Život

"Ja sam stručnjakinja za spavanje, evo koju najveću pogrešku čine svi koji imaju problem sa spavanjem"

  • Ne postoji ništa gore nego nemirno se vrtjeti u krevetu i ne moći zaspati iako se osjećaš umorno, a san ti nikako ne dolazi na oči
  • Nesanica je najčeši poremećaj spavanja koji uzrokuje anksioznost i povećanu sklonost nervozi
  • Ako si i ti umorna od nesanice, donosimo ti savjet stručnjaka za ublažavanje problema sa spavanjem

Osjećati se odmorno nakon buđenja i zadržati taj osjećaj tijekom dana ono je što svi očekujemo kada navečer legnemo u krevet. Za naše zdravlje nije važno samo koliko sati spavamo, već i kvaliteta sna. Svatko ima noći kad ne može zaspati. Čak i nakon dugog dana, dogodi se da legneš u krevet, a onda samo ležiš budna još neko vrijeme. Zašto to činimo? Doktorica Rebecca Robbins, suradnica znanstvenika iz Brigham-a te instruktorica medicine na Harvard Media School-u, kaže da je boravak u krevetu kad ne možete spavati najgora stvar koju možete učiniti za svoj ciklus spavanja.

Jedna od najvećih pogrešaka koju mnogi od nas čine jest kada imamo poteškoće da zaspimo, ostajemo u krevetu, prevrćemo se i mislimo da ćemo ako još samo malo ostanemo u krevetu doista zaspati. Ali zapravo radimo suprotno. Namećemo mozgu činjnicu kako je krevet mjesto gdje se događa nesanica. Šaljemo signale kako to nije mjesto gdje ćemo utonuti u san, već tamo gdje se prevrćemo i namještamo. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Većina ljudi ne zaspi one sekunde kada im glava dotakne jastuk, pa se nemoj uznemiravati ako ne možeš zaspati tog istog trenutka kada legneš u krevet. Znati ćeš kada je izgubljeni slučaj ostati ležati u krevetu, iako se čini nemogućim da ćeš uskoro utonuti u san.

Ako imaš problema sa spavanjem, ove namirnice će ti pomoći da lakše zaspeš

Koliko je potrebno da utonemo u san? 

Dobro odmorenoj osobi trebati će oko 15 minuta da zaspi. Dakle, čak i ako imaš vrlo zdrave navike spavanja, ipak će ti trebati neko vrijeme da zaspiš. Ali ako u posljednje vrijeme često imaš problema sa snom, pa se susrećeš s time da podsvijesno govoriš "O ne, ne opet, ne opet. Ne mogu zaspati, ne opet večeras", upravo tada trebaš ustati iz kreveta i započeti postupak ispočetka.

Možda vas zanima Sretan ti Svjetski dan spavanja! Uz ovih 7 pravila uskoro ćeš spavati 'kao bebica' Rubrika Life&style Life&style

Što kada ne možemo zaspati?

Ovo može biti veoma teško ako se samo želiš ušuškati i zaspati. No, doktorica Robbins kaže da se isplati. "Kad sam bila mala sjećam se kako je moja majka govorila: "Moraš ostati u krevetu, to je vrlo važno. Ostani u krevetu. Naspavat ćeš se. Bolje je nego ništa", priča doktorica. Ali puno je bolje ustati iz kreveta i resetirati mozak. Pokušaj učiniti nešto bezumno, poput svakodnevnih obaveza. To može biti prostiranje rublja, odlaganje posuđa ili čitanje nekoliko stranica dosadne knjige. A onda kad se umoriš, vrati se u krevet i ponovno pokušaj zaspati. Važno je napomenuti kako i liječnici napominju da je najbolje izbjegavati zaslone, poput televizije, računala i jako svjetla, jer oni uvelike utječu na naš san. 

Možda vas zanima Prema riječima stručnjaka, ovo je najbolji položaj za spavanje kako bi se dobro osjećala sljedeći dan Rubrika Life&style Life&style

Ponekad je nemogućnost zaspati noću povezana s dnevnim ponašanjem. Jedan od velikih krivaca je kofein. "Ako ste u krevetu i ne možete zaspati jer vam srce ubrzava, pumpa krv, to bi moglo biti zato što ste konzumirali previše kofeina", kaže stručnjakinja. U tom slučaju, savjet je da izbjegavate kofein popodne i ograničite jutarnju kavu na jednu ili dvije šalice. Drugi razlog može biti večera preblizu spavanja. "Proces probave oduzima malo energije i malo vremena i to vas može spriječiti da ne zaspite." Također je preporuka da se suzdržavamo od intenzivnih treninga neposredno prije spavanja. 

Naši životi su se promijenili

Ali ponekad ponašanje nema nikakve veze s tim. Neke noći teže zaspimo i to je u redu. Teškoće sa spavanjem događaju se svima nama, a sada više nego ikad, jer smo prošli kroz pandemiju. "Naši su se životi potpuno promijenili, a spavanje je funkcija onoga što se događa tijekom naših dana", kaže dr. Robbins. "Primijetite da je to sasvim normalno i polako to prihvatite. Shvatite da će sljedeći dan biti malo teži. Biti ćete umorniji, ali dajte sve od sebe." I ne zaboravi da bi sljedeće večeri san mogao postati puno lakši.

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Nervoza i ako nesto mislis tesko je zaspati.