Beauty

Jedan sastojak koji koristimo za njegu lica, ove zime dodajemo svojoj haircare rutini za još sjajniju kosu!

Svi već znamo da briga o koži ne bi trebala prestajati na licu nego bi se trebala protezati na vrat i prsa. Međutim, često zanemarimo to da je naše vlasište još jedan dio kože koji zaslužuje jednaku, ako ne i još veću, dozu njege. Upravo zato uobičajene sastojke za njegu lica možemo naći i u proizvodima za njegu vlasišta pa čak i kose, a jedan od sastojaka koji je pravi hidratantni spasitelj za naše lice odličan je i za kosu - hijaluronska kiselina! To je popularan sastojak poznat po tome što privlači i zadržava vlagu za nahranjenu i ‘plump’ kožu lica, a ima slične prednosti kada se nanese na vlasište.

 | Autor: Instagram @ayeshahassanxo Instagram @ayeshahassanxo Foto: Instagram @ayeshahassanxo

Kako hijaluronska kiselina djeluje na vlasište i kosu?

Baš kao i kad je nanosimo na svoje lice, hijaluronska kiselina može privući vlagu i u naše vlasište kako bi pojačala hidrataciju. Taj humektant može pomoći u održavanju ravnoteže vlasišta, što je važno jer zdravo vlasište podržava zdravlje folikula te pomaže da svaka vlas bude podatnija i mekša te sprječava pojavu prhuti. Također može pomoći u sprječavanju suhoće kose koja pridonosi kovrčavosti i neželjenom frizzu, bez otežavanja kose.

Možda vas zanima Ovo ulje za rast kose ima više od 30.000 obožavatelja koji su ga ocijenili s 5 zvjezdica Rubrika Beauty Beauty

Svi tipovi kose mogu imati koristi od hijaluronske kiseline. Ona je univerzalni sastojak, no potrebno je voditi računa o načinu na koji ćemo ju koristiti jer će on ovisiti o našem tipu i teksturi kose. Stručnjaci preporučuju korištenje hijaluronske kiselina jednom ili dva puta tjedno ako se radi o tankom tipu kose. Naime, prekomjerna upotreba hijaluronske kiseline može otežati vlasi, čineći da izgledaju beživotno. Za one koji imaju valovitu ili kovrčavu kosu samo nebo je granica, pogotovo ako je kosa suha. 

 | Autor: Instagram @jessicasharris_ Instagram @jessicasharris_ Foto: Instagram @jessicasharris_

Možemo li jednostavno koristiti svoj omiljeni serum s hijaluronskom kiselinom za lice na tjemenu/kosi?

Iako nema rizika ili potencijalnih nuspojava korištenja hijaluronske kiseline na vlasištu i kosi, najbolje je biti oprezan prije nego što nanesemo svoj omiljeni serum za lice na vlasište, budući da on može sadržavati neke druge aktivne sastojke, poput AHA kiselina ili retinoida, koji mogu iritirati vlasište. To mora biti nježan serum bez previše aditiva i drugih aktivnih sastojaka kako bismo bili sigurni da nećemo izazvati nered na vlasištu.

Možda vas zanima 7 trikova uz koje će tvoja kosa uvijek biti glatka i sjajna poput svile Rubrika Beauty Beauty

Kako koristiti hijaluronsku kiselinu za njegu kose i što izbjegavati?

Najbolji način korištenja hijaluronske kiseline za kosu je nanošenje proizvoda na vlažnu kosu nakon pranja, a zatim stiliziranje kao i obično. Također, možemo jednom ili dva puta tjedno umasirati serum ili ulje hijaluronske kiseline u vlasište kako bismo pospješili cirkulaciju krvi i potaknuli rast kose.

 | Autor: Instagram @polinailieva Instagram @polinailieva Foto: Instagram @polinailieva

Hijaluronska kiselina općenito je sigurna i nježna za našu kosu i vlasište, ali postoje neke stvari koje bismo trebali izbjegavati kada ju koristimo:

  1. Potrebno je izbjegavati korištenje previše hijaluronske kiseline jer može otežati kosu i učiniti da izgleda masno. Količina veličine zrna graška dovoljna je za većinu duljina i debljina vlasi.
  2. Uvijek i bez iznimke je potrebno nanositi hijaluronsku kiselinu na vlažnu kosu kako bismo zadržali vlagu.
  3. Nije preporučljivo korištenje hijaluronske kiseline ako imamo izrazito osjetljivu kožu ili postojeća kožna oboljenja, kao što su rozaceja ili akne.

Što se tiče proizvoda kreiranih ciljano za njegu vlasišta i kose s hijaluronskom kiselinom, najbolje su one opcije koje se ne ispiru jer pružaju najbolje rezultate. Proizvodi kao što su šamponi i regeneratori, također mogu pružiti neke prednosti, ali hijaluronska kiselina djeluje bolje kada se ostavi da djeluje na kosi/tjemenu. Upravo zato su maske za kosu i serumi najbolja opcija jer imaju veću učinkovitost kad se radi o hidrataciji. U nastavku donosimo 5 proizvoda za njegu kose s hijaluronskom kiselinom:

L’Oréal Paris Elseve Hyaluron Plump

 | Autor: Notino Notino Foto: Notino (8,60 €)

Kérastase Blond Absolu 2% Pure Hyaluronic Acid Serum

 | Autor: Notino Notino Foto: Notino (54,00 €)

Možda vas zanima Alfaparf Milano grupacija predstavila Yellow Professional, boje koje kosa obožava Rubrika Beauty Beauty

The Inkey List Hyaluronic Acid Hydrating Hair Treatment

 | Autor: Cult Beauty Cult Beauty Foto: Cult Beauty (11,50 €)

Living Proof Scalp Care Dry Scalp Treatment

 | Autor: Cult Beauty Cult Beauty Foto: Cult Beauty (36,10 €)

Oribe Power Drops Hydration Anti-Pollution Booster

 | Autor: makeup.hr makeup.hr Foto: makeuo.hr (80,81 €)

Photo: Instagram @jannaaaeeee

Komentari 0