Život

Poreč je uveo besplatni vrtić za žene poduzetnice: Morena Mičetić Fabić otkrila nam je kako je sve započelo

  • Biti poduzetnica uvijek je izazov, a osobito kad je pritom riječ i o majčinskim dužnostima
  • Zato je grad Poreč uveo besplatne vrtiće za djecu poduzetnica koje kreću s vlastitim poslom, a odnosi se na razdoblje od prvih šest mjeseci
  • Krenulo je to na inicijativu Morene Mičetić Fabić i mreže žena Women in Adria, a Mičetić Fabić nam je otkrila kako je sve krenulo

Pokretanje vlastitog posla može biti, i nerijetko jest, stresno, osobito kad život, uz druge privatne, zahtijeva još i majčinske obaveze. No, pomoć uvijek dolazi onima koji to traže, prije ili kasnije. Neki gradovi uvode coworking prostore koji omogućuju ženama da rade dok su djeca u igraonicama, a drugi pak potiču poduzetništvo na druge načine.

Poreč i Koprivnica prvi su hrvatski gradovi koji su uveli besplatne vrtiće za djecu majki poduzetnica. Dakle, majke koje pokreću vlastiti posao mogu se osloniti na potporu grada i djecu prepustiti vrtićima koji su prvih šest mjeseci za njih - besplatni. U Poreču je taj projekt pokrenut na inicijativu pročelnice Morene Mičetić Fabić koja nam je otkrila kako je sve počelo.

"Gradu Poreč daje potporu poduzetnicama početnicama u vidu besplatnog vrtića za dijete u prvih šest mjeseci njihovog poslovanja. Jedan od razloga zašto se žene teže odlučuju na poduzetništvo u odnosu na muškarce je taj što nemaju kamo s djecom ili nemaju dovoljna primanja dok rade na privlačenju prvih klijenata i naplati prvih računa pa tako nisu u mogućnosti plaćati vrtić", kaže nam Mičetić Fabić.

Možda vas zanima SquareOne, coworking prostor u Zagrebu omogućuje ženama da u miru rade, dok su djeca u igraonici Rubrika Life&style Life&style

"Sve potpore za poduzetnice uvodimo upravo jer ih slušamo i čujemo što im treba da se razvijaju u svom poslu. Ova inicijativa je još dodatno potaknuta od strane mreže žena Women in Adria s kojima uspješno surađujemo", dodaje. Ova je mjera uvedena prošle godine, a dosad ju je koristilo nekoliko poduzetnica početnica. Ipak, u ovoj godini Grad očekuje još veći broj.

Zanimalo nas je i kakva su iskustva dosadašnjih korisnica, barem iz perspektive Grada. Koliko im taj poticaj pomaže? "Poduzetnice koje su ostvarile pravo na potporu izrazile su zadovoljstvo i istaknule da im je to puno pomoglo da se posvete svom biznisu na početku poslovanja", objašnjava. Mjeru su osim njih pohvalile i dugogodišnje poduzetnice koje su, kako kaže Mičetić Fabić, i same poželjele da su imale takvu podršku na svojim počecima.

Kako bi dobile mjeru za vrtiće, poduzetnice se prijavljuju na natječaj za potpore Grada. Ograničenja ili određenog broja potpora nema, ali uvjet koji moraju zadovoljiti je taj da njihova djelatnosti nije trgovina, ugostiteljstvo ili poljoprivreda, baš kao što je slučaj i s uvjetima za druge mjere.

 | Autor: Morena Mičetić Fabić Morena Mičetić Fabić

Osim tih, postoje i druge mjere i aktivnosti podrške namijenjene ženama poduzetnicama. "Grad Poreč nosi titulu Grad prijatelj ženskog poduzetništva. Okupljamo ih, informiramo, educiramo, umrežavamo i dajemo im bespovratne financijske potpore gdje imaju pravo na 20% veći iznos potpore kao žene", kaže nam.

Ističe i da se svake godine u gradu uvodi neka nova mjera namijenjena razvijanju ženskog poduzetništva. "Zanimljive su nam žene poduzetnice, ali i one žene koje nisu poduzetnice, ali imaju poduzetnički duh koji ih „kopka“ da nam se jave. Rado ih saslušamo i uključimo u grupu poduzetnih žena koju smo oformili upravo iz razloga da razmjenjuju svoje ideje, iskustvo, proizvode i usluge", objašnjava. "Nama je ta grupa izvor dragocjenih informacija o tome kako im mi kao gradska uprava možemo pomoći, da rastu one, a s njima i cijela lokalna zajednica", ističe Mičetić Fabić primarnu ideju.

Iako se točan broj poduzetnica na području grada Poreča, ali ni županije, ne zna, jer statistike nisu precizne ili obrtima formalno upravljaju osnivači i supruzi, dok poslove možda vodi i koordinira supruga, Mičetić Fabić ipak spominje i konkretne brojke. Procjenjuju da je od 20%, od prije nekoliko godina, danas na području Poreča oko 40% žena u poduzetništvu. "Prošle godine od svih dodijeljenih potpora za poduzetnike na žene poduzetnice otpada upravo 40%", dodaje.

Možda vas zanima Prijateljice i mlade poduzetnice pokrenule su ljetni kamp koji dokazuje da i matematika može biti zabavna Rubrika Life&style Life&style

A cijelu je inicijativu i sama podržala zbog vlastite priče. Danas je Morena Mičetić Fabić, osim pročelnice gradskoga Upravnog odjela za gospodarstvo i EU fondove, ona je i certificirana Academic Life Coach trenerica.

"Kroz život se susrećem s brojnim izazovima i tražim načine kako ih savladati. Najteže mi je bilo kao mladoj osobi, a cijeli život teško mi je kao ženi. Upravo iz tog razloga želim pomagati mladima i ženama u prepoznavanju i razvijanju njihovog potencijala, kojeg su oni nažalost često nesvjesni", objašnjava svoj put, ali i razlog podrške ove hvalevrijedne inicijative.

Photo: Morena Mičetić Fabić

Komentari 0