Life&style

10 apsurdnih filmskih stereotipa o ženama: Je li konačno vrijeme da nas prestanu tako prikazivati?

  • Što bi o nama ženama mislili vanzemaljci kada bi upoznavali ljudski rod gledajući filmove?
  • Mainstream filmovi puni su stereotipa i nerealnih reprezentacija, posebice žena
  • Od ružne Betty koja postaje ljepotica kada skine naočale do filmskih orgazama - donosimo 10 iritantnih načina na koje su žene prikazivane u filmovima

Američka mainstream kinematografija, čvrsto vezana uz provjerene formule i žanrove, može biti nevjerojatno nazadna kada su u pitanju žene koje koje prikazuju ili na stereotipan, plošan način ili na totalno nerealan način - onakvima kakvima bi ih eventualno muškarci voljeli zamišljati, a ne onakvima kakve jesu u stvarnosti.

Muškarci na ekranu donekle su sličan odraz muškaraca koje vidiš u stvarnom životu. Međutim, kada su u pitanju žene koje vidimo na ekranu, većina me ne podsjeća ni na mene ni na bilo koju drugu ženu koju poznajem. Netko bi napokon trebao poručiti piscima i redateljima da žene isto obavljaju veliku nuždu, podriguju, hodaju bez grudnjaka, noge im najčešće nisu glatke i ne trče u štiklama veselo po svijetu. 

Probajmo zamisliti što bi o nama mislili vanzemaljci kada bi upoznavali ženski rod Zemljana kroz filmove.

1. Da bi "ružna" žena postala lijepa, dovoljno je da skine naočale

Vanzemaljci, realno, ne bi znali što je lijepa što ružna žena jer su to ionako ovozemaljski, društveno stvoreni konstrukti koji se mijenjaju kroz povijest. Ono što je danas "debela žena" nekada je bio pojam ljepote i plodnosti. No, kada bi vanzemaljac gledao prosječni hollywoodski film, zaključio bi da je ružna žena ona koja nosi naočale i nema savršeno isfeniranu kosu. Nju nitko ne zamjećuje dok ne skine naočale i ne počešlja se.

 | Autor:

Da, pričam o Ružnoj Betty, Miss Congeniality, Princezinim dnevnicima, i svakom drugom filmu "preobrazbe" kada muškarac shvati da je ista (lijepa) žena zapravo lijepa kada skine naočale ili stavi na sebe haljinu. Sjetimo se samo Dawsona i njegovog stanja laganog šoka kada je po prvi puta vidio Joey u haljini. Joeyu trapericama i nepočešljane kose samo je prijateljica, no Joey s haljinom je ljepotica u koju se zaljubio.

via GIPHY

2. Navečer idemo spavati s full make-upom, a ujutro se budimo besprijekorno našminkane

Gledajući žene u filmovima, vanzemalljac ne bi ni znao da je žena "našminkana" jer ju nikad ne bi ni vidio bez šminke. Većina žena ne ide spavati sa šminkom, osim možda u rijetkim slučajevima nakon izlaska kada legne pijana. No, onda se zasigurno ne probudi svježeg lica i netaknutog makeupa, već izgleda poput pande, a odraz svog lica može vidjeti i na jastučnici. 

via GIPHY

3.  Svaka žena može si priuštiti lijep stan u jednom od najskupljih gradova na svijetu

Bilo da radi kao novinarka ili vlasnica male cvjetarne, ona živi u lijepom apartmanu u New Yorku, sama. 

via GIPHY

Provela sam nekoliko tjedana u New Yorku kod prijatelja koji su radili na Manhattanu. Živjeli su u Brooklynu gdje su stanovi jeftiniji. Njih 5 djelilo je dvosoban stan za koji je svatko plaćao 500 dolara. To je bilo prije 10 godina.

