Life&style

Ove revolucionarne stvari izumile su - žene! Znaš li da je glumica zaslužna za nastanak WiFi-ja?

  • Žene su puno više od onoga što im se kroz povijest pripisivalo - mnoge od njih zaslužne su za drugačiju percepciju svijeta danas
  • U društvu velikih izumitelja i muškaraca, nalazi se i puno izumiteljica čije su ideje promijenile svijet
  • Izdvojili smo neke sjajne izume za koje vjerojatno nisi znala da se iza njih kriju - žene

Žene se kroz povijest najčešće percipiralo kroz položaje izvan javnoga života, državnih poslova i raznih društveno prihvaćenih "muških" pozicija. Ipak, mnoge su itekako bile važan dio javnosti, iako im se trag u službenim spisima nerijetko gubi ili potkrepljuje muškim imenima.

Mnoge su žene bile i izumiteljice, a dok im se kroz povijest ime i nije puno spominjalo, njihovi su izumi ipak - promijenili svijet. U društvu Gutenberga, Tesle, Edisona, Forda i Bella nalazi se i velik broj žena čiji su izumi bili izuzetno važni i zbog kojih je danas svijet drugačije mjesto. Izdvojili smo neke sjajne izume za koje vjerojatno nisi znala da se iza njih kriju žene.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

1. Tkanina otporna na metke

Jedan od takvih izuma je i odjeća otporna na metke koju je 1966. godine izumila Stephanie Louise Kwolek, poljsko-američka kemičarka. Tražeći plastiku za gume, otkrila je materijal danas poznat pod nazivom Kevlar. Sintetičko je to i ojačavajuće vlakno otporno na vrućinu koje je na počecima služilo kao zamjena za čelik u gumama trkaćih automobila.

2. Tehnologija bežičnog prijenosa

Filmska zvijezda Hedy Lamarr, rođena pod imenom Hedwig Eva Maria Kiesler, austrijsko-američka glumica najpoznatija po ulozi Dalile u filmu Cecila B. DeMilla Samson i Dalila, ali i brojnim drugim naslovima, nije bila samo lijepo iuspješno lice Hollywooda. U slobodno je vrijeme radila na raznim hobijima i bavila se izumima, među kojima i poboljšana verzija semafora, ali i tablete koje vodu pretvaraju u gazirano piće.

 

Dok ti izumi nisu zaživjeli, jedan je ipak promijenio tijek povijesti. Hedy je projektirala komunikacijski sustav za navođenje torpeda, a bilo je to tijekom Drugoga svjetskog rata, točnije 1941. godine. Upravo je taj izum koji se temelji na frekvencijskom skakanju kasnije bio temelj za nastanak WiFi-ja, GPS-a i Bluetootha.

3. Grijač automobila

Margaret A. Wilcox bila je inženjerka koja je 1893. godine izumila grijače za automobil. Dakle, svaki put kad je u autu hladno ili se zamrznu stakla, za toplinu možemo zahvaliti upravo njoj.

4. Raketni pogonski sustav

Kanadsko-američka inženjerka Yvonne Madelaine Brill izumila je 1974. godine štedljivi raketni potisak koji danas satelite drži u orbiti. Osim toga je isti zaslužan i za lansiranje raketa na Mjesec kao i za potrebe drugih istraživanja svemira.

5. Kružna pila

Tabbitha Babbit početkom je 19. stoljeća bila tkalja na Harvardu, a proučavajući radnike na pilani shvatila je koliko je njihovih pokreta uzalud potrošeno. Tako je na svoj tkalački stroj spojila cirkularnu oštricu kako bi dobila efikasniji način za rezanje drva i 1812. godine nastala je - kružna pila.

 

6.  Akvarij

Francuska je prirodoslovka, Jeanne Villepreux-Power još je 1832. godine napravila stakleni akvarij kako bi proučavala morski život i vodene organizme tijekom duljega vremenskog perioda. Nazivaju je još i "majkom akvariofilije".

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0