Život

Jadranka je naša prva blogerica za žene iznad četrdesete: Želim utjecati na žene koje su se zanemarile, ali i na dobne predrasude

  • Jadranka Olivari Jirasek (67) prva je hrvatska modna blogerica za žene iznad četrdesete
  • "Dobila sam podršku mnogih žena jer su konačno imale priliku identificirati se sa stvarnom ženom koja ne skriva svoje godine"
  • "Uostalom, godine su tek broj, zar ne? Važno je kako se nosimo njima." - poručuje Jadranka čiji blog danas prati više od 20 tisuća ljudi 

"Odvjetnica, baka, blogerica. I sve odjednom i sve istovremeno." - tako nam se opisala Jadranka Olivari Jirasek (67), prva hrvatska blogerica za žene iznad četrdesete. Kada je prije šest godina pokrenula Oliva Style blog, nije ni sanjala da će svojim radom inspirirati mnoge. 

Borba protiv dobnih predrasuda

"Blog sam pokrenula prije šest godina. U godinama kada mnoge žene mogu tek sanjati da se bave tom vrstom posla, u mom okruženju i našoj regiji, bio je više nego izazov. Nisam pronašla niti jednu blogericu koja bi bila mojih godina i vodila zanimljivi modni blog. Na jednom putovanju sa svojom kćerkom načele smo razgovor o toj temi. Zaključile smo kako na hrvatskoj blogerskoj sceni nema niti jedne žene mojih godina, ili barem da je tek prešla četrdesetu, a koja bi vodila osobni dnevnik ili blog. Sve su blogerice bile su izuzetno mlade djevojke, zgodne i sa stilom te u skladu s njihovim godinama. Sjetila sam se koliko samo žena srećem koje me često svojim stilom ostave bez daha, no njih nikada nisam imala prilike vidjeti na naslovnicama modnih časopisa. Ili na domaćim street style stranicama. 'Dobizam' ili predrasude o godinama i dobnim granicama bili su drugi razlog što sam postala blogerica. Ono što me najviše zainteresiralo je to kako mogu utjecati na dobne predrasude, ali i na mnoge žene koje su se opustile i zanemarile izgled. I to samo jer su zakoračile u određene godine! Imala sam ja i protuargumente, u stilu „koga će zanimati moj blog“ misleći pritom na moju potencijalnu publiku, kojoj ionako nije do mode, no pokazalo se da nisam u pravu" - prisjeća se Jadranka čiji blog danas prati više od 20 tisuća ljudi, a na Instagramu ima oko 7 i pol tisuća pratitelja.

"Pisala sam što god mi je palo na pamet. Nevjerojatna je sloboda kada nemaš urednicu, nemaš ograničenja u prostoru i vremenu, a teksta malo. Naime, blog je kratka forma tako da nisam trošila puno vremena. Obično bih za računalo sjela poslije svih obaveza. Sada već pomalo postaje i obaveza" - priča Jadranka kojoj je Instagram olakšao posao jer je za cijeli post dovoljna jedna slika. Danas joj se otvara novi prostor za suradnje s brendovima, a ona definitivno želi ostati originalna.

Osmijeh je najbolji botoks

 "Fotografije koje objavljujem nisu uvijek pun pogodatak. Ponekad kažem da radim u „rudarskim“ uvjetima. Pritom mislim na odabir odjeće. Obično se smijem i kažem da mi ne bi bilo kraja da imam ekipu koja bi mi pomagala. S tehnologijom nisam imala posebno problema jer sam imala pomoć svoje troje djece. Pomagalo mi je i to što u svojem osnovnom poslu godinama radim na kompjuteru" - kaže Jadranka kojoj se od ovog pitanja, kako kaže, diže kosa na glavi. Ne sviđa joj se običaj da se ljude njenih godina smatra nezainteresiranima za tehnološke novotarije. 

"Kada sam krenula s blogom, nisam objavljivala svoje fotografije, već sam se koristila fotografijama koje sam pronalazila na internetu. Međutim, nakon što sam počela objavljivati vlastite, primjetila sam veće zanimanje. To me ugodno iznenadilo. Osim većeg broja lajkova, dobila sam i podršku mnogih žena jer su konačno imale priliku identificirati se sa stvarnom ženom koja ne skriva svoje godine i koja stalno poručuje kako je osmijeh najbolji botoks. I pritom je u punom suglasju sa svojim godinama" - priča ova odvjetnica koja na svakvoj slici ima veliki osmijeh, puna je optimizma i životnog veselja. 

