Ne možeš odoljeti kupovini čokoladice? Istraživanje pokazuje da je za to krivo njezino pakiranje

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Kada se nalazimo u prehrambenoj trgovini teško je odoljeti kupnji čokoladica i slatkiša?
  • No znaš li da to nije nužno povezano s našom željnom za slatkim, već njihovim pakiranjem?
  • Istraživanje je pokazalo kako boja pakiranja uvelike utječe na naš stav o okusu i teksturi čokoladice

U trgovini ne možeš odoljeti kupnji čokoladice? To ne znači nužno da si velika obožavateljica slatkog, već postoji mogućnost i da si pala na marketinški trik. Studija objavljena u 'International Journal of Gastronomy and Food Science 'ispituje kako boja pakiranja čokoladnih proizvoda utječe na preferencije kupaca te njihova očekivanja vezana uz okus i teksturu čokoladice.

Life&style Koga, barem nekad, ne uhvati žudnja za slatkim baš prije spavanja? Sladoled je tada najlošiji izbor

Tijekom istraživanja je uočeno kako boja omota čokolade uvelike utječe na očekivanja ispitanika vezana uz slatkoću, gorčinu, voćnosti i druge elemente okusa svake čokolade. Dvije su skupine ispitanika probale uzorke mliječne i tamne čokolade koji su bili zapakirani u crne, plave, smeđe, zelene, crvene, ružičaste i žute omote.

Ispostavilo se da su ispitanici očekivali da će čokolade imati najmanje slatkast, odnosno gorkast okus kad su zamotane u crnu ambalažu, ali očekivali su puno slađu čokoladu zapakiranu u žuti i ružičasti omot.

Ovaj namaz od samo dva sastojka ima isti okus kao krema iz Kinder Buena. Moraš ga isprobati!

Life&style PMS i luda želja za slatkim: izgleda da smo dobile dozvolu da navalimo na čokoladu

Unatoč očekivanjima, mliječna čokolada iz crne ambalaže proglašena je onom s najboljim okusom. Jedan od zaključaka studije bio je da boja može imati inverzne učinke na očekivanu naklonost, ovisno o vrsti čokolade. Dakle, sljedeći put kad poželiš čokoladicu i nađeš se u prolazu sa slatkišima, imaj na umu da je ono što vidiš pred sobom svrhovito osmišljena strategija. Naravno, to ne znači da će nas ona samo tako zaustaviti u našoj namjeri, zar ne?

Posjeti Miss7.24sata.hr