Beauty
Šamponi za suho vlasište

Sve što treba znati o suhom vlasištu te 13 šampona koji najbolje rješavaju taj problem

  • Kada tražimo šampone za suho vlasište, možemo naletjeti na minsko polje u potrazi za najboljim, a osobito zato jer je suhu kožu na našem vlasištu teško otkriti
  • Kada je riječ o njezi kose, često se više fokusiramo na samu kosu, nego na kožu ispod nje
  • Donosimo što treba znati o suhom vlasištu, te popis najboljih šampona koji će nam pomoći riješiti problem suhog vlasišta

Premda volimo masku za kosu koliko i svaka druga osoba, a i zauvijek ćemo pjevati stihove o dobrobitima sjajnog ulja za kosu, njega kose ne bi trebala biti manjkava. Zapravo, njega vlasišta i stvaranje uravnoteženog, zdravog okruženja za naše dragocjene folikule kose, siguran su način da si osiguramo optimalno zdravlje kose.

Suho vlasište može nastati iz bezbrojnih uzroka, od medicinskih stanja kože, preko prehrane, do onečišćenja i načina oblikovanja kose, a stručnjaci se općenito slažu da su nježni piling i dubinska hidratacija najbolja kombinacija kada je u pitanju tretman suhog vlasišta.

Zašto je vlasište suho i peruta se?

Kao što je slučaj s bilo kojim problemom kože ili kose, nikada ne postoji jednostavan i jasan odgovor koji odgovara svima. Prema stručnjacima, suho vlasište nastaje kada gornjem sloju kože (epidermi) nedostaje vlage.

To je obično zbog okolišnih čimbenika, poput vremena. Međutim, vjerojatnije je da će se dogoditi kada vlasište ne proizvodi dovoljno ili adekvatno ne nadoknađuje sebum (ulje) – što se obično događa kako starimo.

Premda je suho vlasište uobičajeno, nije ni približno toliko uobičajeno kao suha koža lica, jer je vlasište područje koje je općenito masnije, jednostavno zato što sadrži više lojnih žlijezda od ostalih dijelova našeg tijela.

 | Autor: Unsplash/Taisiia Stupak Unsplash/Taisiia Stupak Foto: Unsplash/Taisiia Stupak

Je li perut povezana sa suhim vlasištem?

Premda se općenito smatra da suho vlasište može dovesti do peruti, stručnjaci tvrde da to zapravo nije tako, te da postoji razlika između ta dva stanja. Perut je povezana s ljuskanjem i crvenilom, ali to ne znači da je kosa nužno suha. Ljudi sa suhom, normalnom ili masnom kosom i dalje mogu imati perut.

Dakle, koja je točno razlika i zašto su to dvoje tako blisko povezani u našim umovima? Glavna razlika je osjećaj na tjemenu. Na primjer, kada imaš suhoću, vlasište je sklono zatezanju, dok kod peruti vlasište može svrbjeti, a ponekad čak i izgledati masno. Ali, budući da se ta dva stanja često povezuju, mnogi ciljani proizvodi protiv prhuti zapravo će tretirati suho vlasište i obrnuto.

Naš mikrobiom i cjelokupno stanje naše kožne barijere igraju ulogu ne samo u utjecanju na kožu lica, nego mogu utjecati i na zdravlje našeg vlasišta i kose. Iz tog razloga bi možda bilo dobro uložiti u pH-uravnoteženi šampon. Premda problematično vlasište može biti uzrokovano raznim stanjima kože i zdravstvenim čimbenicima, suhoća i perutanje često proizlaze iz neravnoteže naše kožne barijere na našem vlasištu. Drugim riječima, čimbenici poput naše prehrane i zagađenja mogu dovesti do promjena u mikrobiomu vlasišta, što za rezultat ima suho vlasište.

Dakle, koje sastojke u šamponima trebamo tražiti?

Stručnjaci savjetuju da potražiš šampone koji sadrže hidratantne sastojke kao što su aloe vera i hijaluronska kiselina, te prirodna ulja poput kokosovog ulja, ulja jojobe ili argana. Također se možeš okrenuti proizvodima za kosu koji sadrže sastojke koji se koriste kao tradicionalniji lijekovi za uklanjanje nečistoća i njegu suhog vlasišta, uključujući ulje čajevca, ulje paprene metvice i jabučni ocat.

Ako si sklona alergijama ili imaš osjetljivo vlasište, općenito bi trebala odabrati hipoalergenski šampon ili onaj koji ne sadrži boju i miris. Također se preporučuju opcije bez sulfata, jer mogu ukloniti prirodna ulja na vlasištu, što također može dovesti do suhoće i iritacije.

Kada je riječ o klinički dokazanim formulama, stručnjaci ističu aktivne sastojke kao što su ketokonazol, selenijev sulfid, pirokton olamin, salicilna kiselina, ciklopiroks i cink pirition koji pomažu u ublažavanju suhog vlasišta. Međutim, ako je suhoća tvog vlasišta uzrokovana određenim stanjem kože, poput ekcema, dermatitisa ili psorijaze vlasišta, toplo preporučujemo da razgovaraš s dermatologom za savjet u vezi s medicinskim šamponom.