4. Sve žene histeriziraju oko svog vjenčanja

Postoji li i jedna mlada u filmu koja nije totalna bridezilla (žena čije se ponašanje prilikom planiranja detalja svog vjenčanja smatra opsesivnim ili nepodnošljivo zahtjevnim, op.a.).? Možeš biti najnormalnija osoba na svijetu, ali jednom kad kažeš "da" i kreneš planirati vjenčanje pretvaraš se u neurotičnu karikaturu od žene. U filmovima svaka žena od djetinstva mašta o vjenčanju i ima bilježnicu u kojoj je sa 10 godina pomno isplanirala svaki detalj svog vjenčanja. Zvuči poznato? Itko?

via GIPHY

Možda vas zanima Girl power: Filmske heroine koje su zauvijek promijenile sliku žene Rubrika Moda Moda

5. Žene ne posjeduju jaknu - muškarac je tu da im da svoju

Jednom kada vanzemaljac kroči na naš planet i zaljubi se u jednu Zemljanku bit će sav u čudu kada u želji da joj se udvara primjeti da ona već ima jaknu. U svim romantičnim komedijama koje je gledao, djevojka ne posjeduje jaknu i hladno joj je, na što je njen udvarač zaogrne svojom. U stvarnosti, žene se vrlo dobro znaju pripremiti za različite vremenske prilike. 

 | Autor:

6. Žene s karijerom obično rade u modnoj industriji

Emily u Parisu, Vrag nosi Pradu, Rachel Green pa sve do Elle Woods koja je svoj prvi slučaj kao odvjetnica obranila samo zato jer je poznavateljica mode. Drugo najčešće zanimanje - novinarka. Međutim, i onda završi pišući za Vogue (Carrie, gledam tebe!).

via GIPHY

7. Žena je uvijek sređena, pa i ako je u zatvoru ili se nalazi usred apokalipse

Ssvijet bi mogli napasti vanzemaljci koji nas žele uništiti ili nanovo rođeni dinosauri, ali u filmovima žene će i dalje imale savršeno oblikovane obrve i niti jednu viška dlaku na tijelu. Može biti prekrivena krvlju i prljavštinom, ali nikada je nećeš vidjeti bez savršeno povučenog tuša na očima.

via GIPHY

8. Žene dožive orgazam dvije minute nakon penetracije

Čvrsto vjerujem da glavni krivac radi kojeg su muškarci u tolikoj zabludi kada su u pitanju ženski orgazmi su upravo filmovi u kojima je dovoljna kratkotrajna penetracija da žena doživi vantjelesno orgazmičko iskustvo.  Zahvali filmovima sljedeći put kada budeš glumila orgazam ili se nosila s postkoitalnim pitanjem: "Jesi li?" 

via GIPHY

Možda vas zanima Žene iz grupe 'Ženske priče' otvoreno su progovorile o orgazmu, kako ga osjećaju i kako ga postižu Rubrika Love&Sex Love&Sex

9. Sve žene žele djecu, a one koje ne žele, ipak na kraju žele

Sigurna sam kako na svijetu postoje milijoni žena koje ne žele imati djecu, iz kojekakvih razloga. Međutim, u filmovima, ako joj slučajno nije glavni cilj oženiti se i roditi, ona je obično prikazana kao neka osoba tragične prošlosti koja ne vjeruje muškarcima. Sve dok ne dođe onaj pravi radi kojeg će to htjeti.

10. Žene bez ikakvog problema trče u visokim petama

Iako ima žena kojima je ugodno hodati u štiklama, gledajući filmove pomislio bi da ih većina žena nosi svaki dan, pa i po kući. Kakav god posao da radila, makar cijeli dan bila na nogama, nije joj problem obavljati ga u štiklama od 10 cm, a nerijetko u njima i trči. Jedina situacija u kojoj žena usred dana trči u štiklama je ako se nakon lude noći probudila negdje drugdje. Ne, ni onda ne trči, zove taxi.

 | Autor: Screenshot Screenshot Elisabeth Banks u filmu Walk of Shame. S lijeve strane slika van seta (autor: Giovani, Splash News), s desne za vrijeme snimanja (Pinterest)

Naravno, postoje filmovi i serije koje su iznimke, a posljednjih godina situacija se vidno poboljšava. Posebice otkako sve više žena piše scenarije te ženski likovi u filmovima i serijama postaju osobe s kojima se možemo povezati, a ne neki umjetno stvoreni konstrukt proizašao iz društvenih fantazija o tome kakve bi žene trebale biti.

Photo: Screenshot Instagram@tomazkavcic

Komentari 0