Beauty

7 trikova uz koje će tvoja kosa uvijek biti glatka i sjajna poput svile

  • Kako bismo imali kosu koja je sjajna kao u reklami dovoljno je unijeti nekoliko malih promjena u našu haircare rutinu
  • Ručnik od mikrofibre, svilena jastučnica i vjerno korištenje leave-in regeneratora te proizvoda za zaštitu od topline samo su neki od koraka koje možemo poduzeti i rezultati sigurno neće izostati
  • Doznaj što savjetuju stručnjaci diljem interneta
  • Pročitaj više: 5 frizura koje Skandinavke obožavaju - evo inspiracije za isprobavanje novog stila

Svaka reklama za šampon ima jednu zajedničku stvar - modele sa svilenkastom, ekstra glatkom kosom kakvu svi želimo imati. Iako je veoma lako biti hipnotiziran svjetlom koje se odbija od sjajnih vlasi koje vidimo na TV-u, postići da nam kosa tako uistinu izgleda nije. Može postojati mnogo razloga zbog kojih naša kosa nije glatka kao što bismo željeli, uključujući nedostatak hidratacije, hormonalne promjene ili pretjerano bojenje kose, oblikovanje uređajima te izlaganje suncu i kloru. Kako bismo svi mogli imati onu divnu grivu vrijednu reklame za šampon, u nastavku donosimo savjete za najsjajniju, najsvilenkastiju kosu ikada.

Možda vas zanima Ovo ulje za rast kose ima više od 30.000 obožavatelja koji su ga ocijenili s 5 zvjezdica Rubrika Beauty Beauty

Spavaj na svilenoj jastučnici

 | Autor: Instagram @slipsilkpillowcase Instagram @slipsilkpillowcase Foto: Instagram @slipsilkpillowcase

Glatka kosa počinje sa spavanjem. Stručnjaci objašnjavaju da kosa nije mekana kada kutikule na vanjskom sloju kose ne ‘leže’ ravno. To je ono što uzrokuje da kosa izgleda frizzy i nema sjaja te da se čini ispucalom i suhom. Ako želiš to spriječiti dok spavaš, razmisli o ulaganju u svilenu jastučnicu. Spavanje na svilenoj jastučnici može pomoći u smanjenju trenja koje može uzrokovati nepoželjan frizz i lomljenje vlasi dok se okrećeš u krevetu tijekom noći.

Izbjegavaj sastojke i proizvode koji isušuju kosu

Ovisno o tvom tipu kose, određeni proizvodi ili sastojci mogu pogoršati njezinu suhoću. Korištenje nježnih proizvoda za njegu kose i izbjegavanje proizvoda s potencijalno isušujućim sastojcima, poput sulfata i 'loših' alkohola, može pomoći da kosa zadrži vlagu, što će rezultirati glatkom i mekšom kosom. Određeni proizvodi za oblikovanje, poput laka za kosu, također mogu dehidrirati vlasi, što dovodi do stvaranja frizza već drugog dana ako ne nahranimo kosu u međuvremenu. Stručnjaci preporučuju nanošenje leave-in regeneratora, od sredine kose do vrhova, za hidrataciju kose i zaglađivanje.

 | Autor: Instagram @jestem_kasia Instagram @jestem_kasia Foto: Instagram @jestem_kasia

Razmisli o tome kakva je voda kojom pereš kosu

Od glave tuša do šampona koji koristiš, postoji mnogo faktora koji pridonose mekoći kose pod tušem, a najvažniji hidratantni  sastojak od svih je voda. Kosa može izgubiti sjaj i podatnost iz raznih razloga. To može biti bilo što, od kvalitete vode do UV i toplinskog oštećenja, a čak i količina vlage u zraku. Ultimativni cilj je zagladiti i zatvoriti kutikule vlasi pod tušem jer podignuta ili proširena kutikula stvara dojam oštećene kose. Stručnjaci u ovom slučaju vole koristiti šampone i regeneratore formulirane s hidratizirajućim sastojcima, te ovisno o tome gdje živiš, možda imaš "tvrdu vodu", što može utjecati na zdravlje i teksturu kose. Stoga glava tuša koja filtrira vodu može učiniti veliku razliku i pomoći tvojoj kosi da izgleda bolje nego ikad prije.

Isprobaj tretman za dubinsku njegu kose

Za glatku, mekanu kosu, stručnjaci kažu da je sve u kontroli frizza. Budući da je kovrčava kosa obično suha, važno je hidratizirati kosu bez dodatnog otežavanja vlasi. Potraži proizvode koji će zadržavati vlagu unutar vlasi i kontrolirati kovrčanje. Jedan od načina za brzo i efikasno povećanje razine hidratacije su tretmani za dubinsku njegu kose koji mogu biti vrlo učinkoviti. Svoju kosu možeš tretirati jednom tjedno obnavljajućim dubinskim tretmanom i to će ti se zasigurno isplatiti.

 | Autor: Instagram @laurenireland Instagram @laurenireland Foto: Instagram @laurenireland

Šamponi za suho vlasište Možda vas zanima Sve što treba znati o suhom vlasištu te 13 šampona koji najbolje rješavaju taj problem Rubrika Beauty Beauty

Koristi ručnik od mikrofibre

Regenerator koji koristiš pod tušem djeluje tako da zagladi tvoju kosu, ali važno je i ono što možeš učiniti za dodatnu njegu i zaštitu kose čak i nakon pranja. Mnogi ljudi brzo i prilično grubo cijede višak vode i suše svoju kosu tradicionalnim pamučnim ručnikom, ali stručnjaci upozoravaju da to može poremetiti kutikule vlasi. Umjesto toga, preporučuje se nježno upijanje viška vode ručnikom od mikrofibre. On će upiti vodu bez da pridonese stvaranju frizza ili lomljenju vlasi.

Izbjegavaj pretjerano korištenje vrućih uređaja za oblikovanje kose

Svilenkasto meka kosa je hidratizirana kosa sa zdravom kutikulom. Uređaji za oblikovanje kose ju svojom toplinom isušuju, ometaju kutikule i ostavljaju vlasi grubima, a kosu lomljivom. Iz ovih razloga, stručnjaci se slažu da je smanjivanje stiliziranja uređajima kad god je to moguće korisno za poboljšanje izgleda kose. Važno je napomenuti da se stiliziranje kose sušilom, peglom ili figarom može napraviti bez nanošenja ozbiljne štete kosi. Ako se pravilno pripremiš i obavezno koristiš proizvode za zaštitu kose od topline onda ne moraš brinuti ako s vremena na vrijeme voliš posegnuti za peglom.

 | Autor: Instagram @taya.hair Instagram @taya.hair Foto: Instagram @taya.hair

Razmisli o tretmanu u svom omiljenom salonu

Postoje mnoga rješenja za postizanje glatke kose kod kuće, ali nekima može dobro doći i profesionalni tretman u salonu, osobito ako im je kosa posebno gruba ili oštećena. Tretmani u salonu također su korisni ako želiš brzo postići svilenkasto glatku kosu jer neki tretmani kod kuće zahtijevaju dosljednu i dugotrajniju upotrebu da bismo vidjeli rezultate. Za zaglađivanje kose u salonu, stručnjaci preporučuju tretmane keratinom ili botoksom.

AI trendovi u kosi Možda vas zanima Od konturiranja kose do retro frizura: 7 trendova u kosi kojima umjetna inteligencija predviđa popularnost Rubrika Beauty Beauty
Photo: Instagram @anisasojka

Komentari 0