Uzrokuje li suho vlasište gubitak kose?

Stručnjaci se slažu da premda je malo vjerojatno da je suho vlasište glavni uzrok gubitka kose, dugotrajni problemi suhog vlasišta mogu pojačati gubitak kose i spriječiti rast kose. Suhoća može dovesti do svrbeža i češanja, potencijalno oštećujući folikule dlake i uzrokujući lomljenje ili gubitak kose. Osim toga, vlasište kojem nedostaje vlage također može utjecati na cjelokupno zdravlje kose, čineći je sklonijom lomljenju, ispucanim vrhovima te potencijalno stanjivanju kose.

Ribanje je općenito kontraproduktivno i može dovesti do daljnje iritacije i suhoće vlasišta. Ako želiš smanjiti nakupljanje proizvoda i riješiti se mrtvih stanica kože, umjesto toga preporučuje se korištenje nježnih kemijskih pilinga za vlasište. Potraži one koji sadrže mliječnu kiselinu ili salicilnu kiselinu te se kloni proizvoda sa zrncima ili česticama za piling.

Koliko često trebamo prati kosu ako imamo suho vlasište?

Poput suhe kože, pretjerano čišćenje ionako suhog vlasišta može učiniti suhoću i iritaciju još gorima. Stručnjaci naglašavaju da je pranje kose svaka dva do tri dana često dovoljno, jer daje dovoljno vremena da vlasište obnovi svoja prirodna ulja bez izazivanja prekomjernog stvaranja ulja. Dobro je zapamtiti da suho vlasište općenito treba manje prati od prirodno masnog vlasišta.

Kako bismo ti pomogli u donošenju odluke, sastavili smo uži izbor najboljih šampona za suho vlasište koji se trenutačno nalaze na tržištu, uključujući pristupačne cijene, vrhunske proizvode i sve između toga. U nastavku pogledaj vodič za najbolje šampone za suho vlasište…

Općenito najbolji šampon za suho vlasište

Vichy Dercos Anti.Dandruff Shampoo for Dry Hair 

Zašto ga volimo: Ovaj šampon detoksicira, ljušti i hrani. Zapravo, Vichyjeva patentirana formula obećava šest tjedana zaštite od prhuti i čak dolazi u opcijama i za suho i za masno vlasište. Sviđa nam se što je ovaj šampon posebno stvoren za dugoročne i kratkoročne rezultate kada se radi o suhom vlasištu koje svrbi. Cijena: 15,50 eura. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Najbolji šampon s hijaluronskom kiselinom za suho vlasište

Nécessaire The Shampoo

Zašto ga volimo: Zahvaljujući formuli koja je puna hijaluronske kiseline, s niacinamidom i 10% soka od lista aloe vere, ovaj šampon je puno više od onoga što se čini na prvi pogled – a ono što također upada u oči je i superšik pakiranje. Također smanjuje iritaciju i uklanja naslage proizvoda na vlasištu. Osim toga, ima formulu bez mirisa. Cijena: 26,75 eura. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Najbolji umirujući šampon za suho vlasište

Sachajuan Scalp Shampoo

Zašto ga volimo: Sa sastojcima osmišljenim za ublažavanje iritacije i nježni piling, ovaj proizvod uključuje klimbazol za vraćanje ravnoteže i sprječavanje svrbeža, te njegujuće ulje shea maslaca za dubinsku njegu vlasišta. Reguliranje proizvodnje masnoće ključno je za zdravo vlasište, a ovaj šampon čini upravo to, dok istovremeno njeguje osjetljivo vlasište – nanesi ga i gledaj kako se čarolija događa. Cijena: 25 eura. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Najbolji drogerijski šampon za suho vlasište

E45 Dry Scalp Shampoo

Zašto ga volimo: Postoji razlog zašto je E45 u našim životima otkad znamo za sebe. Na stranu sve, ovo je pristupačan, isproban i testiran proizvod koji sadrži pantenol (vitamin B5). Bilo da se želiš uhvatiti u koštac sa suhoćom uzrokovanom izoliranim vanjskim čimbenikom ili dugotrajnijim stanjem vlasišta kao što je psorijaza vlasišta ili seboreični dermatitis, ovaj hipoalergeni šampon bacit će se na posao, nježno i učinkovito. Cijena: 8,72 eura. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Najbolji premium šampon za suho vlasište

Augustinus Bader The Shampoo

Zašto ga volimo: patentirana TCF8 tehnologija Augustinusa Badera bila je revolucionarna u industriji njege kože, a sada je ova zaštićena mješavina također dostupna u tretmanima za kosu i vlasište. Ovaj šampon idealan je svestrani šampon za one sa suhim vlasištem. Sadrži sastojke poput ekstrakta nima i ekstrakta shikakaija, koji posebno djeluju na optimiziranje zdravlja vlasišta. Cijena: 37,60 eura. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Najbolji šampon sa salicilnom kiselinom za suho vlasište