Stil dolazi sa samopouzdanjem

"Nikada nisam negativna stava o nečijem stilu, čak i kada pokušavam ponešto promijeniti. Jer stil dolazi sa samopouzdanjem, a vjerujte do njega treba proći puno godina!" - poručuje i dodaje da je njen blog za sve žene koje vole modu te žene koje, neovisno o dobi, nisu odustale od sebe. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oliva Style (@olivastyleblog) on

"Svatko može pratiti modu, biti trendovski odjeven, no stil je nešto posve drugo, nešto osobno. Njime se predstavljate drugima, govorite o sebi. Naime, koliko puta sam srela ženu koja me svojim zanimljivim outfitom potaknula da pogodim čime se bavi. Najčešće mi je prva pomisao arhitektica, mada sam se uvjerila kako to nije pravilo" - priča Jadranka. Dakako, od ove dame odmah smo poželjeli izvući pokoji stilski savjet.

Možda vas zanima Isprobala sam novi mobitel za kojim svi lude - je li ispunio moja očekivanja? Rubrika Life&style Life&style

U svojoj odjeći treba se osjećati ugodno i samouvjereno

"Kad me se pita koji je moj najbolji savjet ženama iznad 40-e po pitanju mode, onda je to da se prvenstveno u onome što nose moraju osjećati ugodno i samouvjereno. To ne znači da odjeća koju nosite mora biti skupa. Naprotiv, može biti i najjeftinija, no treba je znati nositi. Dakle, haljina ili hlače moraju vam po veličini savršeno odgovarati. Sve što vas čini nesigurnom, pritom mislim pokoji kilogram viška, vene i flekice, valja strateški prikriti. Upravo to znači da je bolje nositi dužu suknju ili široku zgodnu tuniku jer će vam takva odjeća dati onu samouvjerenost kojom zračite. Koliko puta sam se i sama uvjerila kako se bolje i sigurnije osjećam u nekoj od svojih provjerenih modnih kombinaciji" - ističe ova simpatična dama koja svoj stil opisuje kao savršen spoj jednostavnosti i udobnosti. Nikada ne kupuje ono što je u trendu i ne kupuje na rasprodaji stvari samo zato što su jeftine. Naravno, ne dvoji ni kada treba uložiti u neki skuplji basic komad. "Uvijek vrijedi investirati u dobru i kvalitetnu torbu, cipele ili kaput, dok ni u ludilu nemojte za najobičniju bijelu majice trošiti previše. Ima ih vrlo kvalitetnih i u manje poznatim trgovinama, a još su od pamuka." - dodaje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oliva Style (@olivastyleblog) on

"Trendove pratim tek iz osnovnog razloga što me zanima koji sličan modni dragulj imam u svojem ormaru. Izbjegavam nositi komade u kojima hoda pola grada. No moram svakako i naglasiti kako posljednjih godina i nema puno iznenađenja jer se moda ponavlja. Zato volim street style, ali bih naglasila da ne baš domaći jer su u pitanju potpuno neorginalne, uniformirane kombinacije. Volim pogledati stranice street style Pariza, Londona i New Yorka. Uživam kada vidim tu maštovitost, tu modnu hrabrost, neovisno o godinama." - poručuje blogerica koja, iako je davno prešla granice za mirovinu, radi svoj posao s ljubavlju i ne zamara se činjenicom da su njeni vršnjaci već duže vrijeme u mirovini.

Možda vas zanima Sve si isprobala, no kosa ti je i dalje suha, oštećena i tanka? Ovih 6 savjeta bi ti moglo pomoći Rubrika Beauty Beauty
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oliva Style (@olivastyleblog) on

  "Uostalom, godine su tek broj, zar ne? Važno je kako se nosimo njima. A ja sam jedna od onih žena koje nikada godine nije smatrala preprekom za bilo što u životu. Tako se i ponašam i danas. Daleko od toga da glumim curicu, jer to nisam, ali sam zato žena koja će svaki izazov u životu prihvatiti sa oduševljenjem, kao da ispred sebe imam još puno, puno vremena" - zaključuje uz smijeh ova vedra žena kojoj želimo još mnogo dobrih kombinacija i sve više pratitelja.

Možda vas zanima Opet ne znaš što obući na posao? Donosimo ti proljetne ideje za jutra bez panike Rubrika Moda Moda
Photo: Instagram/Nives Celzijus

Komentari 0