Napitak od samo dva sastojka koja već imaš kod kuće može ti pomoći izgubiti kilograme

Instagram/Getty
Vidi originalni članak
  • Ako trebaš pomoć pri gubitku kilograma mogla bi u svoju svakodnevnu rutinu uvrstiti čaj od lovora i cimeta
  • Oba sastojka poznata su po svojim diuretičkim i detoksikacijskim svojstvima 
  • Ovaj čaj možeš popiti vruć ili hladan, a najbolje ga je piti ujutro na prazan želudac

Pravilna prehrana i fizička aktivnost dva su glavna preduvjeta koja ti pomažu pri gubitku neželjenih kilograma i poboljšanju cjelokupnog zdravlja organizma. Uz njih postoje i određeni prirodni pripravci koji stimuliraju organizam, ubrzavaju topljenje masti i čine mršavljenje efikasnijim. Oni nisu sami po sebi magični, ali mogu biti sjajni saveznici u bitki s prekomjernom tjelesnom težinom. Jedan od takvih napitaka je čaj od lovora i cimeta.

Life&style Ove četiri metode su najnezdraviji načini za mršavljenje - od njih je više štete nego koristi

Cimet i lovor kao magični duo

Oba glavna sastojka ovoga prirodnog čaja za mršavljenje su poznata po svojim diuretičkim i detoksikacijskim svojstvima pa ne čudi što ga mnogi uključuju u svoj proces mršavljenja. Cimet sadrži eterično ulje, antioksidanse i hranjive tvari koje ubrzavaju naš metabolizam tako da se povećava potrošnju energije i potiče mršavljenje.

Lovor pak potpomaže reguliranju probave i eliminaciji štetnih toksina iz tijela. Pri tome enzimi u lovorovim lišću pomažu u smanjenju ukupne toksičnosti kao i u poboljšanju apsorpcije hranjivih tvari u organizmu. Naša tijela teže gube kilograme kad im nedostaju hranjive tvari pa povećanjem apsorpcije istih možemo stvoriti zdravije okruženje u tijelu i optimizirati ga za gubitak kilograma.

Idealna težina Je li dobra ideja preskakati večeru kako bismo smršavjele? Stručnjaci imaju zanimljiv odgovor

Niz ljekovitih svojstava

Ljekovita svojstva ovog čaja bila su poznata još u drevnoj Indiji, a potvrdila su ih i moderna znanstvena istraživanja. Na primjer, studija iz travnja 2014. objavljena u časopisu Records of Natural Products otkrila je da lovorov list sadrži i antioksidanse poput vitamina C, koji pomažu u smanjenju slobodnih radikala u tijelu i poboljšavaju rad imunološkog sustava. Uz ove zdravstvene koristi, studija iz siječnja 2009. objavljena u časopisu Clinical Biochemistry and Nutrition pokazala je da lovorovo lišće poboljšava razinu šećera u krvi, kao i snižava LDL (loši) kolesterol, poboljšavajući HDL (dobar) kolesterol - sve što utječe na sposobnost tijela da izgubi kilograme.

Činjenice o dijetama 5 savjeta o mršavljenju koje NE treba poslušati - jer će zapravo odmoći da smršaviš

Potrebni sastojci:

3 do 5 listova lovora
1 štapić cimeta ili 1 žličica mljevenog cimeta
4 šalice vode
Med ili stevija, po ukusu (neobavezno)

Priprema:

Nakon što voda u loncu za kuhanje zavrije u nju dodaj lovorovo lišće i cimet, smanji temperaturu te ostavi da se krčka narednih 10 do 20 minuta. Potom procijedi čaj te ga zasladi po želju. U ovom napitku možeš uživati u toplom i hladnom izdanju, a ako ga spremiš u hladnjak tako skladišten može potrajati i do tjedan dana. Preporučuje se da ovaj čaj piješ dva puta dnevno, a prva šalica neka bude na prazan želudac.
 

Posjeti Miss7.24sata.hr