OUAI Anti-Dandruff Shampoo

Zašto ga volimo: Salicilna kiselina ključni je sastojak kada je riječ o liječenju suhog vlasišta, a ovaj OUAI šampon ima formulu s 2% koja pomaže smanjiti ljuštenje, svrbež, crvenilo i iritaciju. Osmišljena za upotrebu dva puta tjedno i ostavljenu da djeluje 5 minuta, ova opcija je prikladnija za one koji žele smanjiti ljuštenje vlasišta. Za one koji nisu osjetljivi na mirise na tjemenu, OUAI mirisi su doista najbolji, a ovaj je obogaćen osvježavajućim notama đumbira i zelene metvice. Cijena: 34,40 eura. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Najbolji šampon za suho vlasište s osjetljivom kožom

Aveeno Daily Moisture + Oat Milk Blend Shampoo

Zašto ga volimo: Ovaj šampon pomaže spriječiti gubitak vode iz vlasišta, koristeći mješavinu hranjivih koloidnih ulja i zobenog mlijeka. Osim toga, sadrži formulu bogatu bjelančevinama i lipidima koja umiruje kožnu barijeru vlasišta. Uostalom, Aveeno je jedan od nekoliko brendova koji su poznati po svom opsežnom poznavanju osjetljive kože. Cijena: 13,35 eura. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Najbolji veganski šampon za suho vlasište

The Body Shop Ginger Shampoo

Zašto ga volimo: Đumbir se odavno koristi zbog svojih antimikrobnih, antibakterijskih i protuupalnih svojstava. U njezi vlasišta oslobađa folikule od neželjenih bakterija i smiruje svrbež, što rezultira smirenom i ponovno uravnoteženom kožom. Također je dio širokog asortimana proizvoda koji uključuje regenerator, serum i šampon. Cijena: 10 eura. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Najbolji inovativni šampon za suho vlasište

Act + Acre Cold Processed Cleanse Shampoo

Zašto ga volimo: Act + Acre razvio je kult sljedbenika, unatoč tome što je relativno nov proizvod, a lako je vidjeti zašto. Prikladan za sve tipove kose i prožet aminokiselinama za čišćenje, hidratizirajućim glicerinom i uljem baobaba za hlađenje, ovaj šampon postiže savršenu ravnotežu čišćenja bez narušavanja prirodne ravnoteže vlažnosti kose. Cijena: 55,41 euro. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Možda vas zanima Micelarni šampon odličan je za nježno, ali temeljito čišćenje kose - ovih 5 preporučamo Rubrika Beauty Beauty

Najbolji šampon bez sulfata za suho vlasište

Kérastase Symbiose Moisturising Anti-Dandruff Cellular Shampoo

Zašto ga volimo: Ovaj šampon djeluje protiv peruti i ljuštenja dok istovremeno održava cjelovitost vlakana kose. Premda ima svojstva pilinga, super hidratizira, ostavljajući kosu čistom, sjajnom i mekom. Cijena: 30,20 eura. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Najbolji aloe vera šampon za suho vlasište

Percy and Reed I’m No Flake Soothing Shampoo

Zašto ga volimo: Ovaj dermatološki testirani šampon sadrži superumirujuće sastojke poput aloe vere i kamilice koji pružaju prijeko potrebno olakšanje suhom vlasištu koje svrbi. Bez parfema, ali s blagim mirisom eteričnih ulja, ovaj je šampon dovoljno nježan da se može koristiti svakodnevno. Također ne sadrži sulfate, parabene i silikone, a osmišljen je za poboljšanje razine vlažnosti vlasišta za sveukupno zdravije, hidratizirano vlasište. Cijena: 26,52 eura. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Najbolji šampon za suho vlasište prema preporuci stručnjaka

Philip Kingsley Flaky/Itchy Scalp Anti-Dundruff Shampoo

Zašto ga volimo: Ovaj nagrađivani šampon nježno djeluje na umirivanje ljuskavog vlasišta i vraća delikatnu ravnotežu mikroflore. Naravno, njegov impresivan popis sastojaka uključuje antifungalni pirokton olamin. Cijena: 15 eura. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Najbolji ayurvedski šampon za suho vlasište

RANAVAT Veda⁴ Bond Complex Regenerative Shampoo

Zašto ga volimo: Ranavat proizvodi stvoreni su da njeguju optimalno zdravlje vlasišta za najbolje moguće okruženje za ponovni rast. Kombinirajući modernu tehnologiju s drevnim ayurvedskim sastojcima, ovaj šampon klinički dokazano poboljšava funkciju barijere vlasišta. Veda⁴ Bond kompleks inkapsulira svaki pojedinačni folikul dlake kako bi spriječio daljnje oštećenje. Cijena: 45,85 eura. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Šamponi za masnu kosu Možda vas zanima Masna kosa je vrlo zahtjevna, ali ovih 12 šampona za masnu kosu će najbolje riješiti stvar Rubrika Beauty Beauty

 

Photo: Unsplash/Spencer Davis

Komentari 0