Beauty

Evo zašto bismo svi trebali pariti lice i kako to pravilno raditi kod kuće

Tražiš način na koji ćeš dodatno poboljšati svoju rutinu njege kože, a da ne trošiš dodatni novac? Parenje lica je DIY tretman kože koji čisti, hrani i pruža osjećaj luksuza. Ovaj tretman pomaže otvoriti pore, potaknuti cirkulaciju unutar kože i osloboditi zarobljeni sebum. To je odličan način za postići divan sjaj kože bez trošenja novca ili odlaska u saunu. U nastavku doznaj što kažu istraživanja o parenju lica.

proizvodi za lice s retinolom Možda vas zanima 7 drogerijskih krema i seruma s retinolom koji su jednako učinkoviti kao i oni po višim cijenama Rubrika Beauty Beauty

Koje su sve prednosti tretiranja kože lica parom?

Parenje čisti kožu lica tako što otvara pore i pomaže otpustiti nakupljenu prljavštinu za dublje čišćenje. Otvaranje pora također omekšava mitesere, što ih čini puno jednostavnijima za uklanjanje, bez opasnosti od potencijalnog oštećenja kože. Uz to, parenje lica pospješuje cirkulaciju. Kombinacija tople pare i pojačanog znojenja širi krvne žile i pojačava protok krvi - to hrani kožu i opskrbljuje ju kisikom. Rezultat je prirodan, zdrav sjaj.

Parenje lica pomaže osloboditi bakterije i stanice koje uzrokuju akne. Otvaranje pora omogućuje otpuštanje odumrlih stanica kože, bakterija i drugih nečistoća koje začepljuju pore i pridonose nastanku prištića i akni. Potom ih umivanjem možemo odstraniti i spriječiti nastanak upale. Parenje lica također oslobađa zarobljeni sebum, odnosno prirodna ulja koja proizvode naše lojne žlijezde. U suprotnom bi se taj sebum mogao zarobiti ispod površine kože i time stvoriti pogodno tlo za razvoj bakterija koje uzrokuju akne i mitesere.

Možda vas zanima Ova maska za lice je poput HydraFacial tretmana kod kuće i vole ju i slavne dame Rubrika Beauty Beauty

Parenje lica hidratizira kožu te joj pomaže da bolje apsorbira skincare proizvode. Para povećava propusnost kože, omogućujući joj bolje upijanje topikalnih proizvoda. To znači bismo mogle dobiti još bolje rezultate od svojih proizvoda za njegu kože koje nanesemo nakon parenja. Uz to, povećan protok krvi tijekom tretmana lica parom potiče proizvodnju kolagena i elastina. To rezultira čvršćom kožom mlađeg izgleda.

Osjećaj tople pare na licu je opuštajući, a ako vodi dodamo i nekoliko kapi eteričnih ulja umirujućih mirisa, svoj tretman parom možemo dići na još jednu sasvim novu razinu. Para također pomaže u ublažavanju začepljenja sinusa i glavobolja koje ga često prate, a najbolji benefit od svih je to što nam je tretman parom svima dostupan. Ne moramo izdvojiti veliki novac za parni tretman lica u wellnessu da bismo uživale u njegovim blagodatima, nego ga svi možemo odraditi i kod kuće koristeći predmete koje već imamo.

Možda vas zanima Kako spriječiti ljuštenje skincare proizvoda prilikom nanošenja seruma i krema u slojevima? Rubrika Beauty Beauty

Kako pravilno pariti lice kod kuće?

  • Uređaji za parenje lica

Dostupni su nam mnogi uređaji namijenjeni njezi lica na paru i njihova cijena može poprilično varirati. Međutim, nema znanstvenih dokaza koji potvrđuju njihovu korist. Ovi uređaji za parenje lica dolaze s različitim značajkama i dodacima za uklanjanje mitesera i prištića. Pogrešno korištenje tih metoda i uređaja potencijalno može učiniti više štete nego koristi, stoga je iznimno važno postupati oprezno i biti nježan prema koži lica.

  • Tretman parom iznad posude s vrućom vodom

Isto pravilo vrijedi i za parenje lica iznad posude pune kipuće vode - potrebno je biti oprezan kako ne bismo opekli kožu lica. Obavezno je podizati i spuštati glavu za više ili manje topline ili možemo na nekoliko sekundi i odmaknuti ručnik koji smo prethodno prebacili preko glave, da se ohladimo ako je to potrebno. Dovoljno je pariti lice otprilike 5 do 10 minuta, na udaljenosti od minimalno 20 cm od posude. Sve više od toga može izazvati kontra efekt.

Tijekom tretmana u vodu možemo dodati sol, limun, zeleni čaj, začinsko bilje i eterična ulja (primjerice, ulje čajevca se često primjenjuje za borbu protiv akna). Međutim, nema dokaza da će svojstva tih dodataka uistinu prijeći na kožu putem pare, usprkos tome što su njihove prednosti dokazane prilikom korištenja izravno na koži. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo imaju li svi ti potencijalni dodaci ikakve benefite putem parenja.

Možda vas zanima Otkrile smo anti-age sastojak o kojem će svi pričati u 2024. godini jer je čak 75% jači i od retinola Rubrika Beauty Beauty

Osobe s kožnim stanjima poput rozaceje, ekcema i drugih upala, poput psorijaze, trebale bi izbjegavati parenje lica. Visoke temperature na površini kože uzrokuju širenje krvnih žila, a poboljšana cirkulacija u koži lica može povećati upalu i crvenilo.

Photo: Instagram @victoriaturnerr & @gloway_nz

Komentari 0