Beauty

Čudna poveznica, ali... koliko često treba prati kosu da bi ona brže rasla?

Da, volimo kratku kosu, bob, pixie i sve druge verzija kratkih frizura koje su u trendu, ali najčešće je duga kosa u našim srcima. I dok su trgovine preplavile piskavica, serumi i uređaji koji potiču rast kose, dostupna je i jedna jednostavnija (i jeftinija) verzija. Jesi li znala da su rast kose i pranje iste povezani? Znamo, suosjećamo s tobom, i mi uvijek pokušavamo odgoditi pranje kose za taj jedan dan, ipak, možda ćemo sada promijeniti mišljenje.

 | Autor: Instagram / @matildadjerf Instagram / @matildadjerf Foto: Instagram / @matildadjerf, bujna i duga kosa

Koliko često je potrebno prati kosu jedna je od tema koja se redovito vraća u diskusiju. Dok neke žene odbijaju prati kosu više od jednom tjedno (pod uvjerenjem da je šamponiranje loše za kosu), druge (osobito one s tankom kosom) ne mogu zamisliti da kosu ne peru svaki dan, jer bez toga nema frizure. Ipak, može li pranje kose utjecati na njezinu dužinu i zdravlje? Može! Čisto vlasište znači zdravo vlasište koje je glavni temelj za rast kose. Vlasište je koža i potrebno ga je redovito prati jer se korijen kose nalazi unutar vlasišta, ispod površine kože, što znači da čisto, uravnoteženo okruženje vlasišta daje folikulima najbolju priliku za rast i razvoj. Iz toga proizlazi zaključak da se redovito pranje smatra jednim od načina na koje se rast kose može potaknuti. 

Foto: Instagram @harrietmuldoon, duga kosa | Autor: Instagram @harrietmuldoon Instagram @harrietmuldoon Foto: Instagram @harrietmuldoon, duga kosa

Kada ne operemo kosu na vlasištu se skupljaju ulje, znoj, prljavština i mrtve stanice te se samim time stvara pogodno mjesto za razvoj bakterija i začepljivanje folikula. Kada su folikule začepljene ne može doći do rasta novih vlasi i mogu nastati problemi kao što su prhut i svrbež tjemena. A... uništavaju li šamponi prečestom upotrebom vlas i vlasište? Ne ako koristiš šampone koji se fokusiraju na njegu i zdravlje vlasišta. Također, s redovitijim pranjem kose nećeš odmah primijetiti veći rast kose - to je ipak dugačak put. Međutim, uz upotrebu šampona i regeneratora s aktivnim tvarima za rast poput biotina i kofeina rast kose se može ubrzati.  

Možda vas zanima 3 frizure zahvaljujući kojima će tvoja duga kosa izgledati prirodno gušće Rubrika Beauty Beauty

 

Photo: Instagram @brycescarlett

Komentari 0