Beauty

"Inflammaging" je najnoviji pojam u skincare svijetu koji govori o starenju kože - kako ga spriječiti?

Ako "inflammaging" još nije našao mjesto u tvom vokabularu kad se radi o njezi kože, trebao bi. Naime, ovaj pojam nastao je kombinacijom riječi “inflammation” [hrv. upala] i “aging” [hrv. starenje], a odnosi se na učinak upala na naše cjelokupno zdravlje, a tako i na zdravlje naše kože. Češće se ovaj pojam koristi u wellness prostoru nego među dermatolozima, no tiho kruži već nekoliko godina i među zaljubljenicima u beauty i sada se probija u prvi plan skincare rutina. 

Predviđamo da će upravljanje upalom uskoro biti jednako uobičajeno kao i odgovarajuća zaštita od sunca, osnaživanje zaštitne barijere kože ili održavanje zdravog mikrobioma. Proučavanje učinaka upale je iznimno važno u današnjem svijetu u kojem raste broj stresora u okolišu koji uzrokuju razna oštećenja kože. U nastavku doznaj sve što trebaš znati o ulozi upale u starenju kože te najboljim proizvodima u borbi protiv “inflammaginga”.

Možda vas zanima Koža vrata prva otkriva naše godine! 15 krema i seruma za vrat koji će usporiti starenje Rubrika Beauty Beauty

Što je “inflammaging”?

“Inflammaging” se odnosi na upalu koja je niskog stupnja, kronična i povezana s procesom starenja. Kako bismo odredili uzrok  “inflammaginga”, moramo promatrati i unutarnje i vanjske čimbenike. To može uključivati hormonalne promjene, genetske čimbenike, okoliš, izloženost UV zrakama i slobodnim radikalima, prehranu i način života. Uobičajeni uzroci također mogu uključivati stres koji tijekom vremena utječe na imunološki sustav, propadanje stanica i neravnotežu crijevnih mikroorganizama. Akumulirani učinci počinju se očitovati već u 30-ima. No, to ne znači nužno da će svatko početi doživljavati znakove “inflammaginga” u svojim 30-ima. Oni se mogu pojaviti u bilo kojoj fazi života i mogu ga uzrokovati različiti čimbenici, uključujući gore navedene.

Možda vas zanima 7 top krema s kolagenom za nahranjenu i glatku kožu lica bez finih linija i bora Rubrika Beauty Beauty

Kako “inflammaging” utječe na kožu?

Budući da smo tijekom vremena izloženi upali niskog stupnja, dermatolozi kažu da ona ubrzava vidljive znakove starenja, uzrokujući gubitak kolagena, hijaluronske kiseline i drugih bitnih molekula u našoj koži. Također, upala narušava sposobnost zaštitne kožne barijere da pravilno funkcionira, što može omogućiti drugim agresorima poput bakterija i slobodnih radikala značajniji negativni učinak na kožu. To se može manifestirati u obliku smeđih mrlja, finih linija, bora i opuštene kože. Upala također može pridonijeti crvenilu, kao i suhoći kože te kožnim stanjima koja uključuju akne, psorijazu i dermatitis.

Kako spriječiti “inflammaging”?

Iznimno je važno zapamtiti da “inflammaging” ima i unutarnje i vanjske uzročnike, tako da ga je potrebno spriječiti u oba segmenta. Budući da je “inflammaging” dijelomično uzrokovan čimbenicima poput starenja, ne može se u potpunosti spriječiti, ali drugi se čimbenici mogu donekle kontrolirati i ublažiti. Iz perspektive zdravlja, najvažniji korak je smanjenje razine stresa - barem onoliko koliko možemo. To je lakše reći nego učiniti, ali to je ključni način liječenja “inflammaginga”. Ostali savjeti vezani uz način života uključuju zdravu prehranu, redovito vježbanje i dovoljno sati sna. Ako sve to zvuči kao novogodišnja odluka koje će ti se teško biti pridržavati u stvarnom životu, postoje stvari koje možemo učiniti i kad se radi o našoj rutini za njegu kože.

Sprječavanje i liječenje znakova upale slično je liječenju drugih znakova starenja kože. Tu su najvažniji sastojci poput antioksidansa, retinoida, kiselina za piling kože, proizvoda za hidrataciju i raznih tretmana kod profesionalaca. Budući da promjene kože koje dolaze s upalom mogu biti slične onima koje vidimo u prirodnom procesu starenja, tretmani su slični. No, jedno upozorenje, potrebno je paziti da proizvodi i tretmani protiv upale ne izazovu dodatnu upalu ili iritaciju, stoga provjeri jesu li proizvodi koje koristiš dovoljno nježni za tvoj tip kože. Uz popularne anti-age sastojke poput retinoida i kiselina, preporučuje se uključivanje hidratantnih sastojaka poput glicerina i hijaluronske kiseline, kao i formula za jačanje zaštitne barijere kože.

Možda vas zanima Suha koža lica loša je podloga za šminku. 5 savjeta kako da makeup izgleda lijepo i svježe, usprkos svemu Rubrika Beauty Beauty

Preporučuje se i to da svoju rutinu opskrbimo nekim oblikom antioksidansa, poput vitamina C. On je izvrstan za borbu protiv oštećenja izazvanih slobodnim radikalima i za zaštitu kože od vanjskih agresora koji mogu pridonijeti nastanku ili pogoršati postojeće upale. Također, preporučuju se proizvodi s umirujućim formulama koje uključuju sastojke poput niacinamida, zelenog čaja i aloe vere.

Najbolji proizvodi za njegu kože u borbi protiv “inflammaginga”

SKIN1004 Madagascar Centella Ampoule

 | Autor: Foto: Beauty Garden (11,90 €)

Dr.Jart+ Cicapair Foaming Cleanser

 | Autor: Foto: Cult Beauty (21,47 €)

Skinceuticals A.G.E. Interrupter Advanced

 | Autor: Foto: Exclusive Beauty Club (187,95 €)

Revolution Skincare Vitamin C 12,5% + Ferulic Acid Vitamins

 | Autor: Foto: Notino (16,30 €)

Možda vas zanima Ljudi koriste glikolnu kiselinu za lice, ali i na vlasištu, suhim petama i ispod pazuha - kakav učinak ima? Rubrika Beauty Beauty

The Ordinary Amino Acid + B5

 | Autor: Foto: Douglas (11,29 €)

PAYOT Adaptogen Spray Moisturizer

 | Autor: Foto: Douglas (47,99 €)

Andalou Naturals Deep Hydration Daily Shade + Blue Light Defense Facial Lotion SPF 30

 | Autor: Foto: iHerb (19,24 €)

Photo: Instagram @oskinadya

Komentari 0