži potiče proizvodnju kolagena te oporavak elastičnosti i čvrstoće kože. Snažna formula lagane teksture koja se brzo upija, djeluje i na zaglađivanje bora i sitnih linija te obnavlja prirodnu blistavost kože. 

peptidi | Autor: lookfantastic.com lookfantastic.com The INKEY List Peptide Moisturizer hidratantna krema s peptidima, (18.95 eur)

Kate Somerville Peptide K8 Power krema

Peptide K8 Power krema hidratantni je proizvod za njegu kože koji sadrži ekskluzivnu mješavinu peptida dizajniranu za pružanje intenzivne hidratacije, učvršćivanja kože te smanjenje bora i finih linija. 

peptidi | Autor: Cult Beauty Cult Beauty Kate Somerville, Peptide K6 Power krema, (149,10 eur)

Drunk Elephant Protini krema s polipeptidima

Hidratantna krema obogaćena proteinima formulirana je da koži daje punoću i čvrstoću te pomaže obnovi ravnoteže kože. Posebno patentirana formula sadrži devet peptida koji rade na učvršćivanju kože te zaglađuju bore i sitne linije. Korištenjem kreme u jutarnjoj i večernjoj skincare rutini, naša kože će biti hidratizirana i puna zdravog sjaja.

peptidi | Autor: lookfantastic.com lookfantastic.com Drunk Elephant, Protini Protini krema s polipeptidima, (56,95 eur)

Možda vas zanima Kako izgleda dan u životu Scarlett Johansson: Slavna glumica otkrila je svoju omiljenu beauty rutinu Rubrika Stars Stars
 
Photo: Shutterstock

Komentari 0